Katten Jansson photo
Katten Jansson

- 6 aug, 2021

Leo Messi lämnar Barcelona

Barcelona Bilbao speltips

FC Barcelonas talisman, Leo Messi, var överens med klubben om en fortsättning. Det ryktades om en 5 års period, efter att hans kontrakt gick ut i somras.

Situationen såg ut att vara helt under kontroll. Men nu bekräftar Barcelona att ett nytt kontrakt inte kommer gå att lösa med 34 åringen.

En chockvändning i förhandlingar som redan var klara.

Ekonomiska och strukturella hinder

Barcelonas officiella hemsida gick klubben ut med följande nyhet:

”Trots att man har nått en överenskommelse och med avsikt att underteckna ett nytt kontrakt kan det inte formaliseras på grund av ekonomiska och strukturella hinder (spanska La Liga-förordningar).”

Barcelona har länge haft stora ekonomiska problem och varit på väg mot en konkurs.

Den enkla anledningen till att Barcelona förlorar Leo Messi är av ekonomiska skäl.

21 år i klubben

Under Millennium 2000 tog Messi till Barcelona som en 13 åring från Newell’s Old Boys i Argentina.

Debuten med A-laget kom år 2004. Sedan dess har han varit den viktigaste spelaren för laget och hela La Liga, som går miste om sin största profil.

Totalt har det blivit 672 mål och 305 assist på 778 framträdande.

När det kommer till titlar han Messi vunnit med Barcelona 9 gånger La Liga, 4 Champions League pokaler och 7 gånger den inhemska cupen, Copa Del Rey.

Barcelona tackar sin talisman för tiden med att skriva:

”Båda parter är mycket besvikna över att begäran från spelare och klubb i slutändan inte kunde uppfyllas. FC Barcelona tackar hjärtligt spelaren för hans bidrag till klubbens framgångar och önskar honom allt gott i sitt framtida personliga och yrkesmässiga liv.”

Pandemin

Covid 19 pandemin har påverkat Barcelonas ekonomi enormt.

En räddning var på väg i form av att investmentbolaget CVC Capital Partners köpte in sig med 2,7 miljarder euro. Detta kom i form av en bolagsstruktur som vidare kommer att sköta La Liga som ett varumärke och organisation, bland annat. I gengäld fick CVC äga 10 % och en räddning av Barcelonas enorma skulder såg ut att vara över.

Så blev inte fallet.

För att behålla Messi var Barcelona tvugna att dels sänka hans lön samt göra sig av med väldigt många spelare som har höga löner. Det pratades om till och med upp till 10 spelare.

Messi gick med på en lönesänkning med 50%.

Efter ett par ytterligare korrigeringar hos spelarna gick Barcelonas lönetak från 671 miljoner euro till 382,7 miljoner. Men det räckte ändå inte till.

Framtiden

Att Leo Messi lämnar FC Barcelona är ett enormt avbräck för både klubben och den spanska La Liga.

Det är många världsklubbar som följer händelsen minutiöst och som gärna vill ha storstjärnans namnteckning.

De två hetaste kandidaterna är PSG från franska Ligue 1 och den engelska Premier League mästarna Manchester City, där Messi får återförena sig med sin tidigare manager Pep Guardiola.

Barcelona avslutade med att lägga upp en hyllningsvideo för deras största stjärna någonsin.

Andra nyheter

sport
Det såg länge ut som att Joe Biden skulle bli presidentskandidat för Demokraterna. Nu har oddsen justerats kraftigt.
05 juli, 2024
em
Se kvartsfinalen i EM 2024 mellan Tyskland - Spanien. Vi visar gratis vart och hur du kan se matchen via live stream eller direkt på TV.
05 juli, 2024
em
Se vart & hur du kan titta på Danmark - Tyskland stream från EM 2024. Vi tipsar gratis om sidor & kanaler som visar matchen online eller på TV.
05 juli, 2024

Katten Jansson

Skribent inom Fotboll

Katten Jansson är en veteran inom sportsbetting världen. Han har decennium långa uppdrag som oddssättare på ett flertal bettingbolag. Med en bred kompetens och ett stort intresse för både de stora och för de mindre lagen i toppligorna ute i Europa är han ständigt på jakt efter ett spelvärde. Han levererar tydliga åsikter och räds inte att gå emot spelbolagen. Favoritligan är Premier League. Kunskapen är lika god när det kommer till La Liga, Serie A, Bundesliga. Samt de stora turneringar och mästerskap. Den stora passionen när det kommer till spel är schyssta odds.

1579 Artiklar