Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 8 maj, 2017

Emil Forsberg och RB Leipzig klara för CL, eller?

RB Leipzig har gjort en helt makalös klättring och just nu ser laget ut att komma tvåa i Bundesliga. Klubben grundades 2009 på iniativ av Red Bull-koncernen, som utöver Leipzig äger fyra andra fotbollsklubbar i världen. De började sin resa i den tyska femtedivisionen och har i princip avancerat en division varje säsong. Bara förra säsongen spelade laget i 2. Bundesliga och efter en vinst där avancerade laget till Bundesliga. Där har man tagit hela Tyskland med storm och det enda laget som varit bättre är Bayern München.

Sverige har kopplingar i laget och det i form av norrländska Emil Forsberg. Han tillhörde Malmö FF innan flytten till RB Leipzig förra säsongen. Han var med och tog upp laget till högstadivisionen och även nu säkrade en Champions League-plats.

Men framgångssagan kommer eventuellt att stöta på sitt första hinder. Det är nämligen så att inget lag i Champions League får ha samma ledning, delad ekonomi eller styrelsefolk som något annat lag. I detta fallet rör det sig om systerklubben Red Bull Salzburg som i och med den kommande ligatiteln också säkrar en plats i CL.

RB Leipzig

Klubben säger sig ha koll på regelverket

Klubben har gjort flera ändringar under säsongen och försökt att skilja de två lagens organisationer från varandra. Istället för att vara en stor är det nu två separata med egen ekonomi och styrelse. Red Bull står som huvudsponsor åt RB Leipzig och detta hoppas dom ska räcka för att få ett godkännande från CL.

Domen om det blir något spel i Champions League kommer först i juni månad då alla dokument skall vara inskickade. Vi får helt enkelt hoppas för Emil Forsbergs skull att Red Bull har ordentlig koll på regelverket och gjort allt som krävs för att få spela.

Emil Forsberg Leipzig

Emil Forsberg har haft en produktiv säsong

Trots lite småskador, ett rött kort som ledde till avstängning har Forsberg lyckats hänga med i poängprotokollet. På 15 matcher i Bundesliga hann det bli 13 poäng varav fem var mål. Han har varit en viktig kugge i laget och har fått en framträdande roll när han väl varit helt frisk. Forsberg har kontrakt till och med 2021 och förhoppningsvis får vi se honom spela i Champions League nästa säsong.

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar