Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 27 okt, 2017

Svenska sportmärken – Kända märken från Sverige

Här kan du se en lista med alla de stora sportmärken som kommer från Sverige. Många av dessa svenska sportmärken tillverkar utrustning och material för olika typer av sporter.

Stiga

I Småland, närmare bestämt i Tranås skapades varumärket Stiga år 1934. Företaget skapades av Stig Hjelmquist, som då även är anledningen till varför man valde namnet Stiga.

Många känner säkert igen märket från pingisrack, och sportrelaterade leksaker.

Varumärket startade med att sälja campingsutrustning och luftgevär. De dröjde 10 år innan man 1944 började själva tillverka utrustning till den då växande sporten bordtennis. Då producerade man såväl pingisrack som pingisbord. Med hjälp av sponsring av stora svenska bordtennisspelare så lyckades man även etablera sina produkter på den kinesiska markanden.

År 1957 kom Stigas kanske största framgång genom tiderna – bordshockeyspelet. Dessa hockeyspel blev extremt populära i Sverige, och nästan alla hem tycktes vara utrustade med Stigas hockeyspel.

Företaget växte tack vare bordshockeyspelet sig större, och började så småningom att tillvärka motorgräsklippare som inte var allt för vanliga under den tiden.

Deras nästkommande succé blev snowracern som kom 1972. En ny typ av pulka som man lättare kunde styra och manövera.

Sporten och barnen har mycket att tacka Stiga för. Deras kreativa förmåga att skapa succéer har verkligen påverkat många svenskars barndom eller idrottsutövan.

Det svenska sportmärket är sålde inte bara sina produkter inom Sveriges gränser. En stor export av deras produkter gick till länder som Kina, Tyskland, Österrike, Danmark, Norge och Finland.

Salming

Salming sports är ett svenskt sportmärke som tillverkat sportutrustning sedan 2001. Ursprung till namn och inspiration kommer från den svenska hockeylegendaren Börje Salming.

Samling är ett av de ledande märkena inom innebandy. Företaget skapar även utrustning och kläder till andra sporter och aktiviteter. Då bl.a. handboll och löparutrustning.

Börje Salming kommer som bekant från Jukkasjärvi, men företaget har sina rötter i Göteborg. Där drivs märket i licensform av X3M Sweden AB.

Peak Performance

Efter att flera profiler inom alpint och snowboard gick tillsammans så skapades märket Peak Performace år 1986. De har specialiserat sig på att ta fram kläder till utövare av skidåkning, golf och producerar även mode till den breda massan.

Deras kläder har blivit mycket populära, vilket många tror är pga deras lyckade sponsringssamarbeten. Sedan deras start har de sponsrat stora tävlingar, personer och i film.

Företaget är idag Skandinaviens största klädmärke inom sportmode. Deras produkter och kläder säljs i över 20 länder och har en stabil tillväxtskurva.

Kosa

Kosa är ett företag som man förknippar skarpt med sporten bandy. Det är en populär sport i Sverige som är världsledande när det kommer till att vinna mästerskap och skapa bandyprodukter.

Sportmärket Kosa skapades av Kjell Ohlsson och Stig Andersell. Namnet blev då bildat av deras intialer som tillsammas skapar namnet Kosa. Företaget tog fart i Hallsberg där man än idag har sitt huvudkontor.

Kosa gör idag bandyklubbor, skridskor, bandybollar, målvaktsskydd, och annan utrustning som hör bandyn till. Deras märke är inte bara stor i Sverige, utan sptidit sig till andra länders bandyspelare.

Det svenska sportmärket lär vara störst i världen när det kommer till att tillverka produkter till bandy.

Även för Kosa har det varit viktigt att sponsra matcher, tuneringar eller spelare med sina produtker. Det har visat sig vara ett vinnande koncept för att snabbt sprida ut sina produkter till försäljning.

Unihoc

Sverige har flera tillverkare när det kommer till utrustning inom innebandy. Den största av dessa är Unihoc, och är ett företag med ursprung i Göteborg. Där skapades märket av Carl Åke Ahlqvist, som även var en av de som grundade sporten innebandy. Företaget startades 1972.

Unihoc började med att skapa innebandyklubbar av hårdplast, men använde sig mer frekvent av glasfibrer. Utöver innebandyklubbor så tillverkar Unihoc även kläder, innebandyskydd, målvaktsutrustning och väskor.

Unihoc är ett av de största sportmärkena i Sverige inom innebandy. Unihoc skriver på sin egen hemsida att de kämpar för att göra innebandy till en olympisk sport, och på det viset få mer spridning av sporten och deras produkter.

JOFA

Många känner säkert igen det svenska sportmärket JOFA som stod för utrustning till ishockey, bandy, och ridning. JOFA startades redan 1926 av Niss Oskar Josson. Namnet på märket JOFA står för Jonssons fabriker och bildades i Malung i Dalarna.

Största framgångarna hade JOFA inom ishockeyn då de blev en stor tillverkare av ishockeyskridskor och hjälmar. Deras produkter har bärts av stora profiler som Peter Forsberg, Wayne Gretzky och Teemu Salänne.

Företaget ingår nu mer i Reebok, som i sin tur ägs av Adidas. Utrustning med märket JOFA tillverkas med en mycket liten utsträckning. Kvar finns endast en hjälmfabrik i Kina och endast ett lager finns kvar i Malung.

Björn Borg

Likt som Samling har skapat sitt sportmärke med inspiration av Börje Salming, så har Björn Borg skapats.

Björn Borg skapades 1989 av Anders Arnborget och Louise Hildebeck. Starten för det nya sportmärket blev en enorm hit i Sverige, då de skapade en underkläderskollektion. Deras underkläder, främst ”Björn Borg-kalsongen” sålde som smör, och märket kunde utvecklas vidare.

I deras sortiment så kan du nu hittar utrustning och kläder till tennis. De har även utvidgat märket med att skapa skor, parfymer och kläder till vardagliga sammanhang.

Märket Björn Borg är inte bara känt i Sverige. I sju andra länder så bedrivs försäljning av Björn Borg-produkter med en minst sagt lönsam tillväxt.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1234 Artiklar