Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 3 maj, 2017

Fem mest sevärda spelarna i Hockey-VM

Två dagar tillss VM går av stapeln. Sverige spelar sin första match kl 16.15 mot Ryssland som går att följa på TV4 och Cmore. Tre kronors trupp är nästan spikad och den sista spelaren som fick lämna var Henrik Tömmernes. Platsen gick till NHL-spelaren Alexander Edler istället och truppen är i sin helhet klar. Förbundskapten Grönborg har dock valt att lämna några platser öppna för eventuella tillskott.

Det beror helt enkelt på hur det går i Stanley Cup-slutspelet. Skulle Nashville åka ut kan eventuellt Mattias Ekholm, Filip Forsberg och Viktor Arvidsson vara potentiella tillskott. De leder med 3-1 mot St Louis blues i matchserien så det ska mycket till för att få just de tre spelarna till VM. Åker St Louis ut kanske Alexander Steen eller Patrik Berglund är intresserade av VM-spel.

New York Rangers Mika Zibanejad hade gjort truppen komplett. Samtidigt som man gärna vill ha honom i ett VM håller man tummarna att han tar sig långt i ett slutspel. Zibanejad är förmodligen den mest underskattade svensken i NHL och får knappt någon uppmärksamhet i svensk media. Det lär snart bli ändring på det om han fortsätter utvecklas i den takten han gör just nu.

Mika Zibanejad Rangers

De fem mest sevärda spelarna under VM

Det finns många kandidater till denna listan. Men vi på sportal har valt ut fem stycken som alla har något unikt i sitt spel. Notera att denna listan inte är över vilka som är de fem bästa spelarna, utan de fem mest sevärda.

5. Charlie McAvoy

Draftades som spelar nummer 14 i draften 2016. Han är född 1997 och representerar USA. En stabil back i båda ändarna av planen som är mest känd för sina offensiva kvaliteter. Han spelade majoriteten av säsongen i collegelaget Boston University men fick även chansen att prova på både AHL och NHL. Något som han gjorde med bravur, framförallt i slutspelet med Boston där han hade mycket speltid och även var med i poängprotokollet.

Det som gör McAvoy sevärd är hur otroligt bra han är med puck och i positionsspelet. Han är en spetsspelare som i framtiden kommer vara en av världens bästa backar. Håll utkik efter nummer 25 i USA.

Charlie McAvoy Boston

4. Jesse Puljujärvi

Efter JVM-succén var det många som trodde att Puljujärvi skulle komma före landsmannen Patrik Laine i draften. Men det blev en tuff tid i NHL för Puljujärvi som hade svårt att hitta rätt. Han hann göra åtta poäng på 28 matcher innan han skickades till farmarlaget Bakersfield Condors. Där gick det bättre och det märktes att han började acklimatisera sig mer och mer.

Det är en spelare som har alla kvaliteter för att bli en väldigt producerande NHL-spelare i framtiden. Det ska bli kul hur han spelar mot lag som Kanada och Tjeckien och om han kan hålla den höga nivån vi sett honom hålla.

Jese Puljujärvi

3. David Pastrnak

Tjecken tog inte bara ett kliv denna säsong utan det kändes som att han gått från junior till ledande a-lagsspelare på några månader. Fjolåret stod Pastrnak för 26 poäng på 51 matcher. I år blev det 70 på 75 matcher. Han förvandlades till en av de bästa spelarna i klubblaget Boston och med sin offensiva skicklighet hjälpte han laget till slutspel. Även sejouren i slutspelet blev kort bådar det gott inför framtiden.

Pastrnak är en spelar som kombinerar fart med extremt bra handleder och kreativitet. En relativt liten spelare till växten men det spelar ingen roll, han kan finta bort världsbackar utan problem. Se till att hålla ögonen vad denna killen kan göra med pucken.

David Pastrnak

2. William Nylander

Senaste tillskottet till Sveriges trupp inför VM. Han är den näst poängbäste av samtliga NHL-svenskar som blivit uttagna till turneringen. Han är livsfarlig i power play och kan skapa målchanser från ingenting. Det är en spelare som kan dyka upp i en match mot Ryssland och göra två mål och spela fram till lika många. Nylander lyfter sig mot bra motstånd och tävlar alltid om att vara bäst.

William Nylander Toronto

1. Artemi Panarin

Ryssen slutade elva i poängligan i NHL. Han har tagit hela Nordamerika med storm och vuxit fram till en av de ledande spelarna i Chicago Blackhawks organisation. 74 poäng på 82 matcher blev det tillslut och han tillsammans med Patrick Kane bildade en av de farligaste formationerna i numerärt överläge.

Anledningen till att han tar första platsen är för att han ger alltid 110%. Det spelar ingen roll vad det står på resultattavlan. Varje byte kommer han göra sitt yttersta och med sin fina teknik lyckas han allt som oftast väldigt bra. Håll ögonen på honom mot Sverige på fredag.

Artemi Panarin Chicago

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar