Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 25 okt, 2017

Efter uppflyttningen – Mellberg kan lämna BP

Brommapojkarna slog igår Dalkurd med 1-0, och i och med segern är det klart att man spelar i Allsvenskan 2018. I värsta fall kan laget få göra det utan sin tränare Olof Mellberg.

2014 kom Brommapojkarna sist i Allsvenskan med endast 12 poäng. Det var – fram till att Falkenberg slog ”rekordet” förra året – den sämsta poängnoteringen sedan Allsvenskan blev en 16-lagsserie år 2008.

Nere i Superettan gick det inte mycket bättre; Brommapojkarna kom sist och degraderades ännu en division. Man var en klubb i kris, med svag ekonomi. Inför säsongen 2016 anställdes Olof Mellberg som huvudtränare. Laget vann Division 1 direkt, och gick igenom serien med endast en förlust.

Väl uppe i Superettan fortsatte framgångarna för BP. Man har gått som tåget, och efter gårdagens vinst mot Dalkurd FF säkrades avancemanget till Allsvenskan. Men risken finns att tränaren Olof Mellberg inte kan följa med laget upp.

Måste få ny dispens av förbundet

För att bli licensierad svensk elittränare och få träna lag i Superettan eller Allsvenskan måste man först ha gått en så kallad CBA Elit-utbildning, och därpå utbildningens nästa steg, som kallas ”Pro”. Mellberg kan bli klar med allt detta som tidigast i maj 2018, och kommer således inte att vara licensierad när Allsvenskan startar i mars/april.

I år har Mellberg fått dispens att utan licens träna BP, och förbundet måste förnya dispensen för att han ska få träna laget vidare i Allsvenskan.
– Jag har ansökt till förbundet om dispens för att kunna fortsätta träna på den här nivån. Säger de nej till det, då kan det mycket väl bli ett break, säger Mellberg.

Kan skifta roll med assisterande

Olof Mellberg har med sig sin assisterande tränare, Azrudin Valentić, som har utbildningen som krävs. Därför skulle ett alternativ vid nekad dispens kunna vara att skifta roller mellan dem båda, åtminstone på pappret. Mellberg verkar dock inte särskilt villig att göra på det viset.
– Det blir konstigt. Vi har den rollfördelningen vi har, med allt det positiva det har inneburit. Det känns inte aktuellt att krångla till det. Det blir konstigt utåt när man vet vilken rollfördelning vi har haft. Alla kallar mig huvudtränare. Vi bollar över det till förbundet och förhoppningsvis kan de bevilja det.

Beslutet om allsvensk tränardispens för Olof Mellberg kommer att tas i november.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2526 Artiklar