Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 23 sep, 2014

Sergi Samper – den enda riktiga Barcelona-spelaren

Född 1995 är han den förste spelaren att spela i a-laget i FC Barcelona som inte gjort en enda minut för ett annat lag. I tider när framtida kulturbärare (ex. Toni Kroos och Thiago) istället rör på sig och flyttar finns det de som stannar i sin moderklubb och väljer tryggheten. Samper är en sådan spelare. De som följer 19-åringen noga beskriver honom som mer av en Busquets-typ än en Xavi, en spelare som fördelar bra bollar och har hand om tempot i matchen.

-Aldrig i mitt liv har jag sett en spelare vid sex års ålder besitta en sådan känsla för lagspel. De flesta barnen vill vid den åldern bara göra mål och visst han gjorde också mål, men han var redan då en otrolig lagspelare. Det var inte normalt, säger Sampers första tränare Andrés Carrasco i en intervju med Sport.

Samper tog steget upp i Barcelonas b-lag förra året och redan efter en säsong har de flesta fastställt att han är för bra för att spela i den spanska andradivisionen. Han debuterade i a-laget för ungefär en vecka sedan – och spelade från start.

-Hans spelförståelse är perfektion. Han är överallt och vet exakt när det är dags att öka tempot och när det ska lugnas ner. Det enda han egentligen skulle kunna förbättra är försvarspelet, men det handlar bara om att skaffa sig mer erfarenhet och spela fler matcher, berättar Santi Denía (Sampers tränare i spanska U17-landslaget) för spanska Marca.

Eftersom tränare Luis Enrique bevisat att han satsar på unga spelare är den perfekta tiden att slå igenom i Barcelona nu. En generationsväxling är nödvändig, och tiden kunde inte ha landat bättre för det än i detta nu.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1639 Artiklar