Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 15 nov, 2017

Inför kval till Allsvenskan: Trelleborg – J-Södra

Ikväll är det dags för det första mötet av två mellan Trelleborg och Jönköpings Södra. Vinnaren av dubbelmötet spelar i Allsvenskan nästa säsong, förloraren i Superettan.

För nästan två veckor sedan avslutades seriespelet i Allsvenskan och Superettan. Det står klart att AFC Eskilstuna och Halmstads BK trillat ner till Superettan till nästa säsong, medan Brommapojkarna och Dalkurd firar allsvenskt avancemang.

Men det är fortfarande ett allsvenskt deltagarlag till 2018 som inte är fastställt än. Jönköpings Södra siktar på att behålla sin plats i Allsvenskan, medan Trelleborgs FF gör vad de kan för att ta sig tillbaka till Sveriges högsta serie.

Trelleborg åkte ur Allsvenskan 2011, och istället för att studsa tillbaka direkt, ramlade man sedan ur Superettan det första man gjorde. Det blev därefter 3 säsonger i Division 1 Södra, innan man var tillbaka i Superettan igen 2016.

2016 hamnade TFF på en sjundeplats, och i år inledde man på ett liknande vis. Men efter en lysande höst där laget gick som tåget, seglade man till slut upp på en tredjeplats i Superettan. Nu väntar ett kval mot Jönköpings Södra.

Jönköpings Södra tränas av Jimmy Thelin, som tog över 2014. Efter en 11:e-plats för laget året innan, tog Thelin direkt J-Södra till en 4:e-placering, och året därpå vann laget Superettan. Man var därmed tillbaka i Allsvenskan för första gången sedan 1969.

Som nykomlingar gjorde J-Södra en klart godkänd säsong 2016, och hamnade till slut på 12:e plats. Men i år har det gått sämre, och laget står nu inför två avgörande matcher för att bestämma serietillhörigheten till nästa år.

Förväntad startelva, Trelleborg

Johansson
Jacobsson – M. Andersson – Blomqvist – Tideman
Håkansson – Brannefalk – E. Andersson – Motori
Pode – Islamovic

Förväntad startelva, Jönköpings Södra

Cajtoft
S. Karlsson – Calisir – J. Karlsson – Siwe
Fendrich – Aasmundsen
Svensson – Smylie – Thelin
Kozica

Senaste 5 matcher, Trelleborg: Varbergs BoIS, H, 1-1. Falkenberg, B, 1-1. Åtvidaberg, H, 4-0. IK Frej Täby, B, 2-2. Dalkurd, H, 2-2.

Senaste 5 matcher, Jönköpings Södra: AFC Eskilstuna, B, 1-1. AIK, B, 0-2. Kalmar, H, 2-0. Djurgården, B, 0-0. Östersund, H, 0-0.

Speltips och odds

I dessa oerhört avgörande matcher brukar lagen gå ut försiktigt. Speciellt hemmalaget Trelleborg har oerhört mycket att förlora på att släppa in ett mål, och en hållen nolla för TFF skulle vara guld värt inför returmötet på bortaplan.

Lagen är ungefär lika bra men vi håller ändå Jönköping som något bättre. TFF har dock fördel av hemmaplan, vilket jämnar ut kvalitetsskillnaden. Med tanke på bortamålsregeln kommer Trelleborg göra allt de kan för att hålla tätt på hemmaplan, och vi tror att det blir en jämn och målsnål historia.

Vi tippar att matchen slutar 0-0.
Odds på 0-0: 7.50, Bet365
Odds på X: 3.20, Bet365

Avsparkstid: 18:00

Returen spelas på söndag, med avsparkstiden 14:45.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar