Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 8 aug, 2017

SHL RANKING – Bästa klubbarna inför säsongen 17/18

Snart sätter äntligen hockeysäsongen igång igen. Den 16 september spelas de första omgångarna och fram till dess kommer träningsmatcher att spelas. Men hur det ser ut i lagen och hur vi rankar dom kan ni läsa i vår lista längre ner.

Att ranka SHL-klubbar innan de ens har spelat en match är inte en lätt match. Men vissa lag har värvat bra mycket bättre än andra och vissa har några tunga tapp. Läs mer och se vart ditt favoritlag hamnar på listan.

  • När startar SHL? – Första matcherna spelas den 16 september
  • Fjolårets vinnare? – HV71
  • Vilka åkte ut/gick upp? – Leksand åkte ur SHL och Mora gick upp
  • Hur följer man SHL? Se SHL hockey via live stream

Lista över de bästa klubbarna i SHL

Vi har kollat på hur de olika lagen har värvat och vad som finns kvar från fjolårets trupper.

14. Rögle BK

De stod för en ganska grå insats förra säsongen och de spelare som lämnat känns svåra att ersätta. Man har värvat den relativt oprövade målvakten Emil Kruse som är tänkt att vara backup till Ville Kolppanen. På förhand inte ett målvaktspar som direkt övertygar.

Sedan har Patrick Cehlin, Sebastian Wännström och Christopher Liljewall lämnat. Tre spelare som stundtals lyste i Rögle. Hetaste värvningen är Ted Brithén men vi har svårt att se hur han kan uträtta något spektakulärt i Rögle. Sebastian Collberg kanske får det stora genombrottet som alla länge väntat på?

13. Örebro Hockey

Undvek kval nedåt med nöd och näppe förra säsongen. Frågan är om det inte blir kval denna säsongen för Örebro. De har inte direkt fått in några spelare som får en att höja på ögonbrynen. De spelare som är kvar från förra säsongen håller inte klass nog att bära ett lag till slutspel.

Inga direkt jättetunga namn som lämnat truppen, de som lämnat har ersatts med liknande spelare. Men tyvärr alla hockeyfans i Örebro, vi får vara nöjda om vi ser ett Örebro undvika kval nedåt.

12. Karlskrona HK

Karlskrona inledde förra säsongen riktigt bra, de tillsammans med Malmö hänge länge med i toppen av tabellen. Karlskrona klappade ihop fullständigt runt jul men höll en stabil elfteplats när serien var färdigspelad. Förutsättningarna inför säsongen 17/18 ser inte ut att vara bättre eller sämre än förra säsongens.

Alexander Bergström är det tyngsta namnet som lämnat truppen. Han testar lyckan i KHL och blir svår för Karlskrona att ersätta. På backsidan har man fått in rutinerade Cory Murphy och Bobbo Petersson. Men det blir nog en placering i ”ingenmansland” för Karlskrona i år igen.

11. Djurgården Hockey

Hade relativt höga förväntningar på sig förra säsongen men lyckades inte alls motsvara dem. Lagbygget har varit i full gång under säsongsuppehållet, i alla fall på backsidan. Fyra nya backar har värvats, bland annat Tom Nilsson och William Lagesson. Förhoppningsvis för det med sig lite stabilitet i defensiven.

Men offensiven var det stora problemet förra säsongen och Djurgården tredje minst mål av samtliga lag i grundserien. På forwardssidan är det bara en ny värvning, Andreas Engqvist. Han kan visserligen producera poäng, men inte för ett helt lag.

10. Mora IK

Mora är nykomlingar efter att slagit ut storrivalen Leksand förra säsongen i kvalet. De har många duktiga spelare som stannar kvar efter att tagit upp Mora till SHL. Men frågan är hur de klarar sig i Sveriges bästa hockeyliga. Det känns som att Mora kan vara ett lag som på något sätt klamrar sig fast på en tiondeplats och därmed får spela åttondelsfinal.

Backsidan ser stabil ut, kan man få igång Viktor Amnér ordentligt kommer han vara en nyckelspelare i powerplay. På forwardssidan är det flera intressanta värvningar i form av, Jacob Legacé, Andrew Rowe, David Kase och Michael Haga. Mora kan bli ett utropstecken.

9. Luleå Hockey

Kanske har vi varit lite väl ambitiösa när vi satt Luleå som nia. I ärlighetens namn känns det inte som något talar för att Luleå ska göra en bättre säsong än vad man gjorde under fjolåret. Det Luleå vi såg för bara två år sedan känns som bortblåst och spelar inte alls med samma intensitet. Lagbygget har inte varit särskilt imponerande alls.

Det känns lite som att Luleå inte har ansträngt sig för att ersätta de spelare man tappat. Istället har man valt att behålla stora delar av truppen till säsongen 17/18 och hoppas på det bästa. Vi tror de åker ut i åttondelsfinal.

8. Färjestad BK

Slutade på en sjundeplats ifjol och konkurrensen kommer vara lika hård denna säsongen. Det kommer säkerligen bara vara få poäng som skiljer lagen topp 7-8. Färjestad har ett intressant lagbygge med många starka spelare. Det gäller bara att de får kemin att stämma.

Dick Axelsson är tillbaka i Färjestad och kan tillsammans med Johan Ryno skapa en otroligt skicklig kedja. Målvaktsfrågan finns fortfarande kvar, just nu delar Stefan Stéen och Lars Haugen på rollen som burväktare. Det är inget målvaktspar som kan bära ett lag genom en grundserie och eventuellt slutspel. Det tillsammans med ett ojämnt lag tror vi kommer vara det som fäller Färjestad.

7. Brynäs IF

Brynäs har tappat fyra riktigt bra hockeyspelare. Bröderna Westerholm valde Frölunda, Jonathan Pudas gick till Skellefteå och Oskar Lindblom till Philadelphia. Pudas är förmodligen en av de mest underskattade backarna i SHL och Skellefteå har gjort ett riktigt fynd i honom. Westerholmarna var ledande topp sex-spelare.

Sedan får vi inte glömma en av fjolårets bästa spelare, Oskar Lindblom. Det är största tappet inför säsongen 17/18 och förstärkningarna Brynäs har gjort är inte övertygande. Men med tanke på att stommen som tog laget till SM-final under fjolåret är kvar håller vi dom som de sjunde bästa laget inför säsongen.

6. Linköping HC

Linköping är det lag som värvat hårdast på forwardssidan. Man har visserligen tappat en hel del spelare men de man fyllt på med håller hög klass. Tony Mårtensson är tillbaka i Linköping igen och trots att han är 37 år gammal finns det mycket kvar i honom. De har även värvat Derek Roy som kan bli en av SHLs vassaste värvningar.

På backsidan har man fyllt på med Chad Billins och Patrick Mullen. Två backar som kommer tillföra otroligt mycket från blålinjen. I sin helhet är Linköping ett riktigt bra lag som absolut har ambitioner att gå långt i ett slutspel. I grundserien kommer det vara ynka poäng som skiljer lagen åt som sagt.

5. HV 71

Vann SM-guld 2017 och stod för en riktigt imponerande finalserie mot Brynäs. Precis som alltid när ett lag vinner SM-guld är det många spelare som lämnar. Att lyckas hålla samma nivå året efter är alltid en stor utmaning.

Victor Ejdsell och Pierre Engvall är två av de yngre nytillskotten som väntas få en ganska central roll i HV 71. Spelare som ska bli väldigt roliga att följa men de har stora skor att fylla. Tror det blir svårt för HV att återupprepa fjolårets fina resultat säsongen 17/18.

4. Frölunda HC

Frölunda har sedan Roger Rönnbergs intåg varit ett topplag i SHL. Förra året åkte man ut mot Brynäs i semifinal men lyckades i alla fall knipa CHL-titeln. I år är målsättningen givetvis SM-guld och de har alla ambitioner att gå hela vägen.

Ryan Lasch är tillbaka i Frölunda och förväntas göra succé som han gjorde för två säsonger sedan. Lias Andersson, Max Friberg, bröderna Westerholm är även dom riktigt bra värvningar. Frågan är bara om de unga backarna i Frölunda klarar av att hålla en jämn nivå genom hela säsongen.

3. Skellefteå AIK

Skellefteå har inte tappat speciellt många spelare och har därför inte behövt värva lika intensivt som andra klubbar. De har kvar mycket från förra året och nu när de är lite mer samspelade kan det vara ett av lagen som går till final.

Morgan Ellis och Jonathan Pudas förstärker backsidan och på forwardssidan ser vi bara ett nyförvärv i form av Matt Anderson. Annars har de många duktiga unga spelare som Tim Söderlund och Andreas Wingerli som säkert kan få sitt stora genombrott.

Skellefteå har varit det mest framträdande hockeylaget de senaste åren och är ett lag att räkna med även i år.

2. Malmö Redhawks

Malmö stod för en succésäsong 16/17 där laget lyckades ta sig hela vägen till semifinal. Det var inte många som hade räknat med det då men inför denna säsongen är förväntningarna höga. Med all rätt om man ser till hur Malmö har värvat och vilka spelare de har kvar från förra säsongen.

Andy Miele kommer till Malmö med 420 AHL-matcher i bagaget där han producerat 368 poäng. Är tilltänkt som en spetsspelare som säkert kommer upp i 40 poäng i SHL. Sedan har man hämtat hem malmöfostrade Max Görtz som inte lyckades slå sig in i NHL.

Malmö kommer bli ett av de mest spännande lagen att följa och kommer med all säkerhet att slåss i toppen av tabellen. Sedan är det mycket tillfälligheter som kan styra i ett slutspel. Men vi håller Malmö som en av favoriterna att nå SM-final.

1. Växjö Lakers

På pappret känns Växjö som den starkaste truppen. De stora namnen som värvats är Daniel Rahimi, Andrew Calof, Elias Pettersson och Ben Youds. Det tillsammans med spelare från förra året som Robert Rosen och Eric Martinsson har de en bra bredd och skicklighet.

Växjö floppade förra året när man åkte ut i kvartsfinalen mot Malmö med 4–2 i matcher. Det efter att man vunnit grundserien på 99 poäng. I år vill de ha revansch och de har absolut alla förutsättningar att ta sig hela vägen.

Följ hockey via stream under säsongen

För att kunna följa SHL via live stream krävs det att man har ett konto på Cmore. De kommer att sända samtliga matcher från SHL, både grundserien och SM-slutspelet. Det är lätt att komma igång och se SHL via live stream är det värt pengarna. Se till att komma igång i god tid innan första matcherna spelas den 16 september med en hockey live stream.

Fick du mersmak av våran lista? Då kan du kika på vår lista på vilka idrottskvinnor som är mest attraktiva eller fördriv lite tid med vår sportquiz.

Det finns även lite roliga hockeyspel online som du kan spela om du inte orkar vänta till att SHL 2017 ska dra igång!

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar