Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 18 nov, 2019

Quiz: Minns du Sveriges trupp till EM 2016?

Sveriges trupp EM 2016

Sverige har kvalificerat sig till EM 2020. Vi firar avancemanget genom att testa ert minne. Hur många spelare kommer ni ihåg från Sveriges senaste EM-trupp, år 2016?

EM 2016 var Erik Hamréns andra och sista mästerskap, innan han lämnade över taktpinnen till Janne Andersson. Mästerskapet i Frankrike var det första EM-slutspelet med 24 lag, och även det första med åttondelsfinaler. Det fanns alltså 6 grupper där 2 lag från varje grupp plus de 4 bästa treorna gick vidare. Förutsättningarna för svenskt avancemang från gruppspelet var med andra ord bättre än någonsin.

Vi lottades in i en tuff grupp – med – Italien, Belgien och Irland – men tredjeplatsen borde kunna vara inom räckhåll. Efter en svag insats i premiären mot Irland (1-1 efter irländskt självmål) blev resultaten dessvärre bara sämre. 0-1 mot Italien och 0-1 mot Belgien.

Förlusten mot Belgien gav en väldigt bitter eftersmak, på många sätt. Först och främst innebar den att vi blev utslagna, och det blev knappast enklare att smälta av att vi fick ett tveksamt bortdömt mål i matchen vid ställning 0-0. Dessutom var detta den sista landskampen för flera av svensk fotbolls riktigt stora. Då tänker vi självklart på Zlatan Ibrahimovic men även Kim Källström.

Därefter tog Janne Andersson över och trots att spelarmaterialet till en början blev sämre har det mesta ändå blivit bättre. VM-avancemang från en svår kvalgrupp och sedan fantastiska resultat i Ryssland.

Året 2018 summerades med att Sverige vann Nations League före Ryssland och Turkiet, en triumf som skulle ge oss en extrachans att nå EM om vi sedan misslyckats ned att göra så genom det vanliga kvalet. Men som bekant tog vi andraplatsen i EM-kvalet och har säkrat vår plats i slutspelet.

Det blev en lång och spännande kvalresa. En viktig 2-1-seger mot Rumänien hemma, 3-3 borta mot Norge i en fullständigt galen match och två skilda matcher med olika utfall mot Spanien. Bland mycket annat. Sedan säkrades platsen borta i Rumänien i näst sista omgången.

Ikväll, när vi får se Sverige – Färöarna direkt, kommer Janne Andersson att ställa upp med en nästan helt ny startelva. Insatserna från spelarna som får chansen kommer givetvis att bidra till deras möjligheter att bli uttagna senare, inte minst i EM-truppen i sommar.

Men där är vi inte ännu, och innan vi blickar framåt väljer vi att blicka bakåt. Minns du alla 23 spelare från vår senaste EM-trupp, år 2016?

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2520 Artiklar