Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 8 dec, 2012

Arsene Wenger köper inte ett lag, han bygger ett

Arsene Wenger gjorde ingen hemlighet av att han sörjde Robin van Persies flytt till Manchester United i somras. Trots nyförvärven Olivier Giroud, Lucas Podolski och Santi Cazorla har Arsenal nu haft sin sämsta ligastart någonsin, bara 21 poäng på 15 matcher, sedan Wenger tog över som manager 1996. 

När Olivier Giroud fick frågan om han känner att han gick till Arsenal vid fel tidpunkt svarade han:

– Ja. Men det sätter också mindre press på mig. Jag känner pressen av att få resultat, inte av att ersätta mina föregångare. När du kommer till en stor klubb ersätter du naturligtvis en stor anfallare, men det är meningslöst att gå runt och tänka så, säger han till L’Equipe.

– Det är upp till de nya spelarna att se till att de gamla glöms bort. Vi behöver vara mer effektiva över hela planen, vara mer realistiska och erbjuda större variation.

Giroud tycker att Arsenal borde titta på hur hans gamla klubb fick sin titel. Han lämnade Ligue 1-vinnarna Monpellier, som lyckades vinna den franska ligan förra säsongen utan att spendera miljontals euro på nya spelare.

– Min historia bevisar att du kan vinna titlar utan att vara en stjärna. Manchester City blev mästare tack vare sitt checkhäfte. Montpellier tog sig an PSG utan att använda sitt checkhäfte. Här i Arsenal köpte vi Santi Cazorla och han kostade inte 50 miljoner! Arsene Wenger köper inte ett lag, han bygger ett. Han byggde den här gruppen på den filosofin.

– Även om det var sju år sedan klubben vann något så har vi en stark identitet. Även om kubben tappar sina bästa spelare vartannat eller vart tredje år så avviker vi inte från den här filosofin.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1713 Artiklar