Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 11 okt, 2017

Pakistans fotbollsförbund – Avstängda av FIFA

Det står idag klart att FIFA stänger av Pakistan från att spela fotboll på landslags- och klubbnivå. Detta efter man granskat fotbollen i landet, och bedömmer att det är otillåten inblandning av tredje part.

FIFA bedömmer nämligen att det pakistanska fotbollsförbundet bryter mot regler, och att myndigheter i Pakistan har för mycket inflytande över fotbollen.

I Pakistan så beskriver man detta som en ”sorgens dag”, men ser ändå ljust på att det sätts press på att myndigheterna låter fotbollen i landet vara i fred.

pakistan fotbollsförbund

Avstängning sker direkt

Det är med omedelbar verkan som denna avstängning kommer att träda i kraft. Det innebär att FIFA ser mycket allvarligt på hur Pakistan sköter sitt fotbollsförbund.

FIFAs regler angående hur fotbollsförbund ska skötas är glasklara.

Målet med reglerna är att varje land ska ha ett fotbollsförbund som agerar självständigt, och helt utan påverkan av regering, myndigheter eller liknande.

Pakistan får nu en chans att städa inom fotbollsförbundet och sina myndigheter. Detta är något som krävs innan FIFA återigen kan godkänna Pakistans landslag att spela på en internationell nivå.

Så hur påverkar detta Pakistan?

Jo, först och främst så kommer Pakistan inte kunna vara med att tävla i VM-kval eller i de asiatiska mästerskapen.

Det är heller inte möjligt för Pakistanska klubblag att tävla i internationella turneringar.

Förutom detta så kommer Pakistan inte heller få något ekonomiskt bistånd från FIFA. De kommer heller inte kunna ta del av det träningsprogram eller utvecklingsprogram som FIFA leder.

Utredningen hurvida FIFA skulle stänga av Pakistan eller inte har gissningsvis pågått under ett längre tag. Det innebär att Pakistan har haft chansen att ändra på hur deras fotbollsförbund sköts.

fifa logo

Fel av FIFA?

Är det fel att stänga av ett helt fotbollsförbund? Enligt oss så är det rätt.

Självklart kan inte ett fotbollsförbund som får bistånd av FIFA missköta sig på det vis som Pakistan har gjort.

Det finns många som anser att FIFA är hårda i sina bedömningar, och visst har FIFA tidigare varit anklagade för diverse rävar bakom öronen.

Inte minst så är deras nominering att Qatar ska få VM 2022 ett hett debattämne. En del kallar hela affären mellan FIFA & VM 2022 i Qatar för en skandal.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1234 Artiklar