Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 24 maj, 2019

Sista omgången i Serie A: Förutsättningarna i kampen om Champions League-platser

Den sista omgången av Serie A ska spelas klart i helgen, och hela fyra lag vet ännu inte om de når eller missar att nå Champions League till kommande säsong. Atalanta, Inter, Milan och Roma gör upp. Vi tar er igenom alla förutsättningar och möjliga utfall inför avgörandet!

Tre lag – och Roma med pyttechans – slåss om två platser

En omgång återstår av Serie A, och kampen om att nå Champions League är ännu glödhet.

Atalanta har egentligen – sett till ekonomi och spelarmaterial – ett lag som allra bäst borde kunna komma på plats 7-10, men trotsar nu vad som borde vara möjligt och är nära att säkra Champions League-spel till kommande säsong.

Inter är väl kanske inte helt nöjda med sin säsong, men har goda möjligheter att nå Champions League vilket skulle göra säsongen godkänd sett till hur man presterat de senaste åren. Ungefär samma bakgrund appliceras på Milan, men med skillnaden att Milan inte spelat denna ärofyllda klubblagsturnering sedan 2013-14 medan Inter deltog under denna säsong.

Roma är outsidern att nå Champions League, men för att de ska lyckas med det ska det mycket till. Mer om det i slutet av artikeln.

Här tar vi er igenom alla förutsättningar för dessa fyra lag inför den avslutande omgången! I Serie A går inbördes möten före målskillnad. Om flera lag hamnar på samma poäng skapas en liten tabell bestående av alla matcher dessa lag emellan. Lagen på plats nummer 3 och plats nummer 4 får spela Champions League. Givetvis även lagen på plats nummer 1 och 2, men dessa placeringar har Juventus och Naoli sedan länge redan säkrat.

Atalanta, Inter, Milan och Roma spelar alla sin sista match på söndag klockan 20:30.

Plats 3-6 i Serie A efter 37 omgångar:

  • 3. Atalanta, 66 poäng (möter Sassuolo borta)
  • 4. Inter, 66 poäng (möter Empoli hemma)
  • —-
  • 5. Milan, 65 poäng (möter SPAL borta)
  • 6. Roma, 63 poäng (möter Parma hemma)

Här är alla möjliga utfall av resultaten för Atalanta, Inter och Milan i sista omgången, och följden av vart och ett av dessa utfall. Romas lilla, men existerande, chans att nå Champions League avhandlar vi snabbt under denna tabell.

ATALANTA INTER MILAN CHAMPIONS LEAGUE
Scenario 1 V V V Atalanta och Inter
Scenario 2 V V O Atalanta och Inter
Scenario 3 V V F Atalanta och Inter
Scenario 4 V O V Atalanta och Milan
Scenario 5 V O O Atalanta och Inter
Scenario 6 V O F Atalanta och Inter
Scenario 7 V F V Atalanta och Milan
Scenario 8 V F O Atalanta och Inter
Scenario 9 V F F Atalanta och Inter
Scenario 10 O V V Inter och Milan
Scenario 11 O V O Atalanta och Inter
Scenario 12 O V F Atalanta och Inter
Scenario 13 O O V Atalanta och Milan
Scenario 14 O O O Atalanta och Inter
Scenario 15 O O F Atalanta och Inter
Scenario 16 O F V Atalanta och Milan
Scenario 17 O F O Atalanta och Inter
Scenario 18 O F F Atalanta och Inter
Scenario 19 F V V Inter och Milan
Scenario 20 F V O Inter och Milan
Scenario 21 F V F Atalanta och Inter
Scenario 22 F O V Inter och Milan
Scenario 23 F O O Inter och Milan
Scenario 24 F O F Atalanta och Inter
Scenario 25 F F V Atalanta och Milan
Scenario 26 F F O Atalanta och Inter/Inter och Milan*
Scenario 27 F F F Atalanta och Inter

* = Om detta utfall sker och Roma vinner sin match, går Inter och Milan till Champions League. Om Roma spelar oavgjort eller förlorar, går Atalanta och Inter till Champions League.

Det finns även en teoretisk chans för Roma att nå Champions League. För att det ska hända krävs att Roma vinner sin match samtidigt som Inter, Atalanta och Milan alla förlorar sina matcher. Det skulle göra att Roma handlar på samma poäng som Inter och Atalanta, och vi skulle få Atalanta på tredjeplatsen och Roma på fjärdeplatsen.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar