Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 11 dec, 2018

Ken Sema har gjort sin startdebut – så spelade han

Igår startdebuterade Ken Sema i Premier League, och även om han blev utbytt efter en timmes spel stod han för en stark insats. Den svenske yttermittfältaren visade att han klarar av att spela på denna nivå.

Efter ett par framgångsrika år i Östersunds FK var Ken Sema hett eftertraktad på övergångsmarknaden i somras. Till slut skrev den explosive yttermittfältaren på för Watford, i en övergång som ÖFK fick 2.25 miljoner euro för. Därmed blev Sema Watfords andre svensk tillsammans med lagets tredjemålvakt, 19-årige Pontus Dahlberg.

Det har inte blivit särskilt mycket speltid för Ken Sema i sin nya klubb. Fram till igår hade 25-åringen bara startat en ligacupmatch, och i Premier League fått nöja sig med 5 inhopp på i snitt 15 minuter.

Men när Watfords tränare igår presenterade startelvan till lagets bortamatch med Everton, syntes Ken Semas namn inskrivet i startelvan. Både Ken Sema och lagets unge centralmittfältare Domingos Quina skulle göra sina startdebuter i Premier League.

Inledde mycket piggt

Ken Sema spelade på högerkanten och inledde matchen mycket piggt. Redan efter 30 sekunder hade han en aktion där han skojade med Evertons vänsterback Lucas Digne, innan han spelade bollen vidare till Roberto Pereyra som kunde slå ett farligt inlägg.

Bara en minut senare fick Sema visa prov på sin stora kroppsstyrka, då han räddade upp en svag passning från en lagkamrat genom att trycka bort Evertonspelaren Bernard och på så sätt behålla bollen inom laget.

Något senare fick Bernard återigen råka ut för Ken Semas skicklighet som spelare. Sema bröt bollen från Bernard varpå Digne kunde fånga upp andrabollen. Digne försökte sedan spela tillbaka till Bernard, men där dök Sema upp igen. Svensken stod för en ny brytning, fick Bernard på sig igen, men kunde med en snabb tvåfotsfint ta sig ur den trånga situationen.

Efter en knapp kvart spelad fick Ken Sema bollen ute till höger, och satte genast fart. Med en snabb dragning tog han sig förbi André Gomes och kunde därefter sätta Isaac Success i ett bra läge med en fin framspelning. Success kunde dock inte ta vara på möjligheten, och strax efteråt var det istället Richarlison som sköt in 1-0 för Everton.

I slutet av första halvlek fick Sema en passning alldeles i utkanten av straffområdet, och Bernard var ännu en gång framme för att pressa Sema. Genom att finta inlägg lyckades Sema göra bort Bernard, som var nära att fälla svensken och orsaka en straff. Sema höll sig dock uppe på fötter och slog in ett inlägg som Pereyra nickade utanför.

Mer anonym i andra halvlek

I den andra halvleken såg man inte lika mycket av Ken Sema. Yttermittfältaren kom inte in i matchen på samma sätt som under första halvlek, och efter 60 spelade minuter byttes han ut till förmån för Gerard Deulofeu.

På de påföljande 5 minuterna lyckades Watford göra två mål, och hade nu vänt till en ledning med 2-1. Ingen av målskyttarna konkurrerar dock, som tur är med svenska ögon sett, om samma positioner som Sema.

Två minuter efter att vändningen fullbordats tilldömdes Everton en straff, som Gylfi Sigurdsson missade. Händelserika minuter direkt efter att Sema lämnat planen.

Sista ordet var dock inte sagt ännu. I den 96:e minuten sköt Lucas Digne in en läcker frispark, och matchen slutade 2-2.

Nästa match för Watford är på lördag klockan 16:00, då laget tar emot Cardiff City hemma på Vicarage Road Stadium. Everton har en mycket tuff bortamatch att vänta, då man på lördag klockan 13:30 går ut på Etihad Stadium för att möta Manchester City.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2527 Artiklar