Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 22 jul, 2011

Enskilda individen det största hotet

Det råder extra stor spänning inför derbyt mellan Helsingborg och Malmö FF imorgon. Efter skandalscenerna på Swedbank Stadion i våras, då en MFF-supporter gick in på planen och måttade ett slag mot Helsingborgs målvakt Per Hansson, har klubbarna vidtagit åtgärder för att förhindra att matchen avbryts imorgon.

– Det åtgärderna vi har vidtagit är att vi ökat antalet publikvärdar. Sedan har vi haft en ökad dialog mellan klubbarna och med polisen som ska verka förebyggande, säger Helsingborgs informationschef, Frederik Ericsson, till Sportal.se.

– Vi är rörande överens om att den enskilda individen är det största hotet. Vi har stort förtroende för de organiserade supporterföreningarna, problemet är att nå ut till alla på plats på arenan. Vi har en väldigt etablerad kontakt med supportrarna genom vårt supporterråd där vi når ut till de flesta falangerna.

Problemet är den enskilda individens ibland lynniga beteende och där hoppas Frederik Ericsson på att supportrarna kan ta ansvar precis som folk gör i samhället i stort.

– Det är omöjligt för supporterföreningarna att ta ansvar för eller kontrollera varje individ på läktaren. Istället behöver vi hjälp från människorna i publiken, precis som samhället får hjälp när det begås vanliga brott.

Med fler publikvärdar, som i sig blir ekonomiskt kostsamt för Helsingborg, hoppas Ericsson att morgondagens derby blir precis en sådan publikfest som det finns potential till.

– Vi är överens om att ingenting kommer att hända, det kommer inte att ske några bengalbränningar. Våra förhoppningar är givetvis att det blir en fest både före, under och efter matchen och att matchen kan spelas i 90 minuter plus tilläggstid.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1707 Artiklar