Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 7 jun, 2017

Konflikten mellan Telia och Discovery – VM-kval i kläm

Det pågår just nu hårda förhandlingar mellan Discovery, som äger Kanal 5, 9, 11, Eurosport med flera, och Telia. De har inte kommit överens om hur mycket Telia ska betala Discovery för att Telias kunder ska kunna se program och evenemang på kanalerna.

Konflikten har pågått de senaste dagarna och flera av er som kollat på någon av de drabbade kanalerna har säkert sett en liten ruta som förklara att kanalen inte kommer finnas kvar i utbudet. Detta om du använder dig av telia som leverantör. Det som oroar mest på kort sikt är Sveriges VM-kval i fotboll som spelas på fredag den 9 juni.

Inte bara VM-kvalet som drabbas

Det är även en rad framtida stora sportevenemang som kommer att drabbas hårt. OS 2018, 2020, 2022 och 2024 som är ett av de mest sedda sportevenemangen i Sverige. U-21 EM rättigheter ägs även dom av Discovery tillsammans med samtliga Grand Slam turneringar i Tennis. Detta är bara några av sporterna som Telias kunder kan gå miste om.

Telia har tidigare sagt att Discovery är lätta att ersätta, ett uttalanda som gjorde presschefen Dan Panas förbannad. Inte konstigt med tanke på de tunga sändningarna som Discovery kommer att sända i framtiden, inte minst kvalet på fredag.

Discovery går inte med på det Telia erbjuder, vilket inte är konstigt med tanke på att ersättningen uppges vara mindre än tidigare. Då valde Telia att dra sig ur förhandlingarna och har istället bestämt sig för att ta in andra ersättningskanaler permanent. Det ifall de två parterna inte kommer överens innan midnatt den 7 juni.

Sportprofiler är upprörda

Några i Sveriges fotbollslandslag har uttryckt sitt missnöje i dagarna. En av de som går hårdast åt är Jimmy Durmaz.
-Att 1,5 miljon inte ska få se matchen är inte acceptabelt. Det är svenska fotbollslandslaget som ska spela då ska man ge folket möjligheten att kolla. Det är slutsålt här, då vill man att alla andra också ska få titta.

Durmaz har även fått medhåll från flera lagkamrater som tycker att det är väldigt tråkigt. Med tanke på att Svensk fotboll ofta får utstå en hel del kritik lär den inte vändas till positiv om människor inte har tillgång att följa matcherna. För alla som sitter med Telia som leverantör hoppas att parterna i konflikten hittar en lösning.

Det går fortfarande utmärkt att live streama VM-kvalet

Trots att matchen eventuellt inte kommer gå att följas via Kanal 5 för vissa. Finns det fortfarande möjligheten att vända sig till live stream. Det finns mängder av bra sidor med fotbolls streams där du kan följa mängder av olika fotbollsmatcher och ligor.

Matchen kommer att live streamas hos dplay så är du en av de drabbade hittar du VM-kvalmatchen där. Det går även utmärkt att live streama fotboll i mobilen eller surfplattan.

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar