Vi tar ut Sveriges troliga startelva mot Frankrike

Janne Andersson har sagt att han nog aldrig har haft så här tufft att ta ut sin startelva inför en landskamp. Vi tar oss an utmaningen att gissa vilken elva han landar i.

Från den första landslagselvan Janne Andersson tog ut är ganska mycket sig likt fortfarande. Robin Olsen vaktade målet, och framför sig hade han Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf och Andreas Granqvist. Framåt var det Marcus Berg och Emil Forsberg som skulle göra det.

Mittfältet är den lagdel som genomgått störst förändring under åren som passerat. Marcus Rohdén, Alexander Fransson och Oscar Hiljemark startade alla den där VM-kvalmatchen mot Holland, men ingen av dem är ens med i truppen idag. Visst har de tre mittfältarnas karriärer stagnerat en aning, men den största anledningen till att de inte är med idag är att det kommit fram nya spelare som är bättre. Kristoffer Olsson, Dejan Kulusevski och även Mattias Svanberg går alla numera före.

Andersson har sagt att han normalt sett har en startelva klar i huvudet när han kommer till en samling, men att han inte alls känner sig lika säker denna gång. Han pekar på de ovanliga förutsättningarna från denna annorlunda säsongsavslutning, men nog påverkar det även att vi har ovanligt många spelare som presterar på en hög nivå.

Mittfältet är svårt att förutse

Målvakt och backlinje känner vi oss säkra på – det blir Olsen, Lustig, Lindelöf, Jansson och Augustinsson – men framför det är det egentligen bara Emil Forsberg som känns helt given. På de övriga tre mittfältsplatserna har Andersson tre favoriter i form av Kristoffer Olsson, Albin Ekdal och Sebastian Larsson, som i vanliga fall antagligen hade startat.

Efter att Dejan Kulusevski hunnit med att under ett års tid prestera på en konstant hög nivå i Serie A, blivit såld till Juventus och där redan imponerat på sina nya lagkamrater är saker och ting annorlunda. Tio mål, åtta assist och av ”Gazzettan” rankad som ligans nionde bästa spelare – det ska bara inte gå att hålla honom utanför startelvan.

Förutom Kulusevskis enorma spetskvalitéer framåt i form av sin teknik, kvickhet och passningsfot har han någonting Andersson värderar högt – löpstyrka och arbetskapacitet. Kulusevski hade näst flest antal löpmeter i Serie A den gångna säsongen, och vi tror att han springer hela vägen in till högerkanten av lördagens startelva.

Vem av Olsson, Ekdal och Larsson hamnar då utanför elvan?

I hemmamatchen mot Spanien, Sveriges senaste riktigt stora match, spelade alla tre från start. Framförallt Kristoffer Olsson stack ut positivt och Andersson pratade efteråt om att det var nyttigt att ha med en så pass bollskicklig spelare då det gav Sverige möjlighet att vila med bollen ibland. Vi tror att Olsson av den anledningen får chansen igen.

Med tanke på att Forsberg, Olsson och Kulusevski har sina största kvalitéer offensivt tror vi att Andersson balanserar detta genom att placera Sebastian Larsson bredvid Olsson på innermittfältet. Larsson är dessutom mitt i säsong, medan Ekdal inte har spelat på ett par månader och dessutom missade de sista Serie A-matcherna på grund av skada.

Isak, Quaison eller Berg – vem ska bort?

Andersson lär ha angenäma problem med att ta ut sitt anfallspar. Robin Quaison kommer från sin bästa säsong någonsin där han slutade på sjätte plats i Bundesligas skytteliga, och är dessutom väldigt omtyckt av förbundskaptenen. Marcus Berg är som vi vet en favorit även han, och har dessutom inlett säsongen starkt med flera mål. Alexander Isak har presterat på en hög nivå i La Liga och har enorma kvalitéer.

Vi tror att Andersson landar i att starta med Berg och Quaison. De två har fungerat väldigt bra ihop tidigare, och när Andersson testade att inleda med Quaison-Isak hemma mot Norge flöt inte det offensiva spelet på lika bra som vanligt. Men räkna med att Isak byts in, särskilt om vi jagar mål.

Sportals troliga startelva

Olsen

Lustig – Lindelöf – Jansson – Augustinsson

Kulusevski – Olsson – Larsson – Forsberg

Berg – Quaison

3 personer har valt

Votering

Vem tycker du är bäst?

Loading ...  Loading ...

Fotbollsquiz

Quiz: Frågor om Fotbolls-EM
Quiz: Frågor om Fotbolls-EM
Hur bra koll har du på fotbolls-EM? Quiz med frågor om såväl 2021 års upplaga som historia, om både Sverige och om andra EM-nationer! …
4 juni, 2021 | Emil Sandberg
Quiz: Zlatan Ibrahimovic i svenska landslaget
Quiz: Zlatan Ibrahimovic i svenska landslaget
Hur bra koll har du på Zlatans tid i landslaget? Testa dig själv i vårt quiz! …
18 mars, 2021 | Emil Sandberg
Quiz: Kan du namnge de 30 högst värderade spelarna i La Liga?
Quiz: Kan du namnge de 30 högst värderade spelarna i La Liga?
Testa dina kunskaper och ditt minne i detta fotbollsquiz! …
16 juni, 2020 | Emil Sandberg