Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 13 jul, 2021

Fem stjärnor som kan lämna Allsvenskan i sommar

Anel Ahmedhodzic kan lämna MFF

Ligaspelen i Europa är över, EM är färdigspelat och klubbarna börjar satsa inför kommande säsong. Detta påverkar inte minst Allsvenskan, där lagen har var för vana att tappa sina bästa spelare under sommaren. Här listar vi fem allsvenska stjärnor som är extra heta på marknaden!

Om en spelare gör det bra i Allsvenskan blir han inte långvarig, det är sedan gammalt. De större klubbarna runtom i Europa håller ständigt ögonen öppna efter billiga fynd från divisioner lägre ner i näringskedjan, vilket är något vi i Sverige får betala för.

Men försäljningarna är också de svenska klubbarnas levebröd, och den största inkomstkällan de kan nå bortsett från om man lyckas kvala in till Europaspel. Vilka blir spelarna som säljs för tiotals miljoner den här sommaren? Vi har listat fem allsvenska spelare som kan ta flyttlasset ut i Europa innan transferfönstret stänger, fem spännande spelare på uppgång som är ämnade för större saker än att harva runt i Allsvenskan.

Akinkunmi Amoo, Hammarby

En av alla afrikanska importer som Hammarby noggrant scoutat och handplockat. Fanns på radarn hos Milan, Dortmund och andra storklubbar men genom att bygga en långvarig och nära kontakt med den unge nigerianen lyckades ”Bajen” lägga vantarna på honom. Bland annat med hjälp av ett telefonsamtal från Zlatan Ibrahimovic personligen, till Amoo. Men bara för att han flyttade högt upp i norr har inte jättarna runtom i Europa glömt honom. De håller fortfarande koll, och fortsätter att följa stjärnskottet noga.

Ifjol blev det bara några kortare inhopp för Akinkunmi Amoo, 20, där han inte kunde sätta något särskilt avtryck mer än att han såg väldigt valpig ut. Den här säsongen har han varit en given startspelare i Hammarby, och vänt ut och in på många motståndarförsvar. Med fyra allsvenska mål är han Hammarbys bäste målskytt och ligger på plats 9 i skytteligan, och frågan är inte om han blir såld utomlands – utan när. Hammarby sägs förvänta sig 60 miljoner kronor för den kvicke yttern, och har redan tackat nej till bud i 40-miljonersklassen från Belgien. Bajen har också varit tydliga med att man helst behåller honom åtminstone ett år till.

  • Sannolikhet att Amoo lämnar i sommar: 25 %

Relaterat: Topp 10 största namn som värvats till Allsvenskan

Ísak Bergmann Jóhannesson, IFK Norrköping

En av alla islänningar som spelat i IFK Norrköping under de senaste åren, men inte vilken som helst av dem. Extrem talang som trots sina blott 18 år spelar för Islands landslag, och som var ordinarie i ”Peking” redan ifjol. Väntas bli klubbens nästa storförsäljning, efter Sead Haksabanovic som köptes av Rubin Kazan för 65 miljoner kronor tidigare i sommar – Allsvenskans tredje största försäljning någonsin.

För tre dagar sedan sa Norrköpings chefsscout till FotbollDirekt att det inte finns något konkret på bordet kring Bergmann Jóhannesson, men det återstår så mycket som en och en halv månad av Europas övergångsfönster. IFK Norrköping har dock en väldigt välmående ekonomi för tillfället och behöver knappast acceptera första bästa bud, så det är inte omöjligt att islänningen blir kvar ett år till.

  • Sannolikhet att Bergmann Jóhannesson lämnar i sommar: 30 %

Relaterat: Streama Allsvenskan live

Anel Ahmedhodzic, Malmö FF

Den allsvenska spelare det snackats allra mest om det senaste året, vad gäller utlandsrykten. Var utlånad till danska bottenlaget Hobro IK så sent som år 2019, men tog Allsvenskan med storm ifjol. De goda insatserna ledde honom hela vägen till Bosniens landslag, och Sverige kommer att gräma sig länge över att man inte lyckades knyta åt sig denna snabba, blivande försvarsgeneral.

Var nära att bli såld redan förra sommaren, men då blev det inget. Sedan har det ryktats om en flytt konstant. Atalanta, Napoli, Milan, Ajax och PSV är några av klubbarna som nämnts i samband med Anel Ahmedhodzic, 22, och det vore överraskande om han inte säljs i sommar. Succélaget Atalanta är den klubb det snackats allra mest om, och en övergångssumma väntas landa på 60 miljoner kronor. Dessutom nämndes Inter häromdagen, för första gången, men de ska i så fall vilja låna ut honom direkt efter hans ankomst till Milano.

  • Sannolikhet att Ahmedhodzic lämnar i sommar: 75 %

Alhassan Yusuf, IFK Göteborg

Den unge mittfältaren har varit ett stort utropstecken i Allsvenskan under de senaste åren. Bara 20 år gammal, men spelar som om han besitter betydligt större erfarenhet än så. Grovjobbare som samtidigt är skicklig med boll, och som har en väldigt viktig plats på IFK Göteborgs mittfält.

Enligt italienske transfergurun Fabirizio Romano är Yusuf klar för belgiska Antwerpen, i en övergång värd omkring 15 miljoner kronor. Ingen av klubbarna har dock bekräftat något och IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud sa nyligen att ”det spekuleras hela tiden”, när han frågades om Yusuf.

  • Sannolikhet att Yusuf lämnar i sommar: 80 %

Hjalmar Ekdal, Djurgården

Mittbacken gjorde succé för IK Sirius ifjol, och framgångarna har fortsatt sedan han började spela för favoritklubben Djurgården. Just nu given i mittlåset hos Allsvenskans bästa försvar. Frågan är hur nöjda Hammarby är med att man släppte mittbackstalangen nästan gratis, särskilt med tanke på att det är just bland mittbackarna man sett ut att vara som svagast under säsongen. Men Djurgården tackar och tar emot.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson sa i en intervju för ett par månader sedan att han ska ha dubbelt så mycket för Hjalmar Ekdal, 22, som Malmö säljer Ahmedhodzic för. Givetvis sagt mest på skämt, men ändå med ett allvar om att Andersson värderar sin guldklimp högt. Ekdal har bland annat ryktats till italienska Sassuolo, men vi tror ändå att han stannar kvar i Sverige något år till innan flyttlasset drar utomlands. Givetvis lockar det också att vänta in och spela ihop med storebror Albin, som mycket väl kan dra på sig Djurgårdströjan nästa sommar.

  • Sannolikhet att Ekdal lämnar i sommar: 15 %

Relaterat

sport
Det såg länge ut som att Joe Biden skulle bli presidentskandidat för Demokraterna. Nu har oddsen justerats kraftigt.
05 juli, 2024
em
Se kvartsfinalen i EM 2024 mellan Tyskland - Spanien. Vi visar gratis vart och hur du kan se matchen via live stream eller direkt på TV.
05 juli, 2024
em
Se vart & hur du kan titta på Danmark - Tyskland stream från EM 2024. Vi tipsar gratis om sidor & kanaler som visar matchen online eller på TV.
05 juli, 2024

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2520 Artiklar