Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 17 jan, 2019

Svennis: ”Jag ångrar bara en sak i min tränarkarriär…”

I en lång intervju med The Guardian pratar Sven-Göran Eriksson om det enda han ångrar i sin tränarkarriär, om varför han tog över Filippinerna och om möjligheten att han tar något tränarjobb i England i framtiden.

Sven-Göran Eriksson har haft en mycket framgångsrik karriär, där han basat över klubbar som Benfica, Lazio och Manchester City samt landslag som England, Mexiko och Elfenbenskusten. Bland meriterna finner vi sådant som segrare av UEFA-cupen med IFK Göteborg, tre portugisiska ligatitlar, en ”Scudetto” i Serie A, fyra italienska cuptitlar och vinnare av Europeiska cupvinnarcupen.

”Jag ångrar bara en sak…”

Under sin långa karriär finns det inte mycket Värmlandssonen Eriksson ångrar, men efter att The Guardian trycker honom på ett svar hittar han ändå något.

– Eller… kanske en sak då… och det skulle vara under det senaste världsmästerskapet (med England).

England åkte i VM 2006 ut på straffar i kvartsfinalen mot Portugal, och Eriksson önskar att han skulle gjort en sak annorlunda med förberedelserna inför matchen.

– Jag skulle ha tagit med en mental tränare för straffläggningen. Jag trodde att vi var erfarna nog och at vi hade spelare som var specialister på straffar.

– Men det är historia nu, tillägger Eriksson med ett lätt leende.

Eriksson får också frågan om vad han har att säga om Englands fina insats i VM 2018.

– Jag var väldigt glad för dem. De gjorde bra ifrån sig men hade också en bra trupp – unga, hungriga spelare. Och när du ser dem spela för Tottenham och United, spelar de fantastisk fotboll och är självsäkra. De har också en väldigt viktig sak – snabbhet – och så är de väldigt farliga på kontringar.

”Alla vill till Premier League”

Sven-Göran Eriksson har under den största delen av sin tränarkarriär hållit till i Italien, där han tillbringat totalt 14 säsonger – tre med Roma, två med Fiorentina, fem med Sampdoria och fyra med Lazio. Eriksson säger att Italien var drömlandet på den tiden, men att saker och ting har förändrats.

– När jag var i Italien på 1990-talet och tidigt 2000-tal, då ville alla gå till Italien, alla spelare. Idag vill de gå till Premier League och det är samma sak med tränare.

På senare år har Erikssons gamla klubb, Manchester City, växt rejält sedan det nya ägarskapet och alla inpumpade pengar. Eriksson får frågan om han önskat att han också hade haft obegränsade resurser under sin tid där.

– Det hade varit något, va? Jag var där bara lite för tidigt. De är fantastiska och jag tror att de kommer att vara en stor, stor klubb i många år framöver.

”4-4-2 var Bibeln”

Fotbollen förändras och går framåt hela tiden. Eriksson säger att det gäller att titta på fotboll hela tiden för att följa med i utvecklingen.

– Om du vill hänga med i ändringarna, då måste du titta på så mycket fotboll du kan. Live är det bästa sättet men också på TV. Alla de bästa lagen: Barcelona, Real Madrid, Bayern München och nu City. Vad gör de? Om möjligt, gå och se dem i träning. Du kan alltid lära dig. Du kommer aldrig att bli fullärd i det här jobbet.

Den gamle Degerforstränaren berättar om hur fotbollen såg ut när han kom fram som tränare på 1970-talet. Då var det knappast någon tvekan om vad för formation som skulle användas.

– På den tiden i Sverige var det 4-4-2 hela vägen, den var bibeln. Om det stod 1–0 med tre minuter kvar och jag tog ut en anfallare satte jag in en annan, 4-4-2 hela tiden.

– Över tid insåg jag att det viktigaste inte är formationen utan spelarna du har. Sen gör du en formation som passar dem.

”Fotboll är min drog”

Vidare berättar Eriksson om sin oändliga kärlek till fotbollen, och om vad han gjorde under sitt lediga år fram till i höstas.

– Jag älskar fotboll. Jag använder inte droger men fotboll är min drog. Jag hade ett år ledigt innan det här jobbet så jag tog hand om mitt lokala lag (Torsby IF) i den femte divisionen i Sverige och vi gick upp till den fjärde. Jag hjälpte dem med spelare också. Det var fantastiskt.

Efter att ha varit arbetslös i ett år presenterades ”Svennis” i oktober 2018 som förbundskapten för Filippinerna. Varför Filippinerna, av alla platser?

– Jag är inte här för pengarna, jag behöver inte arbeta om jag inte vill.

– Jag letade inte efter ett jobb. Jag hade nyss sagt nej till Kamerun och Irak. Jag tänkte att det inte skulle skada att åka och titta på Filippinerna.

När Filippinerna väl fått presentera sitt projekt, och Eriksson börjat bekanta sig med truppen och ledningen, valde han att ta jobbet.

– Jag gillade spelarna och jag gillade människorna. Jag är här för tre månader, vädret är bra och det är kallt i Sverige från november till januari. Också, Asiatiska Mästerskapen är en hög nivå.

Efter en stark första match mot Sydkorea, som dock förlorades med 0-1, följde Filippinerna upp med 0-3 Kina och därefter 1-3 mot Kirgizistan, igår. Därmed åkte man dessvärre ut ur mästerskapen. Det var dock Filippinernas första deltagande någonsin, så utgången var ganska väntad.

”Asien är bättre – de tittar efter grått hår”

Avslutningsvis får Eriksson frågan om han skulle vilja ta över något lag i England igen i framtiden, om han får chansen. Eriksson tror dock inte att det kommer något erbjudande.

– Det kommer inte att komma. De tittar på ålder. Asien är bättre. De tittar efter grått hår.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2500 Artiklar