Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 15 maj, 2012

Den galnaste ligasäsongen fick det galnaste slutet

Ja, som rubriken lyder så är det väl så man kan sammanfatta den sista omgången i Premier League som spelades i söndags.

Mycket har redan sagts om slutomgången i alla de olika medierna och alla vet vad som hände. Manchester City vann Premier League för tredje gången någonsin i klubbens historia. Det var deras första PL titel på 44 år. Man City hade ju allt i egna händer och skulle bara besegra QPR på hemmaplan. Allt gick enligt planen när Pablo Zabaleta gjorde 1-0 för de ljusblå. Samtidigt så hade grannen Manchester United tagit ledningen med 1-0 borta mot Sunderland genom Wayne Rooney och det blev också den matchens slutresultat.

Men i staden Manchester så hände andra saker, QPR hade vänt till 2-1 och allt höll på att rinna City ur händerna. Skulle de förlora titeln i ett sånt här läge så skulle de framstå som den största looser klubben genom alla tider.

Men det blev inte så. I den 92:e minuten så nickade Edin Dzeko in 2-2 och fansen fick hopp. Tre minuter återstod av stopptiden och det skulle visa sig vara tillräckligt.

I den 94:e minuten så krutade Sergio Aguero in 3-2 till City och det blev vild glädje på läktarna, på planen och hos Mancini. City vann matchen med 3-2 och en av de mest omskakande vändningarna någonsin var ett faktum. Vi är många som inte fattat hur det gick till och vi är många som har fått pusta ut nu till och med två dagar efteråt. Det var ett sånt sanslöst drama och ett sådant sanslöst slut på allting.

Den här säsongen har kanske varit den mest fantastiska, konstigaste, galnaste, tuffaste, spännande och omtumlade säsongerna någonsin i England. Det har hänt så mycket och det har varit galet precis hela tiden. Resultat som 8-2, 3-5, 5-2, 4-4, 7-1 har nästan blivit som vardagsmat. De galna resultaten har avlöst varandra och nu är det slut. Man känner faktiskt redan någon slags tomhet.

Men med detta så vill jag bara klargöra, Premier League är världens absolut bästa och roligaste liga. Det händer så mycket att vi inte ens kan hålla reda på hälften.

Nu var det ju inte bara titelracet som stod i fokus denna dag. Vilket lag skulle göra Blackburn och Wolves sällskap ner till The Championship var en annan mycket viktig fråga. Svaret blev Bolton även om svaret lika väl kunde ha blivit QPR. För samtidigt som QPR höll på att vinna och förstöra festen för City så slogs de om sin egen överlevnad. De förlorade tappert med 3-2 och hoppet såg ut att vara över för London laget. Men de kunde fira tillsammans med City spelarna. För Bolton var piskade att vinna borta mot Stoke och ledde länge med 2-1. Men Stoke fick en tveksam straff och kunde göra 2-2 och det blev slutresultatet. Det innebar också att Bolton får lämna finrummet. Klubben har spelat i Premier League sedan 2001 och det här är ett hårt slag mot fansen.

Men det är inte slut här. Det fanns ett tredje slag att hålla koll på och även det blev dramatiskt. Vilket lag skulle ta tredje platsen? Det stod i mellan Arsenal, Tottenham och Newcastle. Men Newcastle kunde vi avskriva snabbt då de gjorde en plattmatch och förlorade med 3-1 borta mot Everton. Tottenham gjorde sitt jobb och vann rätt enkelt med 2-0 i London derbyt hemma mot Fulham efter mål av Adebayor och Defoe.

Arsenal då? Jo, de lyckades till slut vinna efter att tidigt ha tagit ledningen med 1-0. Men WBA skulle vända till 2-1 och Arsenal var då på en fjärde plats. Men tack vare två mål från backar genom Andre Santon och Laurent Koscielny så kunde Arsenal vinna med 3-2 och bärga tredjeplatsen. Det ska dock sägas att de fick otroligt mycket hjälp av WBA målvakten Martin Fulop. Han borde ha gjort bättre ifrån sig på alla tre målen, men han fumlade till det något oerhört. Det ska tilläggas att han spelat i Spurs en gång i tiden, något gammalt som ligger och skarver där? Det här innebär i alla fall att ”The Gunners” är garanterade att spela i Champions League nästa år. Tottenham slutade fyra och deras CL öde avgörs på lördag. Vinner Chelsea CL finalen emot Bayern München så får Spurs lira i Europa League nästa år. Förlora Chelsea så får Spurs kvala till CL nästa säsong.

Resultaten ifrån den sista omgången:

Manchester City – QPR 3-2

Sunderland – Manchester United 0-1

West Bromwich – Arsenal 2-3

Tottenham – Fulham 2-0

Everton – Newcastle 3-1

Swansea – Liverpool 1-0

Wigan – Wolverhampton 3-2

Norwich – Aston Villa 2-0

Stoke – Bolton 2-2

Chelsea – Blackburn 2-1

Det här var en liten sammanfattning av den sista omgången av Premier League.

Imorgon så kommer jag att ställa ut de elva bästa spelarna i säsongens lag.

Tills dess ha det!

Samuel Abrahamsson

Följ min Premier League-blogg här >>

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1688 Artiklar