Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 6 feb, 2017

Huliganer – Svenska fotbollsfirmor & huliganism

Åsikterna kring svensk huliganism & fotbollsfirmor är många. En del anser att huliganism inte borde finnas till, samtidigt som andra anser att huliganer krävs för att skapa en tillräckligt bra läktarkultur.

Begreppet huligan är väldigt brett i Sverige, men syftas främst på personer som uttrycker våld och aggressivitet vid sportevenemang. Det kan handla om både fysiskt våld, men även kring olaga hot till andra supportrar, eller spelare.

I Sverige finns det allra flest fotbollshuliganer. Dessa huliganer inom fotboll är främst organiserade i firmor inom svensk fotboll som skapats av likasinnade människor. Det är inte lika vanligt, men huliganism förekommer även inom ishockey.

Fotbollsfirmor

I de allra flesta fall är en huligan bunden till ett lag inom hockey eller fotboll för Sveriges del. Kanalerna för ungdomar eller vuxna att komma in i dessa firmor är ganska små. I många fall så kan man inte bara bli medlem i dessa fotbollsfirmor, utan visa sig vara värdig sin plats.

Likt en kriminell organisation så handlar mycket om gemenskap och organisation. Det är därför inte alls ovanligt att fotbollshuliganer klär sig på liknande vis för att känna en tillhörighet i en grupp. Det kan handla om typiska kläder för huliganer, oftast dyra klädmärken från England. Det kan även handla om tatueringar eller andra symboler.

Några exempel på aktiva/inaktiva fotbollsfirmor i Sverige:

  • DFG (Djurgårdens fina grabbar)
  • KGB (Kompisgänget Bajen)
  • Firman Boys AIK
  • Frontline
  • Wisemen
  • Sky Blue Crew

I Sverige och Allsvenskan är huliganismen relativt utbredd. Den är värre än i många andra länder i Europa, men ändå långt ifrån värst. I t.ex. Italien, Turkiet, Polen och Ryssland så är huliganer & fotbollsfirmor allt mer förekommande, och har blivit ett stort och allmänt problem för länderna.

Det är främst i våra storstäder som vi hittar de flesta fotbollsfirmor i Sverige. I Stockholm så finns det minst en fotbollsfirma till varje Stockholmslag i Allsvenskan. Det förekommer även sveneska fotbollsfirmor som enbart är till för huliganer i Göteborg, Helsingborg och Malmö.

En fotbollsfirma håller i huvudsak på med huliganism kring fotbollsmatcher, men kan även fungera som kriminella nätverk. Detta tror vi inte förekommer i Sverige lika mycket som i övriga länder i Europa.

Riktiga fans?

En del supportrar anser inte huliganer som riktiga supportrar. Trots att huliganer själva anser sig vara lagets främsta supportrar så är det många som inte uppskattar dem. Många supportrar som inte håller på med huliganism ser negativt på att klubben får böta pengar p.g.a. dessa individer.

I Allsvenskan har det delats ut miljontals kronor sammanlagt för alla händelser omkring matcher som ska spelas. Det har bl.a. berott att spelare beträtt planen och attackerat spelare, eller kastat knallskott inne på arenorna.

Huliganer kan ibland anse sig själva som en armé för sitt fotbollslag. Deras uppgift är då att förhindra att andra fotbollsfirmor tar över staden. Det kan i flera fall sluta med att grupperingar attackerar varandra, eller att båda går med på att slåss på ett bestämt ställe.

Kultur från England

Den läktarkultur som finns i Sverige är i huvudsak anammad från den engelska fotbollen. Där har läktarvåld och huliganismkulturen vuxit sig stark, främst under när Storbritannien låg i ekonomisk kris.

De stora lagen från de stora städerna var först ut med sina firmor. Många beskriver Manchester United, Chelsea, Millwall och West Ham som har firmor som slåss för laget. För fotbollslaget i sig kan det vara problematiskt att ha en firma som anser att de hjälper klubben. Därför förnekas en del firmor att ha med klubbarna att göra, då de skapat våld och osäkerhet på arenorna.

Det var först här de startade med större organiserade grupper som kallades för ”firms” (firmor). Dessa var måna att sprida ett rykte om sig. Ett rykte som inte bara blivit vida känt i England, utan långt utanför landets gränser.

Kulturen nådde främst ut efter att filmen ”Green Street Hooligans” gjorde premiär på bio. Efter att många fotbollsälskande ungdomar sett filmen, som i flera fall romantiserar huliganism fanns drömmen bland många att delta i en fotbollsfirma.

Efter att Green Street Hooligans gjorde succé i världen, så började fler supportergrupperingar i Sverige att växa fram. Det bromsades heller inte utav att det släpptes fler filmer från England som i en del fall uppmuntar huliganism.

Vi har på vår sajt listat de bästa huliganfilmer enligt vårt tycke!

Farligt våld?

I Sverige så finns det minst två fall där människor har dött i samband med fotbollsvåld. Det första är Tony Deogan som var aktiv supporter för IFK Göteborg. Han blev nedslagen i Södermalm efter att IFK Göteborg ska ha spelat mot AIK.

Det andra fallet var när en Djurgårdsupporter olyckligt fick en flygande glasflaska i huvudet. Supporten i frågan var inte aktiv inom någon firma, eller någon supporterklubb. Mannen var 43 år, och ska inte varit aggressiv i ögonblicket enligt vittnen. Han stod helt enkelt på fel plats, under fel tid när Helsingborgssupportrar kastade flaskor mot Djurgårdssupportrarna.

Att det kan sluta på ett minst sagt tråkigt vis har det funnit två exempel på i Sverige. Efter dessa två händelser så ökades säkerheten, och skärpningar på lagar som har med fotbollsvåld och huliganism att göra.

Firmor vs Ultras?

En del kan dessvärre blanda ihop en huliganfirma med en Ultras-gruppering. Det är ganska enkelt att skilja på dessa olika grupper.

En ultrasgrupp i Sverige är främst på fotbollsarenor för att heja på sitt lag. En Ultras-gruppering använder sig inte sällan av bengaler & pyroteknik i Allsvenskan för att skapa en bra inramning av planen. Trots att det är olagligt, så anses Ultrasgrupper ändå mer trevliga än fotbollsfirmor i Sverige.

En fotbollsfirma har som utgångspunkt att även de heja på sitt lag. Den stora skillnaden är dock att våld och slagsmål är en av de metoder som fotbollsfirmor oftast använder för att supporta sitt lag.

Många supportrar som står utanför firmor inom fotboll tycker deras engagemang för klubben är mer nagativt än positivt för klubben. Samma åsikter kan en del supportrar även ha för Ultras-grupper.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1238 Artiklar