Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 5 dec, 2017

Totalt förbud för pyroteknik i fotboll – Önskning från UEFA

Enligt uppgifter från UEFA så vill förbundet stoppa alla typer av pyroteknik inom fotbollen. Detta är något som både välkomnas, och fördöms runt om i Europa.

Konflikterna angående användning av pyroteknik har alltid varit en het fråga för förbund och supportrar. Många menar på att det är farligt, samtidigt som andra menar att det är en del av fotbollen och läktarkulturen.

I Sverige är denna diskutionen inte ny. Under flera år har det diskuterats flitigt om det ska vara tillåtet, reglerat eller en nolltolerans.

Slutsatser från UEFA

UEFA lät sig skapa en rapport angående användning av pyroteknik under fotbollsmatcher i Europa. I rapporten, som ska vara oberoende, påstår man att det inte finns en säker användningar av pyroteknik på fotbollsarenorna runt om i Europa.

Därför vill man nu ha ett förbud mot pyroteknik. De hänvisar till de olyckor och skador som kan uppstå när fans använder pyroteknik på fel vis.

Det är inte bara med åtanke på supportrar som kan skadas på läktaren. Enligt UEFA så ökar även risken för spelare, tränare och domare när pyroteknik och bengaler finns iblandade.

UEFA tämligen strikta linje i frågan går emot den linje som Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollsupporterunionen tagit fram.

Dessa två svenska organisationer har under en lång tid kämpat för att det ska både vara lagligt och säkert att använda pyroteknik i Allsvenskan och Superettan.

Nu vill UEFA att ligorna i Europa ska anpassa sig efter deras senaste rapport, och se allvarligare på pyroteknik än vad man gör idag.

Vem använder bengaler?

Det finns många ligor i Europa där bengalbränning är vanligt förekommande. I de allra största ligorna så har användningen av pyroteknik miskat på senare år. Främst vanligt är det att man använder det i samband med tifon.

Samtidigt som den minskat i vissa ligor, så har den ökat i andra. Länder som ligger i topp när det kommer till att använda pyroteknik i samband med fotbollsmatcher är Grekland, Polen, Kroatien, Tyskland och Sverige.

Många kan tror att det är främst huliganer i Allsvenskan som använder pyroteknik. Däremot finns det inget samband mellan huliganism och pyroteknik. Det har i många fall visat sig vara ”vem som helst” som kan bränna av bengaler.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1234 Artiklar