Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 11 mar, 2020

EXTRA: Flera fotbollsförbund har bett UEFA flytta EM till 2021

UEFA överväger att skjuta upp EM, efter att fotbollsförbund från flera nationer meddelat att de vill att man flyttar fram mästerskapet.

Flera europeiska fotbollsförbund har bett UEFA att skjuta på EM till sommaren 2021, så att de kan spela färdigt sina inhemska ligor och cuper i tid.

Coronavirusets framfart i världen fortsätter att drabba fotbollen. Matcher har skjutits upp eller spelats bakom stängda dörrar och ligor har fördröjts.

Under tisdag kväll gick UEFA ut och sa att man inte fått in några förslag från fotbollsförbund att flytta på EM, men nu kommer rapporter som säger annorlunda.

Enligt ansedda, italienska tidningen Tuttosport har flera av de europeiska fotbollsförbunden bett UEFA att flytta EM till nästa sommar. Förbunden är oroliga över att inte hinna spela klart sina ligor och turneringar innan EM inleds i juni, och med tanke på att det också är svårt att veta när virusets spridning avtar vill man skapa sig mer tid.

UEFA siktar hur som helst ännu på att EM kommer att spelas sommaren 2020, precis som planerat. Man överväger dock att geografiskt flytta vissa av matcherna, och har satt upp en arbetsgrupp med fokus på logistiken kring att hitta nya, bättre lämpade spelplatser för flera av matcherna. Rom och Bilbao kan väl tänkas vara några av städerna som ligger i riskzonen att fråntas sina matcher.

EM 2020 är som bekant det första Europamästerskapet som är utspritt över hela Europa, och turneringen är schemalagd att spelas i 12 olika länder.

Ej aktuellt med EM inför tomma läktare

Trots att UEFA verkligen vill genomföra EM nu i sommar, är spel inför tomma läktare inte aktuellt. Denna stora folkfest ska ske med publik.

Vi har nog hört långt ifrån det sista kring ämnet, och diskussioner om när EM ska hålllas lär pågå in i det sista. UEFA har själva sagt att de inte satt någon deadline för när de måste ta ett beslut.

Italien värst drabbat

Det europeiska land som drabbats värst av coronaviruset är Italien. Häromdagen togs beslutet att man inte ska hålla några sportevenemang överhuvudtaget fram till den 3:e april.

Efter denna månad av i stiltje i idrotten och i princip hela landet – gym och pubar håller stängt och bröllop och begravningar skjuts upp – görs en ny utvärdering och ett nytt beslut tas. Oavsett vad utfallet blir lär man få det stressigt med att klämma in och hinna med alla uppskjutna matcher.

Åtgärder har vidtagits för flera andra ligor, där även schweiziska ligan pausats. I La Liga har man beslutat att spela minst två veckor utan publik, och flera Champions League-matcher har fått gå samma öde till mötes.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar