Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 18 maj, 2017

Matchen mellan IFK Göteborg – AIK inställd på grund av matchfixning

Det har varit en turbulent förmiddag i fotbollssverige. Matchen mellan IFK Göteborg – AIK är planerad av en liga att vara uppgjord. Det är en liga som kontaktat en eller flera spelare i AIK och helt enkelt försökt få dom att lägga sig i matchen mot IFK. Men de som blev kontaktade valde att gå till polisen för att få fast spelligan.

Många är givetvis förvånade och upprörda över vad som skett. Men detta är inget nytt i sportvärlden, matchfixning sker över hela världen flera gånger per år. Framförallt inriktat på mindre ligor och inte matcher som väcker mycket uppmärksamhet. Att matchfixarna valt en match där IFK möter AIK är därför väldigt märkligt.

Matchen har nu blivit inställd och när den kommer att spelas är ännu oklart. Det kräver lite omplanering i Allsvenskans spelschema men kommer givetvis att lösa sig.

Mats Gren IFK Göteborg

IFKs sportchef Mats Gren ber om ursäkt

Tidigare pekade Mats Gren ut en av AIKs spelare som den som blivit kontaktad. Något han drog tillbaka kort därefter med förklaringen att det florerar mycket rykten. Att peka ut en person för en sådan sak kan innebära allvarliga konsekvenser och något som AIK borde ta hårt på. Det utsätter bara spelaren för fara.

Men Mats Gren tog tillbaka sitt utpekande och förhoppningsvis kan utredningen fortsätta i rätt riktning. Att få fast ligan som tog kontakt med spelarna är givetvis av högsta prioritet och det är ett allvarligt brott. Nu håller Svenska Spel på att se över spelmöstret på matchen och se vad som skiljer från liknande matcher.

AIK Allsvenskan Spelskandal

Modigt av de kontakade spelarna

Att gå till polisen var det bästa spelarna som blev kontaktade kunde göra. Istället för att helt ignorera det vågade de nu, med risk att bli uthänga, ta det ett steg längre. Spelbolagen har helt enkelt mycket att tacka för modet från AIK.

Förhoppningsvis gräver ingen djupare i vem eller vilka de var som blev kontaktade utan låter det stanna inom klubben. Spelskandaler har varit uppe på tapeten tidigare men det är först de senaste åren något som svensk fotboll tagit på allvar. Förhoppningsvis så allvarligt att ligorna i största mån kan stoppas.

Inte ovanligt i mindre ligor

Att matchfixning sker i Sverige är inte i närheten av lika vanligt som i andra länder. Det är i princip omöjligt för spelbolagen att märka om en match är uppgjord eller inte. Oftast rör det sig bara om några få spelare i ett lag som är med på matchfixningen. Eftersom det är människor som spelar kan alla göra en dålig match och på så vis lura sina klubbar.

En av Sveriges största spelskandaler skedde 1990 där en rad spelare från olika klubbar var inblandade. Det var bland annat hockeyklubbarna Västra Frölunda och Bodens IK. I bandy var det Boltic som i samma veva förlorade väldigt överraskande mot Kungälv. Flera hundratusentals kronor spelades på matcherna.

På den tiden såg det annorlunda ut, idag spelar vi på nätet och 1990 spelade man i en spelbutik. Under spelskandalen gick alltså folk in med väskor innehållandes upp emot 20 000 kr i kontanter och lämnade över till spelombudet. En bisarr händelse och det kunde ta flera timmar att få färdigt spelkupongen för kassapersonalen.

Div 1 fotboll spelskandal

Hur drabbas vi som spelar på fotboll?

Skulle problemet bli alldeles för utbrett kommer det inte gå att betta på fotboll i Sverige. Men att det skulle gå så lång är nästan omöjligt. Det som kan hända är dock att spelbolagen känner att de inte vågar sätta rättvisa odds och sänker därför oddsen helt enkelt. En helt klart rimlig återgärd om problemet inte tas på allvar.

Nu verkar det som att det tas på ännu större allvar eftersom matchfixandet har nått den högsta ligan i Sverige. Att matchfixarna inte håller sig på divison ett nivå är väldigt märkligt, där är det betydligt lättare att lyckas. Men vilken nivå det sker på ska givetvis inte spela någon roll, problemet skall tas på lika stort allvar i varje fall.

När denna soppan är utredd kan vi fotbollsfans, spelare, ledare och spelbolag pusta ut med att iallafall en matchfixningsliga är upplöst. Det finns fler och det kommer komma fler, det viktiga är att statuera ett exempel hur allvarliga brott och straff som ges vid försök till denna sorts bedrägerier.

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

474 Artiklar