Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 26 apr, 2017

Landslaget som Tre kronor har med till ishockey-VM

Den 5 maj drar VM i hockey igång och Sverige ser ut att få med sig en hel del NHL-spelare. Betydligt fler har tackat ja till årets upplaga jämfört med förra årets, något som bådar gott inför turneringen. Fröbundskaptenen Rickard Grönborg har gjort ett bra jobb med uttagningen och som det ser ut fått med ett starkt lag till VM. Turneringen spelas i Köln och Paris.

Senaste tillskottet ser ut att bli svenske succérookien William Nylander som åkte ut tillsammans med Toronto i den första slutspelsrundan. Han skulle vara ett tillskott i det offensiva spelet och vara en av nyckelspelarna i truppen. Tre Kronor kommer att spela en turnering innan VM går av stapeln. Laget man ställer upp med där ser ut enligt följande.

Målvakter
30. Viktor Fasth
31. Eddie Läck
35. Niklas Svedberg

Backar
3. John Klingberg
6. Anton Strålman
7. Henrik Tömmernes
9. Calle Rosén
23. Oliver Ekman Larsson
25. Philip Holm
64. Eric Martinsson
77. Victor Hedman

Forwards
14. Richard Gynge
17. Pär Lindholm
18. Dennis Everberg
20. Joel Lundqvist
28. Elias Lindholm
34. Carl Söderberg
42. Joakim Nordström
48. Carl Klingberg
49. Victor Rask
67. Linus Omark
70. Mario Kempe
71. William Karlsson
92. Gabriel Landeskog

Som ni säkert ser är det en hel del namn man känner igen från NHL. Notera att detta inte är den fastspikade truppen. Det finns flera svenskar som spelar slutspel just nu i NHL och det kan därför komma försträkningar i början av turneringen.

Hedman och Strålman Tre Kronor

Backsidan tillhör en av turneringens starkaste

De senaste tre åren har Sverige varit världens bästa nation på just backsidan. Två av tre som är huvudkandidater till pris som NHLs bästa back är nämligen svenskar. En av de två finns med i truppen och är ingen mindre än Victor Hedman. Den absolut viktigaste spelaren för Tre Kronor i VM är den storväxte backen som är precis lika bra offensivt som defensivt. Han har vad som krävs för att bära Sverige till guld.

Forwardsen i truppen håller inte lika hög kvalité som backarna i laget men förhoppningsvis ska inte det vara vad som fäller Tre Kronor. Målsättningen är givetvis att ta guld och på pappret känns detta ett lag som har goda möjligheter att gå hela vägen.

Sveriges grupp

Danmark
Tyskland
USA
Ryssland
Sverige
Lettland
Slovakien
Italien

En helt klart svår grupp. Ryssland är alltid bra och det är sällan som ryska NHL-proffs tackar nej till spel i VM. De har även världens näst bästa liga att hämta spelare från så räkna med ett tufft motstånd. Samma gäller även med USA som i princip alltid kommer med enbart NHL-spelare. Det är de tre lagen kommer slåss om gruppsegern. Danmark är laget som kan utmana någon av topnationerna och ett lag som absolut inte får underskattas.

Förhoppningsvis tar Sverige någon av de två första placeringarna för att undvika att möta Kanada tidigt i slutspelet. Drömfinalen är givetvis Sverige – Kanada i en kokande arena som går till övertid.

Tre Kronor

Kanadas grupp

Frankrike
Vitryssland
Finland
Kanada
Tjeckien
Norge
Schweiz
Slovenien

Sett i Kanadas perspektiv är denna gruppen väldigt behaglig. Finland är det tuffaste motståndet tätt följt av Tjeckien. De andra nationerna får det otroligt tufft att ta sig an något av topplagen. Kommer inte Kanada etta är det en skräll.

Sveriges chanser till guld

Som det ser ut finns det tre riktigt heta guldkandidater, Ryssland, Kanada och Sverige. Det är även de lag som förmodligen kommer sluta etta, tvåa och trea. På pappret tror vi på sportal att Kanada har störst chanser till guld, tätt följt av Ryssland och sedan Sverige. Men på pappret och i praktien är två helt olika saker. Förhoppningsvis hinner Sverige spela ihop sig lite nu inför turneringen och komma till rätta i sina respektive kedjor.

Skulle en spelare som William Nylander förstärka truppen skulle chanserna på guld se ännu bättre ut. Det är bara att hålla tummarna helt enkelt. Den femte maj drar det igång och se då till att heja på Sverige!

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar