Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 31 mar, 2016

EM 2016 – Det albanska derbyt i Lens

När Balkankriget bröt ut för fullt under 1990-talet, blev Schweiz det nya hemlandet för flera hundra tusen krigsflyktingar, som fått se sina hemland trasas sönder.

Idag finns det en stor grupp medborgare i Schweiz som har sina rötter i Albanien. Några av dem kommer i sommar representera det schweiziska fotbollslandslaget, mot just Albanien. Xherdan Shaqiri är det schweiziska lagets affischnamn och stora stjärna i sommarens EM. Han är född i Kosovo och vanligtvis ser vi honom spela med den albanska flaggan fastsydd på sina skor.

Hans landslagskamrater Granit Xhaka och Valon Behrami är även de födda i Kosovo, men har på grund av krig tvingats spela landslagsfotboll i Schweiz. Behrami, som till vardags syns till i Watford, har den dubbelhövdade albanska örnen tatuerad på vaden. Den 11 juni ska han göra allt för att försöka sänka det land som han tvingats fly ifrån.

Hundratusentals schweizer-albaner kommer ha svårt att veta vilket landslag de ska heja på, när deras båda landslag drabbar samman den 11 juni i Lens.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1713 Artiklar