Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 28 feb, 2014

Flest inhemska spelare i La Liga, minst i Premier League

Under sommaren har vi alla sett världens bästa ungdomar göra upp om titlar i både U21-EM och nu U20-VM. Ett land som har haft stora svårigheter i dessa två turneringar är England, som i U21-EM inte lyckades skrapa ihop en enda poäng och som i U20-VM samlade ihop till två pinnar. Lägg därtill att A-landslaget under en längre tid har presterat på en nivå som åtminstone understiger den nivå engelsmännen förväntar sig av sitt landslag och de har ett problem. Enligt högt ansedda The Guardian beror detta problem på att engelska spelare inte tar plats i Premier League, den kommersiellt starkaste fotbollsligan i hela världen.

Den engelska tidningen har därför gjort en sammanställning över hur många inhemska spelare som har figurerat i ligaspelet i de fem största europeiska ligorna, Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga och Ligue 1 under säsongen 2012/2013. Resultaten talar sitt tydliga språk.

  • La Liga = 332 inhemska spelare/ sammanlagt 6391 framträdanden i ligaspelet
  • Ligue 1 = 320 spelare/ 6274 framträdanden
  • Serie A = 269 spelare/ 5070 framträdanden
  • Bundesliga = 224 spelare/ 4035 framträdanden
  • Premier League = 189 spelare/ 3411 framträdanden

Det är tydligt att det är en markant skillnad mellan Spanien/Frankrike och England. Italien och Tyskland ligger däremellan på en helt okej nivå, även om det överraskar en aning att inte fler tyskar tar plats i Bundesliga.

Om nu detta ställs emot resultaten i de ungdomsturneringar som har spelats och som spelas för tillfället är det tydligt att en koppling mellan antal inhemska spelare i högstaligan och internationell framgång går att skönja. Ta bara finalen i U21-EM. Spanien vann i finalen mot Italien. England tog noll poäng i en grupp med Italien, Norge och Israel. Tyskland åkte ut i gruppspelet efter endast en seger mot Ryssland. Frankrike deltog ej.

Om vi sen tittar på U20-VM som spelas just nu. Frankrike spelar ikväll final mot Uruguay. Spanien åkte ut i kvartsfinal mot Uruguay. I gruppspelet gick Spanien rent och tog sig vidare som gruppetta. Tvåa i samma grupp var finalisterna Frankrike med fyra poäng. England kom sist i sin grupp där Irak, Chile och Egypten var vassare. Tyskland och Italien deltog ej.

Många menar att anledningen till Englands svaga resultat på internationell nivå är att man inte lyckas få fram fler unga spelare i England som håller måttet på den högsta nivån, och om de väl når Premier League är det ofta utländska spelare som går före när det kommer till speltid.

Direktören för Aston Villas ungdomsakademi, Bryan Jones, menar att kvaliteten på spelarna som kommer genom ungdomsleden bara blir sämre och att spelarna är långt ifrån att hålla en nivå som räcker till i Premier League. Dessutom ser Jones ett stort hot i det reglemente som finns i England gällande kompensationen för ungdomsspelare. När en mindre klubb fostrar en engelsk spelare kan en större klubb kliva in och köpa denne för en i sammanhanget obetydlig summa, något som irriterar åtminstone Aston Villa och Bryan Jones. Jones säger att klubben i framtiden istället kommer sikta in sig på utländska ungdomar och utveckla dessa, något som gör statistiken som The Guardian presenterar än mer alarmerande.

Ytterligare fakta som The Guardian pekar på är antalet inhemska spelare i de fyra toppklubbarna i respektive liga. Sammanställningen ser ut som följer:

  • Ligue 1 = 70 inhemska spelare/ sammanlagt 1215 framträdanden i ligaspelet.
  • La Liga = 60 spelare/ 1131 framträdanden.
  • Bundesliga = 52 spelare/ 1062 framträdanden.
  • Serie A = 52 spelare/ 979 framträdanden.
  • Premier League = 29 spelare/ 611 framträdanden.

Även i denna statistik framgår det med all önskvärd tydlighet att Premier League halkar efter när det kommer till att ge inhemska spelare chansen. Detta innebär således att engelska spelare inte får erfarenhet av att spela på allra hösta nivå, både i den inhemska ligan men kanske framför allt ute i Champions League och Europa League. Erfarenhet som är väldigt nyttig även när det kommer till internationella landslagsturneringar.

Receptet för att få ett framgångsrikt landslag är alltså att släppa fram inhemska spelare så att de får erfarenhet av spel på högsta nivå? Självklart är det inte så enkelt, men det är en naturlig delförklaring till varför vissa länder gör bättre ifrån sig i landslagssammanhang medan andra hamnar på efterkälken.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1655 Artiklar