Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 18 apr, 2012

Barcelona är överlägsna

Målvakter

Petr Cech och Victor Valdés

En svår match mellan två toppmålvakter. Valdés har stor erfarenhet av både Champions Leaguefinaler och nervfyllda stormatcher som El Clásico, men samtidigt har Cech spelat många viktiga matcher i både Champions League och Premier League. Båda har varit stabila i sina lag under väldigt många år och skillnaden mellan dem är enligt oss hårfin. 

Chelsea – Barcelona 1 – 1

Backlinjen

Troligen kommer Chelsea ställa upp med följande spelare: Ivanovic, Cahill, Terry och Cole. De ställs mot Barcelonas Alves, Piqué, Mascherano och Puyol.

Barcelonas skadebekymmer i backlinjen (även om Piqué är tillbaka nu) ställer till bekymmer för laget. Mascherano har visserligen gjort ett bra jobb som mittback, men han är egentligen mittfältare och passar bättre där. Puyol gör ett bra jobb som vikarierande ytterback i stället för nyopererade Abidal, men även han passar bättre på sin ordinarie position (mittback). Det gör att vi anser att Chelsea har bättre defensiva förutsättningar. Terry är en av världens bästa mittbackar och det väger upp att den något svagare Gary Cahill får spela i stället för David Luiz. Chelsea får också fördel genom Ivanovic, som både försvarar och är målfarlig.

Chelsea – Barcelona 2 – 1

Mittfältet

Chelsea spelar med ett 4-5-1 system, medan Barcelona kör med 4-3-3. I Chelseas mittfält hittar vi troligen Lampard, Meireles, Ramires, Mata och Kalou. Barcelona ställer antagligen upp med Xavi, Busquets och Keita. Dessutom går Iniesta och Messi ofta ner från offensiven och hjälper till på mittfältet.

Även om Frank Lampard anses vara en av världens bästa mittfältare så kan vi inte säga annat än att en offensiv uppställning med Xavi, Iniesta och Messi är av absoluta världsklass. Busquets och Keita är inte heller några dåliga spelare, och Barcelona kan dessutom slänga in Fabregas på mittfältet vilket gör dem överlägsna. Vi tycker att Meireles, Ramires och Kalou är jämbördiga med både Busquets och Keita. Lampard och Mata är Chelseas bästa mittfältare, men når inte upp i samma klass som Xavi, Iniesta eller Fabregas.

Chelsea – Barcelona 2 – 2

Forwards

Det är osäkert om Di Matteo väljer att starta med Didier Drogba eller Fernando Torres, men troligen lutar det åt Drogba. 34-åringen har visat upp en riktig storform den senaste tiden och gjorde ett riktigt klassmål i senaste matchen när Chelsea mötte Tottenham. Drogba är en klassisk stark och tung centertank som har alla möjligheter att dominera mot Barcelonas småväxta spelare. Torres har å andra sidan visserligen inte haft någon särskilt lyckad säsong i Chelsea, men har vaknat till liv under de senaste omgångarna. En formstark Torres kan skapa problem för vilken backlinje som helst.

När man däremot tittar på Barcelona ser vi en uppställning med Messi, Pedro och Iniesta. Vid en mer offensiv uppställning kan alternativt Alexis spela istället för Pedro. Oavsett vilket, är Barcelona starka i den här lagdelen. Varken Messi eller Iniesta behöver någon närmare presentation. Alexis är en mycket snabb och avig djupledslöpare och Pedro har visat sina kvaliteter i Champions League många gånger tidigare. Vi ger Barcelona fördel i det här fallet. 

Chelsea – Barcelona 2 – 3

Sammanfattningsvis:

Båda lagen är givetvis fulla av kvalitet med tanke på att de har tagit sig så här långt i turneringen. Vi anser att deras målvakter är lika bra men att Chelsea har ett något starkare försvar, främst med tanke på Barcelonas skadebekymmer. Både på mittfältet och i anfallet är Barcelona däremot helt överlägsna, trots en hel del individuellt duktiga spelare i Chelsea. 

Sara Bratell och Anton Kasurinen

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1713 Artiklar