Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 10 maj, 2017

Läget i VM 2017 – Alla lag har spelat tre matcher vardera

Trots att vi börjar närma oss mitten av maj spelas väldigt många hockeymatcher. NHL-slutspelet är i full gång och även VM i hockey 2017. Samtliga lag i VM har spelat tre matcher var och vi tänkte ta en titt på hur det ser ut i de olika trupperna och lite annan spännande statistik.

Först kan vi konstatera att Sverige absolut inte fått den start vi supportrar hade hoppats på, förmodligen inte ledningen eller spelarna heller. Sverige inledde men en förlust på straffar mot ett starkt Ryssland. Sedan spelade Tre Kronor ut Tyskland fullständigt där det blev målfest för svensk del. Matchen slutade 7-2. För att sedan tappa en 3-0 ledning mot USA som vände och vann med 4-3.

De resterande av Sveriges matcher går att följa på tv eller via live stream. En komplett guide om hur du streamar hockey-VM hittar du här.

Tre Kronor VM 2017

Kanada toppar grupp B och Lettland överraskar i grupp A

Att Kanada skulle ligga etta i gruppen efter tre omgångar gör nog ingen överraskad. Däremot att Lettland skulle göra det i grupp A var det nog inte lika många som hade trott. Å andra sidan har Lettland inte spelat mot någon av de tuffare nationerna som Sverige, USA och Ryssland.

Frankrike slog Finland med 5-1 efter att den inhoppande målvakten Floran Hardy storspelat genom hela matchen. Räddningsprocenten för den kvicka målvakten från Nantes landade på 97,7. Frankrike slog även grannarna Schweiz med 4-3 efter ett straffavgörande. Fortsätter laget med sitt succéspel kan en plats i kvartsfinalen vara fullt möjlig.

Norge och Schweiz ligger på sex poäng och tre efter ledaren Kanada. Tar sig inte Tjeckien i kragen riskera de att missa slutspel helt och hållet. I grupp A som Lettland leder ligger Ryssland ett poäng efter och USA två poäng efter Ryssland.

Garpenlöv, Grönborg och Popovic

Grönborg, Garpenlöv och Popovic måste få liv i laget

De tre herrarna som styr Tre Kronor måste trycka på rätt knappar för att få igång det svenska laget. Att börja titta på förstärkningar istället för det laget man har på plats är inte rätt väg att gå. Tre Kronor har ett lag som har alla ambitioner som krävs för att vinna ett VM-guld. Men även om det är spelarna där ute som ska prestera har coacherna ett stort ansvar. Har Grönborg, Garpenlöv och Popovic den pondus som krävs för att vända Tre Kronor?

Det största frågetecknet är Grönborg, har han den auktoritet som krävs för att leda ett lag fyllt av stjärnor från NHL? Kan Joel Lundqvist axla rollen som lagkapten? Frågorna är många och det är dags att ge svar på tal Tre Kronor.

Artemi Panarin storspelar

Det ryske stjärnskottet har haft en karriär som gått spikrakt uppåt sedan säsongen 14/15. Den odraftade forwarden ansågs vara för liten för att något NHL-lag skulle tinga forwarden. Men efter en kanonsäsong 14/15 chansade Chicago Blackhawks och vilken succé det blivit. På 162 matcher har Panarin gjort 151 poäng.

Efter Chicagos uttåg ur Stanley cup-slutspelet tog det inte många dagars betänketid innan Panarin tackade ja till VM. Nu tre matcher in har han gjort nio poäng på tre matcher. Tre mål och sex målgivande passningar. Han har varit Rysslands, utan tvekan, hetaste spelare och är en spelare som kliver fram mot tufft motstånd.

Poängbäste svensk efter tre matcher är Victor Rask som gjort ett mål och tre assist. William Karlsson, Joel Lundqvist och Alexander Edler är de enda i den svenska truppen som ännu inte gjort poäng.

Artemi Panarin Ryssland

Elvis dominerar i kassen

Lika hårt som Elvis Presley rockade 1900-talet rockar den lettiske Elvis Merzlikins i VM 2017. Han har stått Lettlands samtliga tre matcher och har en räddningsprocent på 97,4. Snittet 0,67 insläppta per match är också det väldigt imponerande. Merzlikins är född 1994 och tillhör den Schweiziska klubben HC Lugano till vardags.

En annan målvakt som spelat riktigt bra är Kanadas Calvin Pickard. Trots att han spelar i ett av turneringens bästa lag och får på så sätt mycket hjälp har Pickard imponerat. På två matcher snittar han 0.5 insläppta per match och har 97,6 i räddningsprocent.

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar