Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 13 nov, 2017

Toivonen hyllas av Janne Andersson: ”En fantastisk spelare”

Ikväll ska Ola Toivonen stångas med italienska försvarare. Janne Andersson tror mycket på sin anfallare.

Under Erik Hamrén föll Ola Toivonen ut ur landslaget, och när nye förbundskaptenen Janne Andersson meddelade sin första trupp hösten 2016 saknades 30-åringen igen. Toivonen hade inte fått plats i sommarens EM-trupp, och verkade inte heller få vara en del av laget som skulle ta oss till VM.
– Jag trodde att jag hade sagt adjö till landslaget, har Toivonen berättat.

Inför matcherna mot Luxemburg och Bulgarien, i den andra kvalsamlingen, var han plötsligt tillbaka, och mot Bulgarien tog han en startplats. Resultatet? Målskytt direkt. Sedan dess har han startat nästan varenda kvalmatch, och bland annat avgjort mot Frankrike med ett avslut från halva planen.

Heta dueller mot Italien

Mot Italien i fredags hade Ola Toivonen en huvudroll, när han nickassisterade till matchens enda mål. Nästan ensam stångades han mot de italienska backjättarna Barzagli, Bonucci och Chiellini, och Toivonen var inblandad i flertalet duster under matchen. Efter matchen sa Leonardo Bonucci:
– Sverige spelade smutsigt. Toivonen armbågade mig så att jag bröt näsan, han borde blivit utvisad.

Toivonen verkade inte tycka att det var särskilt allvarligt, och svarade nästan retfullt:
– Ja, välkommen till Sverige. Det är sådant som händer.

Med denna bakgrund kan vi vänta oss en hätsk stämning när Bonucci och Toivonen ställs mot varandra ikväll igen, inte minst med tanke på matchens betydelse.

Hyllas stort av Janne Andersson

Janne Andersson tycker att Toivonen är mycket viktig för det här Sverige.
– Hans lojalitet mot vårt sätt att spela, hans taktiska drivenhet, är för mig fantastiskt bra. Det man begär av honom det gör han. Han tar löpen, han springer, tar dueller och så vidare. Så Olas betydelse för oss är jättestor.

Janne Andersson fortsätter.
– Han var ju inte med i den första truppen jag tog ut därför att han hade fallit bort lite, han var ju inte med i EM och hade försvunnit iväg lite. Det var ingen liga som pågick på sommaren, man hade inte riktigt grepp om var han stod eftersom han bytte klubb och det var lite sådär. Men sedan har han kommit med och jag tycker att han är en fantastiskt bra fotbollsspelare. Så smart. Så jäkla klok spelare. Så det är en klokskap som är viktig att ha på planen.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar