Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 18 mar, 2014

Beslut om Qatar-VM tidigast 2015

Att Qatar tilldelades världsmästerskapen i fotboll år 2022 har diskuterats vitt och brett ända sedan 2010, då omröstningen avgjordes. Det har dels handlat om mänskliga rättigheter och korruption, men också om lite mindre allvarliga saker så som när mästerskapet egentligen ska spelas.

Att i Qatar försöka spela fotboll under sommarmånaderna ter sig smått omöjligt eftersom värmen är extrem då. Därför har förslaget om att istället genomföra VM under vintern dykt upp.

Mannen som fått ansvaret att leda den grupp som jobbar med denna fråga, Sheikh Salman bin Ibrahim Al Khalifa, har idag meddelat att beslutet om när VM ska spelas kommer tas först i början av 2015. Tidigare har uppgifter gjort gällande att ett beslut kan komma redan i år, men så är alltså inte fallet.

Salman, som är ordförande för Asiens fotbollförbund och sitter med i FIFA:s exekutiva kommitté, berättar att det finns mycket att göra innan ett beslut kan tas.

– Det finns många partners som vi måste sitta ner och prata med för att nå den bästa lösningen och jag är säker på att ett beslut inte kan tas innan 2015. Vi måste titta på när mästerskapet ska arrangeras. Som det är nu gäller fortfarande juni/juli, men den här gruppens uppgift är att titta på andra lösningar och de frågor som kommer med dessa.

Samtidigt dyker uppgifter upp om att FIFA:s förre vice-president, Jack Warner, ska ha tagit emot $1,2 miljoner från ett företag ägt av Mohammed Bin Hammam, det asiatiska fotbollförbundets förre president. Bin Hammam är från Qatar och var högst delaktig i arbetet att få VM till Qatar. I denna FBI-undersökning kommer det nu alltså fram bevis på att Warner ska ha tagit emot mutor för att rösta på Qatar som VM-nation. Till saken hör att både Warner och Bin Hammam uteslöts ur FIFA 2011 på grund av korruptionsanklagelser då Bin Hammam försökte utmana Sepp Blatter om FIFA.s presidentpost.

Av de 22 män i FIFA:s exekutiva kommitté som röstade för att ge Ryssland VM 2018 och Qatar VM 2022 är fler än hälften av dem idag borta. Många har anklagats för korruption.

Utöver dessa diskussioner kring Qatar-VM har människorättsorganisationer gått ut med siffror rörande den arbetskraft som gör landet redo för ett världsmästerskap i fotboll. Mer än 380 nepaleser och mer än 500 indier har hittills dött i arbetet med att bygga VM 2022. Enligt Sheikh Salman bin Ibrahim Al Khalifa är det mycket tack vare FIFA och det faktum att de tilldelade Qatar detta mästerskap som dessa frågor nu lyfts upp.

– Jag tror att det är tack vare VM som dessa problem tas itu med. Jag är säker på att myndigheterna i Qatar samarbetar med oss gällande den frågan. Detta bästa som VM gör just nu är att försöka förbättra arbetsförhållandena i Qatar. Om det inte vore för VM är jag inte säker på att vi skulle få höra om dessa problem.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1677 Artiklar