Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 20 jul, 2017

Lotta Schelin kan spela på kanten mot Ryssland

Det har gått att läsa en hel del spekulationer från media under dagen angående den svenska truppen i EM för damer i fotboll 2017. Spekulationer om att Lotta Schelin först inte skulle spela mot Ryssland på grund av en presskonferens i hennes frånvaro. Som sedan ändrades till att hon eventuellt kliver ner från sin forwardsposition. Enligt Pia Sundhage finns det fördelar med att sätta Schelin på kanten. Hon skulle då få större möjlighet att röra sig i djupled och använda sin snabbhet samt att Sverige får in en ny anfallare från start.

Stina Blackstenius är forwarden som förväntas ta platsen bredvid Fridolina Rolfö i Sveriges anfall mot Ryssland. En förändring som känns väldigt rimlig med tanke på att offensiven lyste med sin frånvaro mot Tyskland. Matchen mot Ryssland är en otroligt viktig match om Sverige ska ha chans på att vinna gruppen och vi har redan sett prov på exemplarisk defensiv. Det är bara det offensiva som fattas.

Sverige spelade lika mot Tyskland i inledningsmatchen och har trots det mållösa resultatet mycket gott att plocka med sig till matchen mot Ryssland.

Pia Sundhage är positiv inför matchen mot Ryssland

Intresset kring EM för damer har varit större än vad många förmodligen tänkt sig. Media har rapporterat intensivt, det är flera nyhetsteam på plats och SVT har gjort en storsatsning. Något som den svenska EM truppen säkert känner av, framförallt Pia Sundhage.

Sundhage har varit en frisk fläkt och verkar ha en god känsla med sig inför matchen mot Ryssland. Hon har ändrat om en del i truppen och det blir spännande att se ifall det får offensiven att lossna. Men alla frågor hon fått de senaste dagarna har inte bara handlat om EM för damerna. Sverige spelade lika mot Tyskland i inledningsmatchen och har trots det mållösa resultatet mycket gott att plocka med sig till matchen mot Ryssland.

Häromdagen fick hon förfrågan om hon skulle kunna tänka sig att träna ett herrlag i Allsvenskan efter att säsongen nått sitt slut. Reportrarna möttes av ett skratt och ett brett leende och Sundhage avfärdade inte möjligheterna. Det hade varit stort för fotbollen om det nu blev så att Sundhage tog över ett Allsvenskt lag och förhoppningsvis öka intresset ännu mer för damfotbollen.

Tankar kring matchen mellan Sverige – Ryssland i EM för damer 2017

Ryssland är ett svårspelat lag, de spelar en tuff fotboll och är räds inte ett närkampsspel. Sverige måste skapa ytor genom snabbare bollar än vad vi såg mot Tyskland. Samt dra isär rysslands backlinje för att skapa ytor åt våra anfallare Blackstenius och Rolfö. Får inte Sverige igång målskytter kommer det bli stora problem i matchen mot Ryssland.

Vi på sportal tror att de förändringar Pia Sundhage gjort inför matchen kommer att ha stor betydlse för anfallsspelet. Försvaret kommer med största sannolikhet att vara lika stabilt som mot Tyskland och Ryssland kommer få det tufft att försöka ta sig igenom. Hur som helst är det en spännande match att se fram emot imorgon och som kommer ha stor betydelse för turneringen.

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar