Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 9 jun, 2017

Sveriges bästa idrottsstad 2017

Varje år gör SVT en lista över vilka som är de bästa idrottsstäderna i Sverige. För att kvala in krävs det att man uppfyller vissa krav, bland annat att man ska ha fyra lag/föreningar på elitnivå. Fjolårets vinnare Göteborg ser ut att få hård konkurrens av Malmö i vilken stad som blir årets idrottsstad.

Malmö vann årets idrottstad senast 2015 och även året innan det. Göteborg som vann senast eftersom bredden och toppen är såpass bra. Det blev en överlägsen seger då hela 14 av 50 jurymedlemmar hade Göteborg som nummer ett. Totalt fick Göteborg 336 poäng mot tvåan Malmö som slutade på 257 poäng.

Malmö Sveriges bästa idrottsstad

Årets idrottsstad 2017

Vad som krävs för att kunna kvalificera sig är som sagt att man har fyra lag/föreningar på elitnivå inom kommunen. Det finns totalt 24 sporter som räknas som elitidrott och några av dessa sporter är, fotboll, ishockey, handboll, curling med flera. Ett annat krav är att minst ett lag/förening ska spela i den högsta serien i Sverige. Det måste även vara någon av de sju största sporterna, fotboll, ishockey, basket, innebandy, bandy eller speedway.

Två helt nya kommuner deltar i årets tävling om Sveriges bästa idrottsstad. Det är Sandviken och Karlskrona som kvalificerat sig in. Samtliga kommuner får varje år försöka nå kriterierna och ta en plats på listan över årets bästa idrottstäder.

De 50 jurymedlemmarna bedömer de sportsliga framgångarna i varje kommun där SM-guld och internationella framgångar har stor betydelse. Med tanke på att Malmö FF vann Allsvenskan i fotboll och att ishockeylaget Malmö Redhawks gjorde en riktigt bra säsong ser möjligheterna väldigt bra ut.

Sveriges bästa idrottstad 2017

Inte bara lagsport som räknas

Givetvis räknas även individuella sporter med. Badminton, bordtennis, friidrott, golf, orientering, ridsport, simning, skidor, squash och tennis. Varje sport har en gräns vad som räknas som elitidrott och skiljer sig från sport till sport.

Jönköping, Linköping och Umeå tros också ha goda chanser att ta sig högt på listan över Sveriges bästa idrottsstäder 2017. Det är även första gången Sandviken lyckas kvala sig in i tävlingen, roligt när det inte bara är kommuner från södra delarna av Sverige som deltar i tävlingen.

Falun är tillbaka i tävlingen efter bragden av Jenny Rissveds under OS 2016. Rissveds tog nämligen hem den ädlaste valören i mountainbike vilket många hade svårt att tro på i förhand. Innebandylaget IBF Falun vann dessutom ett SM-guld på herrsidan. Kanske har de vad som krävs för att hamna högt på listan över Sveriges bästa idrottsstad 2017.

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar