Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 25 okt, 2017

Maskotar i OS genom tiderna – Sommar & Vinter

Här radar vi upp vilka maskotar som används genom tiderna i OS. Från 1972 till idag. Många av dessa OS maskotar har blivit kända och ihågkommna, vilket är en av anledningarna till varför man varje OS utser en ny figur som representerar mästerskapen.

En OS maskot är till för att sprida god stämning i de olympiska spelen. Den är även till för att kunna ge en identitet för det OS som arrangeras. Genom tiderna så har flera maskotar blivit kända och utmärkt sig. Inte minst björnen Misja från OS i Moskva 1980 som blev en riktig hit.

Maskotar i olympiska spelen (1972 – 2018)

Första gången som en maskot utsågs var i samband med OS i München 1972. Sedan dess har fler arrangörer hakat på trenden som håller i sig än idag.

Maskotar för OS brukar oftast vara i form av ett djur eller en figur som är kännetecken för landet. Det är även ett smart trick från arrangörer att kunna sälja kramdjur, souvenirer, och annat till barnen.

Här radar vi upp alla maskotar som används både för sommar-OS och vinter-OS sedan 1972. Hur många av dessa känner du igen eller minns?

München 1972 – Taxen Waldi

waldi - första os maskoten

Waldi blev den första officiella maskoten som användes till sommar-OS, och detta fyra år efter att Mexiko lanserat sin namnlösa jaguar.

Waldi är en taxhund som designades med olika färger av Otl Aicher som även var ansvarig för att designa logotypen för det tyska flygbolaget Lufthansa.

Hundrasen tax sägs ha ett tyskt ursprung, och därför en maskot som man kunde relatera till sommar-OS i Munchen.

Över 2 miljoner Waldi-relaterade produkter blev sålda till turister som var på besök i Tyskland under OS i Munchen.

Montréal 1976 – Bävern Amik

bävern amik

Under sommar-OS i Montréal så använde man sig av en bäver som maskot. Bävern fick namnet Amik.

Amik är ett ord hämtat från anishinaabemowin som är ett språk som talades av nordamerikanska indianstammar och betyder just ”bäver”.

Bävern är inte bara ett djur som är ett kännetecken för Kanada och nordliga stater i USA. Tanken med att använda bävern som maskot var även att den skulle symbolisera hårt arbete och bra lagarbete.

Moskva 1980 – Björnen Misja

maskot i os i moskva - björnen mischa

I samband med sommar-OS 1980 så lanserades maskoten Misja. En söt björn som många kommer ihåg från den storslagna invigningen i Ryssland, dåvarande Sovjetunionen.

Under invigningen i Moskva så användes björnen Misja flitig för att sprida glädje och god stämning kring de olympiska spelen. Även under avslutningscermonin användes björnen, då med en tår i ögat för att spelen var slut.

Framgångarna för björnen Misja fortsatte efter OS. I Sovjetunionen skapades ett eget barnprogram för Misja och flera företag skapade produkter med den populära björnen.

Namnet Misja eller Misha har sitt ursprung från ryska sagor där björnar ofta bar namnet Misja. Likt som man förknippar namnet Fido med hundar.

Lake Placid 1980 – Tvättbjörnen Roni

tvättbjörnen roni

För första gången så lanserades en maskot för vinter-OS. Tvättbjörnen Roni blev då utvald att representera OS i Lake Placid.

Att djuret tvättbjörn valdes ut var ingen slump. Det är vanligt förekommande med tvättbjörnar i det bergiga område som Lake Placid ligger i.

Desigen skapades av Don Moss, och namnet Roni hämtades från som en fortkortning av engelska ordet för tvättbjörn = Racoon.

Los Angeles 1984 – Örnen Sam

los angeles sommar os maskot

Mitt under det kalla kriget så valde Los Angeles att släppa en ovanligt pateriotisk maskot för sommar-OS. Maskoten blev en örn, som även är USAs nationaldjur.

Örnen bär både hatt och fluga som relateras till färgerna och mönster som USA använder på sin flagga.

Även namnet Sam bär på en pateriotisk historia och lär vara hämtat från ”Uncle Sam” som användes som frontfigur för värva amerikanska soldater till armén.

Maskoten Sam designade av Bob Moore, och blev likt björnen Misja en maskot som senare användes i barnprogram på TV.

Sarajevo 1984 – Vargen Vuchko

maskot i sarajevo vinter os

Till vinter-OS i Sarajevo skapades vargen Vuchko, eller Vučko av den slovenska målaren Joze Trobec. Vargen var på den tiden vanligt förekommande i de skogar och alper som låg i närheten av Sarajevo.

Vargen är även väldigt förekommande i sagor och berättelser från dåvarande Jugoslavien. Där den oftast beskrivs som ett vinterdjur som har mod och styrka. Vilket passar bra för ett vinter-OS.

Andra förslag på maskotar som skulle användas under vinter-OS i Sarajevo var till exempel en snöboll, bergsget, vässla eller ett lamm. Vargen Vuchko blev dock vinnare efter att folket hade röstat på vilket förslag som var bäst.

Seoul 1988 – Tigern Hodori

seoul sommar os 1998

Inför sommar-OS i Seoul 1988 så valde man att ta fram en tiger som maskot. Den man som fick i uppgift att skapa tigern var Kim Hyun som då valde att designa en sibrisk tiger med ett vänligt utseende.

Namnet Hodori är en blandning mellan det koreanska ordet för tiger (= horangi), och det koreanska ordet för kille (=dori).

Även en kvinnlig version av maskoten skapades med namnet Hosuni, men som mycket annat här i världen så stod den manliga version främst i fokus.

Tigern Hodori användes senare som symbol för det koreanska förbundet för Tae-Kwon-Do.

Calgary 1988 – Isbjörnarna Hidy & Howdy

hidy & howdy

Till vinter-OS i Calgary så valde man att lansera ett tvillingpar som maskotar. Dessa maskotar var två isbjörnar med en klädstil som påminner om cowboys.

Blandningen mellan nybyggare/cowboys och isbjörnar går ofta inte ihop, så vidare det inte handlar om ett OS i nordamerika.

Dessa maskotar blev det första kända maskotparet för vinter-OS. De var mycket väl använda under tävlingarna, och prydde länge skyltarna som meddelade att man kommit till Calgary. Dessa maskotar återsågs sedan i filmen ”Cool Runnings” som förvisso handlar om OS i Calgary.

Barcelona 1992 – Hunden Cobi

os barcelona 1992 maskoten cobi

När sommar-OS i Barcelona skulle hållas så skapades hunden Cobi som maskot. Rasen på hunden är närmare bestämt en Katalansk fårhund som då passar perfekt till platsen där OS 1992 hölls.

Hunden är skapad i en speciell konstform som är inspirerad av kubismen från Picasso. Picasso är nämligen en mycket känd konstnär med rötter från Katalonien och Barcelona.

Mannen bakom fårhunden Cobi är dock inte Picasso, utan Javier Mariscal som även han är en känd konstnär i Barcelona-trakten.

Cobi syntes även i reklamer som lanserades av t.ex. Coca Cola och Danone inför de olympiska spelen.

Albertville 1992 – Stjärnan Magique

vinter-os-albertville

För första gången så skapades en maskot som inte är förknippad till något djur, såvidare man inte blandar in sjöstjärnor.

Stjärnan Magique skulle symbolisera hopp, drömmar och fantasi. Maskoten skapade av Phillipe Mairesse och presenterade för arrangörerna redan 1989.

De franska arrangörerna hade tankar på att först lansera en bergget som maskot, men vinnaren blev till slut stjärnan Magique.

Lillehammer 1994 – Kristin & Hakon

lillehammer vinter os 1992

Vinter-OS i Lillehammer är något som vi i Sverige främst med Peter Forsbergs otrliga straff i finalen mot Kanada.

Något som andra kommer ihåg från OS i Lillehammer 1994 är maskotarna Kristin & Hakon. För första gången så är maskotarna av mänskliga gestalter, klädda i sann viking-känsla. Vilket förde tankarna till historian i Skandinavien.

Namnen är typsikt norska, och är hämtade från kungligheter i Norge på 1200-talet. Då Håkon IV och hans faster Kristin Sverrisdottir.

Bakom dessa figurer ligger Kari och Werner Grossman som hämtade inspiration från Javier Ramirez Campuzano.

Atlanta 1996 – Karaktären Izzy

os i atlanta 1996

Det är inte speciellt enkelt att veta vad figuren Izzy ska föreställa, vilket även är hela tanken med figuren. Izzy är nämligen en förkortning eller ett namn som syftar på ”Whatizit?” eller ”What is it?”. Som då är en fråga om vad det egentligen är?

Izzy ska enligt skaparen John Ryan vara en karaktär som kan ta vilken form eller figur som helst.

I samband med sommar-OS i Atlanta så valde Nintendo att skapa ett TV-spel med namnet ”Izzy’s Quest for the olympic rings” och använde sig då av maskoten.

Nagano 1998 – Snölingarna

vinter os 1998

Till vinter-OS i Nagano i Japen så valde man att skapa fyra olika maskotar. Dessa maskotar fick samlingsnamnet ”Snölingarna” eller ”The Snowlets”. Dessa lekfulla figurer fick namnen Sukki, Nokki, Lekki, och Tsukki.

Dessa ”Snölingar” är i form av mindre ugglor som ska symbolisera visdom och mod efter den grekiska mytologin.

Dessa fyra olika maskotar representerar även de fyra olika elementen. Sukki för eld, Nokki för luft, Lekki för jord och Tsukki för vatten.

Sydney 2000 – Olly, Syd & Millie

sydney 2000

Det blev tre maskotar till sommar-OS i Sydney. Detta i tre djur som är förknippade med Australien exotiska djurliv.

Olly är en Kookaburrafågel som endast lever i Australien. Syd är ett näbbdjur som främst är förknippat med Tasmanien i Austrailen. Millie är ett myrpiggsvin som ofta lever i kloaker i Tasmanien och Nya Guinea.

Namnen till dessa tre maskotar är ingen slump. Olly står för de olympiska spelen, Syd för staden Sydney och Millie för millenium.

Salt Lake City 2002 – Powder, Copper och Coal

salt lake city os 2002

Till vinter-OS I Salt Lake City så valde man att ta efter Sydney med tre maskotar. Dessa maskotar fick namn som även är viktiga tillgångar och exportvaror för området omkring Salt Lake City i Utah.

Dessa tre maskotar, är likt många andra maskotar på vår lista i form av djur. Powder är en storfotad hare som ofta syns till i Salt Lake City. Copper är en prärievarg, och Coal en stor amerikansk svart björn.

Dessa tre glada figurer är skapade av Steve Small som även arbetade för Disney och Nikelodeon.

Aten 2004 – Athena & Phevos

aten os 2004

När sommar-OS kom till det land som en gång i tiden uppfann hela idéen om de olympiska spelen så var förväntningarna höga på maskotarna.

Maskotorna kan tyckas ha en ganska konstig form, men är inspirerade av den skulpturna ”Daidala” som var mycket populära under antikens Grekland. Enligt OS-kommitén i Aten så menar man att skulpurerna står för deltagande, brödrarskap, jämnställdhet, samarbete och fair play. De valdes som maskotar till OS 2004 för att länka samman dåtiden olympiska spel med nutidens tävlingar.

Athena kommer från den välkända och grekiska guden med samma namn. Phoves var en epitet till guden Apollon.

Turin 2006 – Neve & Gliz

turino os 2006

Detta två figurer symboliserar snö och is. Neve är det italienska namnet för snö, och Gliz är en forkortning för det italienska ordet ghiaccio som betyder is.

Figurerna skapdes av Pedro Albuquerque och gjorde som med färgerna blå och röd. Dessa färger ska symbolisera enligt Pedro Albuquerque olika känslor som vinter-OS i Turin skulle innehålla. Röd står för mjukhet, vänskap och elegans. Blå står för entusiasm och glädje.

Dessa figurer blev maskotar efter en omröstning 2004.

Peking 2008 – Beibei, Jingjing, Yingying, Nini och Huanhuan

peking os 2008

Dessa fem Fuwas (kineiska lyckoamuletter) med dubblerade namn är även fem djur som är förknippade med Kina. Beibei är en fisk och respresenterar vatten. Jingjing är en panda och representerar skogen. Yingying är en tibeisk antilop och representerar jorden. Nini är en svala och representerar luften. Huanhuan är den olympiska elden, och representerar i sin tur elementet eld.

Om man ta delar från alla dessa maskotars namn får man Bei Jing Huan Ying Nin, vilket kan översätta till = välkommen till Beijing.

Dessa maskotar, eller Fawas är designade av Han Meilin och kan även symbolisera de fem olympiska ringarna.

Vancouver 2010 – Sumi, Quatchi, Sumi och Mukmuk

vancouver 2010 os

Till vinter-OS 2010 i Vancouver skapades maskotar som är mytiska, eller påhittade djur i Nordamerika. Där bland annat sasquatchen Quatchi, sjöbjörnen Miga och den vakanden djuranden Sumi.

Mukmuk ska enligt skaparna inte vara en maskotkaraktär, utan endast en side kick till Sumi.

Desa maskotar skpades av den amerikansk/kanadensiska duon Meomi Design.

Miga och Quatchi fungerade som huvudmaskotar under vinter-OS, och Sumi och Mukmuk som maskotar inför Paralympics som hölls efter huvudtävlingarna.

London 2012 – Wenlock & Mandeville

london os 2012

Dessa två enögda figurer ska symbolisera glödheta droppar med stål från den sista balken för Olympic Stadium. Det polerade stålet skulle låta de reflektera alla talanger och personligheter som fanns under OS.

Namnen Wenlock och Mandeville valdes inte av en slump. Much wenlock var nämligen den stad där det första OS-mötet hölls 1850, och är grunden till det moderna OS som vi känner igen idag.

Mandeville blev namnet pga av Stoke Mandeville Hospital som organiserade den första tävlingen som sedan la grunden för Paralympics.

Sotji 2014 – Bely Mishka, Snow Leopard & haren Zaika

sochi 2014 os vinter

Tre djur fick stå som maskotar för OS i Sotji. En isbjörn, en snöleopard och en vinterhare.

Dessa djur och design togs fram med hjälp av en internationell tävling som hölls 2010. Efter vinnarna presenterades så möttes maskotarna av protester. Vladimir Putin var inte riktigt nöjd, och designen till den legendariska maskoten Misja från Moskva 1980 anklagade de nya maskotarna för att plagiera honom.

Namnen på maskotarna ska enligt uppgifter inte syfta på något speciellt, utan är vanliga djurnamn i Ryssland.

Rio de Janeiro 2016 – Vinicius & Tom

os i rio

Denna två glädjespridande maskotar togs fram av design-företaget Birdo fyra år innan sommar-OS i Rio de Janiero. Målet med maskotarna är att ge en bild av vildmarkslivet i Brasilien.

Tom är den figueren som symboliserardet brasilianska djurlivet, och är en blandning av apa, katt, fågel. Vinicius är istället till för att symbolisera växterna.

Tom blev huvudmaskot för OS, och Vinicius blev huvudmaskot för Paralympics.

Alla medaljtagare under OS 2016 fick inte bara en medalj, utan även ett mjukisdjur av Tom i den färg som stämde överrens med medaljen som delats ut.

Pyeongchang 2018 – Soohorang & Bandabi

os i pyeongchang 2018

I vinter-OS 2018 i Pyeongchang så valdes Soohorang ut som den maskot som underhåller i huvudtävling, och Bandabi för vinter-paralympics.

Soohorang är en är en vit tiger som är en populär figur i Sydkorea och kommer från början från Koreansk mytologi. Den ska då stå för styrka, tillit och skydd.

Bandabi är istället en asiatisk svartbjörn, som inte är helt ovanlig på den koreanska halvön. Detta djur har genom åren stått för styrka och mod.

Dessa två maskotar är nu möjliga att använda i kommunikations-appen Kakao Talk som är stor i Sydkorea.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1222 Artiklar