Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 7 apr, 2021

Publik i Sverigs matcher i EM – 25% av kapaciteten

Publik i Sverigs matcher i EM – 25% av kapaciteten

UEFA har arbetat hårt för att kunna få grönt ljus för att ta in publik under matcher i EM 2021. Det ser nu att bli publik till viss del på flera håll. En av Sveriges matcher kommer nu spelas inför 13000 åskådare.

Idag (den 7 april) så stod det klart att Sveriges premiärmatch mot Spanien kommer att spelas inför publik. Platsen för matchen kommer att vara i Bilbao – där man nu kommer att ta in 25% av den totala kapaciteten av arenan.

Det innebär att alla matcher i Bilbao kommer att spelas för 13000 åskådare. Även Amsterdam – som även dom är värd för matcher i EM – kommer fylla arenan till 25%.

Fortsatt frågetecken för publik

Det är UEFA som har satt upp ett krav på de städer som står som värd för matcher under EM. Där har man sagt att det kommer krävas av värdstäder att ta in publik under matcherna i någon form. Annars så riskerar man att förlora sitt värdsskap.

Bilbao och Amsterdam är nu först med att släppa sina regler och rekommendationer inför EM 2021. Det kommer så småningom att bli mer klart i hur andra städer kommer att ta hand om kravet.

Det är inte helt hundra procent att Bilbao kommer att kunna hålla sig till sina nya regler. Det förutsätter nämligen att smittonivån av COVID-19 fortsätter att hålla sig stadig. Vid en större smittspridning än i dagens läge kan tvinga Bilbao att dra tillbaka sitt förslag.

Om allt går som planerat så innebär det att Spaniens landslag kommer kunna spela hela sitt gruppspel med publik. Det är självklart en fördel för Spanien. 13 000 människor – i jämförelse med 0 – är en stor skillnad.

I Amsterdam så kommer man istället att välja en hårdare väg för att släppa in publik. Där kommer det att krävas att publiken har ett negativt testresultat. Samtidigt så förvarnar man om att det kommer finnas strikta regler väl inne på arenan.

Nackdel för Sverige?

För Sveriges landslag så innebär det en smärre nackdel i premiären mot Spanien. Att spela i Spanien utan publik är klart bättre än att ha till största del spanjorer på läktaren. Det är ännu väldigt många frågetecken kring hur svenska fans kommer att kunna resa till och från platserna som Sveriges landslag spelar på.

I vår EM 2021 guide med spelschema så kan du se platserna som Sverige kommer att spela på. Det kommer även bli intressant att se hur andra landslag kommer att behandlas på de arenor som de kommer att spela på. Det är stor risk att många kommer att få nöja sig med att sända EM fotboll streams på nätet & TV istället för att se matcherna live. Det är självklart något tråkigt – då Sverige är kända för att ha en gul vägg med sig under mästerskapen.

nyheter
Viktor Gyökeres är glödhet på inför transfers & övergångarna i sommar. Vilken blir hans nya klubb? Se odds för transfer till Arsneal & Chelsea.
11 april, 2024
stryktipset 30 mars
stryktipset
Stryktipset 30 mars! Läs vår analys och vårt spelförslag till kupongen!
29 mars, 2024
premier-league
Viaplay släpper nyheten om att de kommer dela Premier Leagues sändningar nästa säsong med en annan streamingstjänst.
27 mars, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1237 Artiklar