Gustaf Rauer photo
Gustaf Rauer

- 29 mar, 2021

Vi minns: Álvaro Recoba – det glömda geniet

Álvaro Recoba i Inter 2003.

Álvaro Alexánder Recoba Rivero föddes 1976 i Montevideo, Uruguay. Det många inte visste var att ett bollgeni var fött. Han gick under smeknamnet ”El Chino” (kinesen) på grund av sina ”orientaliska” drag. Men det var inte för sitt utseende som uruguayanen blev känd, utan för sin exceptionella talang med bollen.

Han upptäcktes först av Sandro Mazzola, stjärna i det legendariska Inter-laget från 1960-talet, och spelade för Nacional of Montevideo även om han hade finslipat sina stora färdigheter i Danubio FC, laget som också producerat talanger som Diego Forlán och Edinson Cavani. Vid tjugo års åldern var Recoba mitt i ett målstim som skulle få honom att göra 30 mål på 27 ligamatcher. Mazzola, övertygad om att han hade snubblat över ett geni, meddelade sin vän, Inter-ägaren Massimo Moratti, om mittfältaren som omedelbart slängde upp 15 miljoner pund (den första och enda avgiften som Recoba skulle köpas för) på bordet och skickade honom sedan över till Italien.

I sin första match i Serie A gjorde Recoba båda målen i en 2-1-seger mot Brescia. Den första ett långskott från nästan 37 meter, den andra en frispark som trotsade fysikens lagar. En fantastisk debut från Recoba på fantastiska San Siro, som till och med lyckats överskugga den andra debutanten, Ronaldo. Den unga vänsterfotade uruguayanen hade både kraft och precision i sina tillslag, han var balansera med bollen och snabb i tanken. Men Recobas oerhört dominanta teknik hade det italienska försvaret över hela ligan svårt att acceptera många gånger kämpade med och ofta föll sig matchen att de sparkade honom ur spel.

Inter och Recoba firar efter ett mål i Champions League 2005.

Alltid sen – gav honom en klocka

Recobas andra säsong i Italien blev han utlånad till ett vilt kämpande Venezia. Med 11 mål på 19 matcher var han nästan ensam ansvarig för att rädda dem från fallet ner till Serie B. Innan han lämnade och åkte tillbaka till Milano gav hans lagkamrater honom en klocka, inget att göra med hans mål, utan han var regelbundet sen till träning. ”Nerazzurri” ville få tillbaka honom till sin gamla form som i säsongen 1999/00 där han gjorde 10 mål i 28 matcher och charmade otaliga fler. Moratti betalade tillbaka denna blankett med en årslön på 4 miljoner pund efter skatt i slutet av den säsongen, vilket gjorde honom till världens högst betalda spelare vid den tiden. Men det var här saker började gå fel. Delvis på grund av skador, men han fick också ett förbud för att ha köpt till sig ett förfalskat pass. Han producerade fortfarande magiska ögonblick även om det blev mer sporadiskt, de extraordinära frisparkarna, de magnifika långvägarna utanför målområdet och de vackert vinklade passarna. Bollen kunde legitimt beskrivas som ”limmad på fötterna” på Recoba.

Milans Gennaro Gattuso och Recoba i kamp om bollen.

Stämplades som ”slö”

2002/03, under Héctor Cúper, åtnjöt Recoba något anmärkningsvärt utan tvekan den finaste säsongen i sin Inter-karriär. Hernan Crespo hade köpt in för att ersätta Ronaldo och hans partner Christian Vieri och de tre spelarna var medverkande i loppet till semifinalen i Champions League. Förhållandet till sin chef var milt sagt ansträngd, Cúper blev vid ett tillfälle offentligt i sin förföljelse av Recoba efter dåliga prestationer mot Lazio den sista dagen.

Problemet Moratti hade var att cheferna kämpade för att hitta ett system som passade Recobas slöa stil som fotbollsspelare. Inter-ägaren anställde den erfarne italienske tränaren Alberto Zaccheroni som gav uruguayanen en mer fri roll på planen. Trots att han skryter med ett mål per minut under Zaccheroni, tog skadorna väldigt mycket på Recoba (knä, fotled, axel) och han kämpade för att få konsekvent speltid. År 2007 lånades Recoba ut på nytt till Torino, där man hoppades att han skulle få tillbaka till sin gamla form, men tyvärr drog han sig på skador som hindrade hans speltid.

Efter nio år i Italien som både innehöll himmel och helvete, var nästa äventyr en tur till Panionios i Grekland där han förmodligen blev den mest kända spelaren för den grekiska klubben. Tyvärr var det en liknande historia med skador. Han tillbringade en och en halv säsong tillbaka på Danubio där allt började innan han sedan gick till Nacional. Han hade en renässans när han hjälpte dem att vinna ligatiteln i Uruguay under sin första säsong. Fyra säsonger med Nacional följde som inkluderade att vinna mästerskapet i hans sista säsong. Recoba gick i pension i mars 2015.

Verón: ”Blev inte den bästa eftersom han själv inte ville”

Recoba kommer att kommas ihåg för sina spektakulära mål snarare än sin enorma potential han inte förverkligade. En som trots sina stunder av skadehelvete gjorde 69 matcher för Uruguays landslag, deltog vid VM 2002, två Copa America-turneringar och 64 mål på 216 matcher i Serie A. Lagkamrat under flera år i Inter trodde Juan Sebastián Verón att Recoba bara inte blev den bästa spelaren i världen ”eftersom han själv inte ville”.

Moratti beskrev honom som att han kunde göra saker som vanliga spelare inte gjorde – han föredrog till och med Recoba framför Ronaldo. Även om Recobas berättelse inte är tragisk är den oerhört nedslående. En fotbollsspelare med en sådan exceptionell talang bleknade dramatiskt ut i oskärpa. Han förvandlade nästan sin genialitet till fotbollsguld. Men bara nästan.

Vi minns Álvaro Recoba.

Fotbollsdokumentär

nyheter
Viktor Gyökeres är glödhet på inför transfers & övergångarna i sommar. Vilken blir hans nya klubb? Se odds för transfer till Arsneal & Chelsea.
11 april, 2024
stryktipset 30 mars
stryktipset
Stryktipset 30 mars! Läs vår analys och vårt spelförslag till kupongen!
29 mars, 2024
premier-league
Viaplay släpper nyheten om att de kommer dela Premier Leagues sändningar nästa säsong med en annan streamingstjänst.
27 mars, 2024

Gustaf Rauer

Gustaf Rauer is an old Sportal veteran, who wrote on the site already between 2013 and 2015. After a few years of absence, he was back in the autumn of 2018, and became a welcome new addition. Gustaf has a broad area of ​​knowledge and follows more or less all football. He has previously written for Norra Skåne and Fotbolliblekinge.In addition to writing for Sportal, Gustaf Rauer studies journalism at Lund University. He is also a big Football Manager enthusiast.

127 Artiklar