Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 5 mar, 2018

Ska Zlatan med till VM 2018?

Zlatan Ibrahimovic öppnade häromveckan för en återkomst till landslaget. Någonting som av det svenska folket inte bemöts med lika stor glädje som det borde.

Det svenska fotbollslandslaget är i detta nu samlat för träningslandskamper mot Chile och Rumänien, och som vanligt när det är landslagssamling är den eviga diskussionen om Zlatan Ibrahimovic uppe på tapeten. Om Zlatan blir återställd från skadan; ska han göra comeback i landslaget? Förtjänar han att vara med i VM efter att inte ha deltagit i kvalet? Hur kommer han i så fall att påverka stämningen i gruppen? Blir Sverige ens ett bättre lag med Zlatan?

Zlatan Ibrahimovic är Sveriges största, kanske även bästa, fotbollsspelare genom tiderna. Han har vunnit titlar vart han än spelat, och är dyrkad av fotbollsfans i hela världen. I landslagssammanhang har Ibrahimovic klackat in avgörande drömmål i slutminuterna, han har avfyrat kanoner i Budapest och han har cykelsparkat in mål från 30 meter.

Zlatan Ibrahimovic har även gjort flest svenska landslagsmål genom tiderna, 62 stycken. Den som är närmast från den nuvarande truppen är Marcus Berg med sina 18 baljor.

Svenska folket emot Zlatan-comeback

Zlatan har själv öppnat för att, om han når sin toppform, komma tillbaka till landslaget för att delta i VM. Trots Zlatans obestridliga kvalitet vill inte ens en tredjedel av svenska folket se honom i landslaget. När Sportbladet i höstas genomförde en Inizio-undersökning där de frågade om åsikten kring en comeback för Zlatan, svarade 23 % vet ej, medan 32 % svarade ja och hela 45 % svarade nej.

Utanför Sverige tror människor att vi är galna. Länder som Frankrike, Spanien, Brasilien hade tagit emot en Zlatan – i form – med glädje. Hur kan då ett förhållandevis halvdant landslag som Sverige inte vilja ha med honom?

En vanlig åsikt bland det svenska folket är att de spelare som tog Sverige till VM är de som borde få äran att representera laget. Det är ett argument som skulle kunna fungera i ungdomsfotboll, men när man deltar i ett världsmästerskap ska de bästa tillgängliga spelarna med. Särskilt för ett lag som Sverige, som inte direkt har fem olika världsklassanfallare à la Argentina att välja emellan.

Zlatan är en lagspelare

En annan synpunkt är att Zlatan Ibrahimovic skulle rubba lagsammanhållningen, och störa harmonin som finns i truppen för tillfället. Det verkar finnas någon slags utbredd uppfattning om att han bara tänker på sig själv, och vägrar att lyssna på andra.

Zlatan må sticka ut och ha ett stort ego, men vi ska inte glömma att det är en stor lagspelare vi pratar om. Många av Zlatans lagkamrater har vittnat om att Zlatan varit till enorm hjälp för de unga spelarna, och att hans ledaregenskaper och hårda arbete smittade av sig på hela laget. Samtidigt har flertalet tränare talat gott om hans personlighet och egenskaper vid sidan av planen. Carlo Ancelotti, som tränade Zlatan i PSG, sammanfattade det hela rätt bra häromåret:

”Ibrahimovic är en verkligt osjälvisk spelare. Han är en av få talangfulla spelare som inte behöver säga att ”jag vill göra mål”. Han var väldigt hjälpsam då han kom till PSG, han fungerade som en hjälptränare i klubben. Det fanns ingen vinnarmentalitet. Han lyckades skapa en stark mentalitet i klubben. Det faktum att PSG nu är ett av de stora lagen är tack vare Ibrahimovic.”

Visst kan man hävda att Sverige spelar och presterar bättre utan Zlatan; landslaget har ju trots allt kvalificerat sig för VM-slutspel för första gången sedan 2006, trots att man ställts mot oerhört tufft motstånd. Med Zlatan i laget missade Sverige både VM 2010 och VM 2014, och därmed är det trots allt ett faktum att landslaget gjort bättre resultat utan honom.

Men är det verkligen Zlatans frånvaro som varit vägen till framgång? En rimligare jämförelse är att ställa de båda förbundskaptenerna – Erik Hamrén och Janne Andersson – mot varandra. Hamrén gav ett stundtals osäkert intryck och flera spelare har berättat att han saknade tydlighet i sitt ledarskap och i hur han ville att Sverige skulle spela.

Janne Andersson är mer bestämd av sig och har en tydlig röd tråd i sitt ledarskap. Andersson har format ett starkt lagbygge, och en superstjärna som Zlatan Ibrahimovic hade gett Sverige det där lilla extra.

Zlatan ska vara given i truppen

Tänk er följande scenario: Vi lyckas ta oss vidare till åttondelsfinal i VM, och möter en toppnation i åttondelen. De tar ledningen mot oss med 1-0 och är fortsatt väldigt spelförande. De få gånger vi lyckas få tag på bollen och spela upp den till anfallarna Berg eller Toivonen, blir de av med den och lyckas aldrig skapa några farligheter. Vi har ingen spelare som riktigt kan hålla i bollen, ingen som kan göra det oväntade, som bryter mönstret. Det är tydligt att vi helt enkelt inte kan mäta oss med våra motståndare kvalitetsmässigt. Det ser mörkt ut.

Detta är absolut inte ett otänkbart scenario, oavsett om vi möter ett för oss övermäktigt motstånd redan i gruppspelet eller om det är i utslagsfasen. Är det någon som inte skulle önska att vi hade Zlatan på planen vid en sån här situation?

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2500 Artiklar