Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 27 okt, 2017

Striden om överlevnad – Upp- och nedflyttning i Allsvenskan & Superettan

Året går mot sitt slut, och så gör även våra svenska fotbollsligor. Två omgångar återstår av både Allsvenskan och Superettan – här ger vi er allt ni behöver veta angående streckstriderna.

Det återstår två omgångar vardera av Allsvenskan och Superettan. Två av Allsvenskans nykomlingar trillar ned direkt, och Brommapojkarna övertar en av dessa platser. Det är det vi med säkerhet vet gällande vilka lag som får tillhöra svensk fotbolls finrum nästa år. Men resten då?

Det är fortfarande mycket som är öppet för flera lag. Två allsvenska lag försöker desperat att undvika negativt kval, samtidigt som två lag i Superettan går vad som kan bli en väldigt nervös kamp om att ta en direktplats till Allsvenskan.

Allsvenskan – nedflyttning

För Halmstads BK och AFC Eskilstuna har hoppet redan slocknat. Att ta in åtta, nio poäng på två matcher är svårt att ordna, och dessa två lag är alltså redan klara för nedflyttning. Både Halmstad och AFC flyttades upp från Superettan ifjol, men inget av lagen lyckades överleva det svåra första året.

Som tabellen visar väntar en tät kamp om att undvika negativt kval. Kalmar FF har så gott som säkrat den allsvenska platsen redan, såvida inget alldeles särskilt inträffar. Men för Jönköpings Södra och GIF Sundsvall är varje poäng, till och med vartenda enskilt mål framåt eller bakåt, av oerhörd vikt.

Lagens spelschema ser ut som följer:

Jönköpings Södra: GIF Sundsvall Kalmar FF
Djurgården, B, 29 okt. 17:30 Hammarby, H, 29 okt. 15:00 Häcken, B, 29 okt. 17:30
Östersunds FK , H, 5 nov. 15:00 IFK Göteborg, B, 5 nov. 15:00 Djurgården, H, 5 nov. 15:00

Inget av lagen har något lätt spelschema framför sig, men det ser ändå svårast ut för Jönköping. Både Djurgården och Östersund jagar Europaplats, medan Sundsvalls motståndare, Hammarby och Göteborg, kommer att hamna i mitten oavsett resultat i sina sista matcher. Kalmars spelschema är också svårt – även Häcken jagar Europaplats – men KFF är trots allt fyra poäng upp på säker mark.

Superettan – uppflyttning

Brommapojkarna ställdes mot Dalkurd i den senaste omgången, i en match där det vinnande laget skulle säkra avancemang till Allsvenskan. Brommapojkarna vann, och spelar således i Allsvenskan 2018. Nu måste Dalkurd se till att inte tappa andraplatsen, som även den ger direkt uppflyttning.

Att topplaget Dalkurd ska släppa ett fyra poängs stort försprång på Trelleborg, på endast två matcher, kan tyckas orimligt. Men om vi tittar på de båda lagens form och – framförallt – spelschema, så är möjligheten ändå inte så liten.

Lagens spelschema ser ut som följer:

Dalkurd FF: Trelleborgs FF
GAIS, H, 28 okt. 14:00 IK Frej Täby, B, 27 okt. 19:00
Trelleborgs FF, B, 4 nov. 16:00 Dalkurd FF, H, 4 nov. 16:00

Dalkurd och Trelleborg ställs alltså emot varandra i den sista omgången, och tappar Dalkurd poäng mot GAIS dessförinnan, då missar man direktplatsen om Trelleborg gör sitt.

Förutsatt att Trelleborg slår bottenlaget IK Frej Täby, skulle ett poängtapp för Dalkurd mot GAIS innebära att matchen TFF – DFF i sista omgången blir totalt avgörande. En vinst för Trelleborg skulle leda till att TFF tar direktplatsen, oavgjort eller Dalkurd-vinst skulle istället ge Dalkurd direktplatsen.

Trelleborg har varit betydligt starkare under den andra halvan av säsongen, och har bara en förlust sedan i augusti. Dalkurd å sin sida har en nedåtgående form på sistone, och har förlorat tre av sina fyra senaste matcher. Med andra ord – det är upplagt för en rysare.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2520 Artiklar