Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 25 maj, 2013

Bästa säsongen på 50 år

Det är första gången någonsin som två tyska lag gör upp i Champions League-finalen. Men efter de övertygande segrarna i semifinalerna mot Barcelona och Real Madrid är det Bayern München och Borussia Dortmund som står på varsin sida om mittlinjen på Wembley ikväll.

Och lagen känner varandra utan och innan. Fyra gånger har Bayern och Dortmund redan mötts den här säsongen vilket talar för få överraskningar – men med tanke på den totalfotboll som båda lagen visat upp undre årets säsong i Champions League så lär det bli fartfyllt och underhållande.

– Jag har varit involverad i några riktigt stora matcher och vi har vunnit titlar och nått framgång (Champions League-titel med Real Madrid) men som idrottsman misslyckas du också. Det här kommer att bli en speciell match för mina spelare och klubben. För spelarna som är 28, 29 och 30 år skulle en seger mot ett tyskt lag i finalen vara kronan på verket i deras karriärer, säger Jupp Heynckes.

Bayern spelar ikväll sin tredje final på fyra säsongen.

– Den här säsongen har vi uppnått fantastiska saker. Det är den bästa säsongen som något lag har haft i Bundesliga på 50 år . De senaste veckorna har vi kryssat en match och vunnit resten. Och självklart vill vi fortsätta med det.

Dortmund har istället inte vunnit på fyra matcher.

– Med rätt beslut i precis rätt tidpunkt kan man vinna matchen. Båda lagen är väldigt starka och det är därför vi är i final. Små detaljer kan avgöra en match men för att vara beredd på de små detaljerna måste du göra det stora på rätt sätt, säger Jörgen Klopp.

Inför den här säsongen hade Dortmund fem raka segrar mot Bayern men den här säsongen har Dortmund inte lyckats besegra Heynckes på fyra möten.

– Jag försöker att alltid tänka positivt. Jag vet vad mitt lag kan uppnå. Jag sa samma sak inför matcherna mot Juventus och Barcelona där vi inte var favoriter. Men jaghar hela tiden trott att vi kan vinna den här turneringen. Vi har ett extraordinärt lag som spelar som ett lag.

Mario Götze – som går från Dortmund till Bayern efter den här säsongen – missar matchen på grund av skada men Mats Hummels ser däremot ut att bli helt kvitt sin vristskada till avspark.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1713 Artiklar