Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 31 aug, 2017

IFK Göteborg planerar att nobba AFC Eskilstuna

Det finns ett stort motstånd mot nykomlingen AFC Eskilstuna. Flera supportrar till övriga klubbar i Allsvenskan menar på att AFC Eskilstuna är en klubb som inte anpassar sig efter 51%-regeln som gäller.

En del menar på att AFC Eskilstuna är ett bevis på hur klubbar i Allsvenskan så sakteligen går mot ”den moderna fotbollen”.

Malmö FFs fans valde att bojkotta matchen mot AFC Eskilstuna. Det innebar att bortasektionen på Tunavallen stod mer eller mindre tom när Malmö FF spelade mot AFC Eskilstuna. Nu planerar IFK Göteborgs supportrar att även de nobba matchen.

änglarna tifo

Uppmaning – bojkotta AFC

Många supportrar till IFK Göteborg kommer inte att resa upp till Eskilstuna för att se matchen mellan IFK Göteborg – AFC Eskilstuna. Detta för att fans till IFK Göteborg uppmanas att bojkotta matchen.

Supporterklubben Änglarna menar på att AFC Eskilstuna är en klubb som bryter mot föreningsdemokratin som råder bland andra klubbar i Allsvenskan.

Alex Ryssholm, ordförarde i AFC Eskilstuna har fått mycket kritik för att styra klubben som en diktatur.

Under åren har AFC Eskilstuna fått kritik för bl.a.:

  • Dyra medlemsavgifter
  • Långa perioder för ordförande
  • Kringgår 51%-regeln
  • Flyttat klubben från Stockholm till Eskilstuna

Med största sannolikhet så kommer Änglarna att bojkotta matchen mot AFC Eskilstuna. Vi kommer därför att räkna ner publiksiffran ganska mycket.

Till matchen kommer nu bara supportrar till AFC Eskilstuna, dessvärre är det inte speciellt många i jämförelse med andra klubbar.

Änglarna är en supportergrupp i Göteborg som ofta visar upp sig med tifon i Allsvenskan. Det är däremot ingen supportgrupp som uttalat är för pyroteknik & begaliska eldar på läktaren.

51 procents regeln

51% regeln är viktig i Allsvenskan

Det har många gånger diskuterats om 51% regeln ska vara kvar i Allsvenskan. De absolut flesta supporterklubbar ser regeln som något heligt, och håller starkt fast vid den.

Regeln är inte lika poplär bland svenska fotbollsförbundet, olika lags ledningar och från företag. Det finns däremot inga tecken på att Allsvenskan skulle ta bort denna regel på den närmsta tiden.

Det är 51%-regeln som allra störst skiljer svensk fotboll från andra länder. I många andra länder så kan klubbar ha ägare som kan iprincip göra vad de vill med klubben som de äger.

I Sverige så måste klubben vara ägd av 51% av medlemmarna. Vilket gör den svenska fotbollen mycket populär bland supportrar, trots att fotbollen håller en ganska låg nivå.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1234 Artiklar