Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 6 aug, 2014

Leipzig bygger för framtiden jättetalanger anländer

Ända sedan 2009 – då RB Leipzig grundades, har kraftansträngningen fortgått. Dietrich Mateschitz, ägare av Red Bull, talade 2011 öppet om möjligheten för klubben att vinna Bundesliga-guldet. Det senaste laget från Leipzig att vinna det tyska mästerskapet var VfB Leipzig 1913.

Erfarna tränare har tagits in, talanger har kontrakteras och flera olika projekt har startats. Nu när klubben är i Zweite Bundesliga, andradivisionen i Tyskland, är målet att bli landets största klubb i sikte. Ralf Rangnick, den förre tränaren i Schalke 04, är sportchef i klubben och är den som har största majoritet vad gäller värvningar. Även om han endast spelat fotboll på amatörnivå har han stor erfarenhet utanför planen. Jiloan Hamads klubb Hoffenheim är klubben som Rangnick tog upp från de lägre divisionerna till Bundesliga. Och precis den vägen ska sportchefen ta med RB Leipzig – fast med högre resurser.

Dryckesjätten Red Bull äger flera klubbar ute i världen, där New York Red Bull och Red Bull Salzburg är de största. Nu får de stor konkurrens som företagets allra största av en klubb från Leipzig. Med hjälp av de stora mängder pengar som pumpats in från företaget Red Bull ska RB Leipzig nå toppen i Tyskland. Men klubben satsar långsiktigt och ungt. Spelare mellan 18 och 23 år har tagits in för att förstärka A-truppen, och fler är på väg.

Sami Khediras yngre bror Rani ses som en stortalang och skrev i sommar på för Leipzig. Men också inlånade Ante Rebic, meriterade Marvin Compper, Thomas Dähne, Massimo Bruno och Federico Palacios-Martinez har anslutit till truppen. Några år på nacken kan dessa bli bra Bundesliga-spelare och signifikanta för RB Leipzig. Återstår att se om klubbens mål att bli ett topplag i Bundesliga innan år 2019 kommer att uppfyllas eller inte.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1713 Artiklar