Berlin skämmer inte ut Tyskland igen

 Moskva har ett flertal lag och i London kan man åka tunnelbana mellan derbymatcherna – i Berlin kan du titta på den gamla stadsporten, Brandenburger Tor.

Det var inte bara jag som skakade på huvudet när slutsignalen av Bundesliga säsong 09/10 ljöd. Hertha Berlin skulle degraderas efter en riktigt urusel säsong och med landslagsbacken Arne Friedrich i samma usla gäng skulle nerverna inför VM snabbt sprida sig. Faktumet var att stornationen Tyskland inte skulle ha ett lag från huvudstaden i högsta divisionen!  

Det är pinsamt… de enda som är lyckliga är huliganerna som får spela fler matcher mot Union Berlin…

För allas lugn och Tysklands röda generade ansikte skulle en säsong räcka för Hertha som nu är klara för spel i Bundesliga igen. Med ett klart grepp och tydlig vetskap om vart laget ville tog man sig upp till toppen av andra divisionen och vann den komfortabelt. Tillsammans med sensationsgänget Augsburg tar de plats istället för St. Pauli och Frankfurt, som är ett annat klassiskt lag att åka ut.

Det jag vill komma med resonemanget är att ställningen är återigen stabil och nästa års Bundesliga hoppas jag kommer att kunna överglänsa denna. Ett lag från Berlin är återigen med i slaget om ligan genom att säkra bakåt och värva Tomas Kraft från Bayern.

Framtiden ligger i Tyskland, en framtid med fortsatt världsbäst publikstöd och fortsatta framgångar ute i Europa. Bayerns professionalitet, Dortmunds unga framåtanda och Schalkes Champions League äventyr banar alla väg för tysk klubbfotboll!

Nej, Tyskland behöver inte skämmas för sin huvudstad längre – Hertha-tränaren Markus Babbel har dock ögonen på sig, så att historien inte upprepar sig!

Nu blickar vi framåt och går mot en intressant Silly season till mötes, då nya talanger väntas tillkomma i de tyska fotbollsföreningarna. Även så tror jag Schalke tar sin välförtjänta pokal i cupen den 21 maj – laget möter Duisburg i finalen.

Björn Jonsson

Följ min blogg ”Välkommen till Tyskland” >>