Ahmed Kheniab photo
Ahmed Kheniab

- 18 nov, 2018

Tyskland – Ett lag präglat av hybris eller vilsenhet?

Nonchalans eller vilsenhet? Hybris eller dålig tränare? År 2014 vann Tyskland VM i fotboll och har sedan länge varit bland favoriterna att slåss om pokalen. Men senaste VM visade Tyskland den totala motsatsen, och Tyskland åkte ut redan i gruppspel.

Tysklands VM-engegemang

Sommaren 2018 var Tyskland en av de mest skräckinjagande lag man kunde möta i VM. Tyskland hamnade i samma grupp som Sverige, México och Sydkorea, och alla trodde att Tyskland skulle toppa gruppen, men så vart det inte.

Matchen mot Mexico blev startskottet för Tyskland-dramat. När Tyskland klev in i det grön-vit-fyllda Luzjniki Stadion, så började redan Mexikanarna darra. Matchen började med att Tyskland spelade dugligt, men de fick inte riktigt kontroll över México. Tyskland verkade ha svårt att passa i mitten och flertalet av tyska spelarna står väntandes på motståndarnas backlinje i hopp om långbollar. Sedan började dramat. México får vid upprepade tillfällen kontring efter kontring, och fick till slut till det. Plötsligt stod det 1-0 till México, och tyskarna som stod på läktarna såg ut att vara helt lakoniska. ”Jaha?” Tänkte dem. Gruppspelet skulle vara underhållning för Tyskland, en dans på rosor. ”Enkelt för Tyskland” tänkte säkerligen både de tyska supportrarna och spelarna. Men så vart det inte.

Efter matchen mot México stod hela världen förvånade. Tyskland hade förlorat mot México i deras öppningsmatch, men hoppet återstod. Enligt Neuer hade tränaren Joachim Löw tagit ett ordentligt snack med de tyska spelarna där han påstod att deras attityd var hemsk, och om de skulle vara bäst i VM gällde det att de korrigerade detta omedelbart. Det kan ha rört sig om någon form av ”slapphet”, en stolthet hos tyskarna som starkt underskattade gruppens lag. Vart tog hungern, passionen, ödmjukheten och uppoffringarna vägen?

Den andra matchen mot Sverige var ännu ett skräckdrama. Tyskland ställdes inför en ”ödesdag” och var tvungna att vinna för att säkra sin plats i gruppen. Efter att Sverige tog ledningen med 1-0 gick pulsen upp ytterligare hos tyskarna, men sen lyckades Tyskland få till en kvittering följt av ett avgörande mål för Tyskland: Toni Kroos gjorde mål i sista sekund, på en frispark. Tanken var egentligen att göra ett inlägg, men enligt Marco Reus, som stod bredvid Kroos, hade viskat i hans öra att ta ett direktskott på mål. Toni Kroos valde att lita på Reus och drog iväg ett raketskott rakt upp i mål. Tyskland hade vunnit och tyskarna kunde äntligen pusta ut.

Nu gällde det bara att Tyskland vann sin sista match mot Sydkorea för att gå vidare. Matchen var händelselös och förrän minut 90 är det Sydkorea som gör 1-0, som tystade hela världen – ingen kunde fatta att detta hände Tyskland. Hån och skratt, sorg och besvikelse uppstod bland läktarna och alla som tittade. Samtidigt som Tyskland låg under ledde Sverige med 3-0 mot México, och Tyskland behövde göra två mål på de två återstående minuterna. Tyskland misslyckades.

Utslagna

”Vi förtjänade det”, ”historiskt misslyckande” och ”mardröm” ljöd från de tyska medierna som starkt kritiserade den tyska insatsen efter utslagningen. En nationell besvikelse och spelarna åkte hemåt med brustna hjärtan. Men varje misslyckande för med sig en lärdom, och i detta fall är det ödmjukhet och förnyade taktiker. ”Vad var det som gick fel?” är något som ekade i både tränarens och de tyska spelarnas tankar på hemfärden.

Varför Tyskland spelade som de gjorde beror antingen på spelarna eller tränaren, eller både och. Miserabel insats beståendes av undermåliga positioneringar, bristande kreativitet och desorienterade krav på varandra. Ett sätt att se det är att Joachim Löw trångsynta taktiska idé gav upphov till en bristande defensiv på kontringar. Hög backlinje för med sig högre krav, eller hur Joachim Löw? Ett annat sätt att se på det är att spelarna fick hybris efter VM 2014-vinsten, och med detta kan det konstateras att spelarna spelade mer ”slappt”, nämligen med ett för högt självförtroende. Lättjan är svår att skaka sig av när de spelar i skickliga lag, vilket medför ett enormt självförtroende. Möjligtvis såg Joachim Löw detta och försökte konfrontera detta genom att peka på deras attityd, där denna lärdom och attityd har hängt kvar och återgavs i Khediras uttalande där han menade att ”vi måste sluta som skolpojkar”. Skolpojkar kan i detta sammanhang översättas till nonchalans, med andra ord, en ”strunt-attityd”.

Joachim Löw behöver ändra sina taktiker och sluta slänga allt på spelarna, även spelarna behöver ödmjuka sig. Om Tyskland ska engagera sig i VM, gäller detta att komma till rätta med saken, omedelbart.

Ahmed Kheniab

Ahmed Kheniab började arbeta för Sportal sommaren 2018, och är vår Premier League-expert. Utöver att bevaka den engelska fotbollen tar Ahmed hand om speltips på matcher från hela Europa. Han brinner för att analysera matcher och har stora kunskaper om den taktiska delen av fotbollen.

Ahmed är dessutom en väldigt skicklig FIFA-spelare som bland annat vunnit en större FIFA-turnering i Örebro.

85 Artiklar