Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 26 apr, 2017

Kända syskonpar – Framgångsrika syskon inom sport

I Sverige så har vi en lång lista med framgångsrika utövare av idrott. Men vad är egentligen chansen att två syskon eller tvillingar blir framgångsrika inom sport? Inte speciellt stor. Däremot har vi några kända syskonpar & tvillingar som blivit mycket framgångsrika inom deras område.

Vi på Sportal tycker helt klart att det är värt att rada upp dessa syskon som har gått en lång väg för att bli framgångsrika inom sin idrott.

Kolla gärna upp vår lista för att se vilka bröder och systrar som blivit kända inom den svenska sportens värld.

Kända syskon inom sport i Sverige

Vi har endast valt att ta med de syskonpar som anses vara mest populära i Sverige. Inom främst ishockey så finns det en lång rad med syskon som blivit framgångsrika. Dock inte riktigt i samma nivå som de vi har i vår lista.

I listan hittar du både systrar, bröder och tvillingar som är värda att nämna!

Daniel & Henrik Sedin

Sveriges kanske mest kända syskonpar inom sport är ishockeyspelarna Daniel Sedin och Henrik Sedin. Detta tvilllingpar har under en längre haft stora framgångar i NHL och i Tre Kronor. Trots att deras kärriär är på slutet, så fortsätter de att spela riktigt bra ishockey.

Detta tvillingpar föddes den 26 september 1980. De slog igenom båda två i Modo, och spelar idag för Vancouver Canucks.

Båda dessa bröder har haft en lång karriär i både NHL och SHL. De har båda även haft självklara platser i Tre Kronor under deras hockeykarriär, vilket vittnar om att de är Sveriges framgångsrikaste tvillingpar inom sport under alla tider.

Hanna & Elvira Öberg

Inom skidskytte så har både Elvira och Hanna Öberg imponerat på hela världen. Båda systrarna har OS-medaljer i prisskåpet där hemma – och räknas till den absoluta världseliten. De som följer skidskytte på TV känner till att det finns ingen prestige mellan detta syskonpar – tvärtom. Båda är väldigt tydliga med att de hellre vill sporra varandra till högre nivåer.

I Norge så finns ett motsvarande syskonpar på herrsidan. Där hittar vi både Johannes Bö och Tarje Bö. Även Frankrike har ett syskonpar i Anais Chevalier-Bouchet och Chloé Chevalier.

Jenny & Susanna Kallur

Ytterligare ett tvillingpar som visat sig vara framgångsrika inom samma idrott är idrottssystrarna Jenny och Susanna Kallur. Dessa två systrar har visat stora framgångar i häcklöpning. Flera gånger så har vi svenskar hållt tummarna för att någon av dessa systrar ska komma till final och först i mål under de intensiva loppen.

Detta kända tvillingpar i Sverige föddes den 16 februari i USA. Detta eftersom deras pappa tidigare var en framgångsrika hokceyspelare i New York Islanders. Kanske känner du igen namnet Anders Kallur om du är intresserad av ishockey. De är utan tvekan en idrottsfamilj som kommit långt i sina olika sporter.

Jenny och Sussana Kallur har flera gånger tävlat mot varandra i större tävlingar. Inte minst under SM, då båda systrarna har varit favorittippade till guld.

Hans & Jon Olsson

Om vi kollar till lite alpina sporter, och ser vilka syskon som klarat sig bra där, så hittar vi snabbt Hans och Jon Olsson. Dessa två bröder är framgångsrika inom två olika sporter, men ändå inom samma kategori. Båda står på skidor och tycker om fart.

Hans Olsson är en före detta skidåkare inom alpint. Han har tagit flera medaljer under sin karriär och var den första svensk som någonsin stått på prispallen i en störtloppstävling i världscupen för herrar. Han vann även Junior-VM redan 2004 i Maribor.

Jon Olsson är kanske den mer kända brodern. Han har haft mycket stora framgångar inom friåkning och tävlar främst inom X-Games. En tävling som anordnas för extrema sporter. Vid sidan av sitt tävlande så har Jon Olsson även varit aktiv att göra sporten större. Han har t.ex. anordnat stora tävlingar och skapat en Youtube-kanal om friåkning.

Kenny & Jörgen Jönsson

Ännu ett syskonpar inom ishockey är Jörgen och Kenny Jönsson. Dessa två bröder har kanske inte riktigt samma framgångar som Sedin-bröderna. Däremot så anser vi att det är helt klart värda att ta med i vår lista.

Dessa två bröder föddes i Ängelholm, vilket innebar att Rögle BK blev deras först klubb att spela hockey i. Båda bröderna har både spelat i Tre Kronor och i klubbar i NHL. Vilket gör detta syskonpar till proffesionella idrottsmän.

Båda dessa bröderna slutade sina karriärer i SHL. Kenny Jönsson slutade i sin moderklubb Rögle BK. Däremot gjorde Jörgen Jönsson valet att sluta spela ishockey i Färjestads BK.

David, Rasmus och Viktor Elm

Det är smått fantastiskt om det finns bröder eller systrar inom sporten som lyckas i samma sport. Ännu mer faktastiskt är det när tre syskon lyckas att bli stora inom samma sport. Det är precis det som har hänt bröderna Elm.

Alla tre bröderna har kommit upp i den nivån att de spelar i Allsvenskan. Rasmus är den brodern som kanske har lyckats allra bäst i sin fotbollskarriär. Han var i flera år utomlands och spelades i bl.a. AZ Alkmaar och CSKA Moskva.

Både David och Viktor Elm har varit utomlands även de och spelat fotboll. Däremot kan det nog inte riktigt mäta sig med den yngsta av dessa idrottsbröder.

Daniel & Sam Larsson

Två fotbollsbröder som haft på ett ungefär lika framgångsrika karriärer är Daniel och Sam Larsson.

Daniel Larsson nådde stora framgångar med Malmö FF där han bland annat tog SM-guld och var med om ett litet äventyr i Europa. Sedan har Larsson spelat en del La Liga-fotboll för Real Valladolid och även en match med Granada. Numera håller han till i turkiska Gaziantespor, och genom åren har han även hunnit med 5 landskamper.

Sam Larsson har 4 landskamper och 1 mål, och har även han gjort karriär både i Sverige och utomlands. Det blev ett par år i IFK Göteborg innan ”Samba-Sam” drog till Holland, där han först spelade för Heerenveen och därefter Feyenoord, där han spelar än idag.

Henrik & Joel Lundquist

Ytterligare två hockeybröder finns med i vår lista. Henrik Lundquist som är en mycket framgångsrik målvakt i New York Rangers, och Joel Lundquist som är Frölundas just nu största profil.

Även dessa bröder har haft platser i Tre Kronor och har flera gånger spelat i samma lag. Däremot har de aldrig möts i två olika lag.

Joel Lundquist har varit över i NHL och spelat, men blev inte lika långvarig som brosan som just nu är en stjärna i NHL.

På sistone har dessa hockeybröder blivit uppmärksammade i samband med en reklam för Head & Shoulders.

Alexander & William Nylander

Ännu ett syskonpar i ishockey finns till. William Nylander gör stor succé i NHL – samtidigt som hans bror Alexander Nylander spelat i Pittsburgh Penguins och Calgary Flames.

Dessa bröder hade tankar på att spela tillsammans i Tre Kronor under ishockey VM 2023. Det blev stopp från William Nylanders klubb – Toronto Maple Leafs. Den drömmen blev aldrig av, ännu.

Mikael & Henrik Dorsin

Det sista syskonparet vi har på listan är två bröder som valde totalt olika inriktningar i livet är bröderna Dorsin. Trots att en av dessa bröder inte sysslar alls med sport, så är de tillsammans ett av Sverige kändaste syskon.

Mikael Dorsin har varit en back i bl.a. det svenska landslaget och på så vis blivit känd inom Sveriges gränser. Hans bror Henrik Dorsin valde istället att satsa på underhållningsbranschen som främst skådespelare och komiker.

Henrik Dorsin räknas till de främst komiker som vi har i Sverige, och är mycket folkkär. Kanske är han ännu mer känd än sin bror som haft en plats i det svenska landslaget i fotbol.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1234 Artiklar