Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 6 aug, 2021

Sveriges medaljfacit i damfotboll: Här är alla guld, silver och brons

Svenska medaljer i fotboll för damer i OS, VM och EM

Sveriges damlandslag i fotboll kliver under lördagseftermiddagen ut på planen med sikte på OS-guld. Har man vunnit OS förut? Hur ser medaljhistoriken ut i VM och EM? Vi listar alla svenska fotbollsmedaljer på damsidan.

Redan efter den svenska OS-premiären kunde man ana att det var något speciellt på gång. Sverige besegrade förhandsfavoriten USA med hela 3-0, och siffrorna var inte på något sätt felvisande. Det var total svensk dominans, och om något kändes det som om att siffrorna hade kunnat bli ännu större.

Därefter vann Sverige mot Australien i en svängig match, innan Peter Gerhardsson i den avslutande gruppspelsmatchen kunde välja att vila sina nyckelspelare men ändå besegra Nya Zeeland. I kvartsfinalen blev det vinst mot Japan, och i semin besegrades Australien igen.

Alla svenska medaljer i damfotboll

Här är historiken av tidigare svenska medaljer på damsidan:

OS

  • Guld: 0
  • Silver: 1 (2016)
  • Brons: 0

VM

  • Guld: 0
  • Silver: 1 (2003)
  • Brons: 3 (1991, 2011, 2019)

EM

  • Guld: 1 (1984)
  • Silver: 3 (1987, 1995, 2001)
  • Brons: 1 (1989)

Blott en OS-medalj har det alltså blivit, och det silvret kom i det senaste mästerskapet för fyra år sedan. Då förlorade Sverige en av gruppspelsmatcherna med 1-5 mot Brasilien, men lyckades till slut ta sig vidare från gruppen som en av de bästa treorna. Brasilien vann gruppen och Kina slutade tvåa.

I kvartsfinalen av OS 2016 ställdes Sverige emot USA, som man besegrade efter straffar. Även semifinalen vanns på straffar, då man tog revansch emot Brasilien. I finalen blev dock Tyskland för svårt, som ledde med 2-0 efter en timme och sedan kunde vinna med 2-1.

Vad gäller VM har det blivit en hel del framgångar. Det har faktiskt bara spelats åtta VM-mästerskap på damsidan, så att Sverige där står på fyra medaljer är oerhört imponerande. Endast USA har tagit fler, med sina åtta VM-medaljer. Sverige väntar dock fortfarande på sitt första VM-guld, och närmast kom man 2003 när finalen – också mot Tyskland – förlorades efter förlängning. Hanna Ljungberg hade givit Sverige ledningen i matchen, men tyskarna kvitterade och kunde sedan avgöra efter ordinarie matchtid.

I EM har Sverige visserligen hela fem medaljer, men den senaste kom år 2001. Därefter har Sverige alltså tagit medalj i det mer prestigefyllda mästerskapet OS vid tre tillfällen men aldrig i EM. En förklaring till detta är också att det sedan 1995 inte spelas någon match om tredje pris i EM, så när Sverige nått semifinal 1997, 2005 och 2013 har man inte haft chans att spela om bronset.

Relaterade artiklar

os
Massor av sport - och svenska medaljchanser hittar vi i schemat för OS den 28 juli. Vi samlar alla svenska hålltider och hela dagens program.
24 juli, 2024
os
Se alla namn på de kommentatorer, programledare och experter som finns med i OS-studion 2024.
23 juli, 2024
os
Första officiella dagen för OS bjuder på beachvolleyboll, handboll och mycket mer!
23 juli, 2024

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2527 Artiklar