Onana fast för doping – ”Min frus medicin”

andre-onana-doping-avstängd-ajax

Den hyllade Ajax-keepern André Onana kommer att stängas av från fortsatt spel. Detta efter att han åkt fast i en dopingskontroll. Det var den 30 oktober 2020, som André Onana både ska ha tagit ett dopingklassat preparat och lämna ett urinprov under samma dag.

Påföljderna för hans regelbrott kommer att bli tolv månader utan spel i Ajax. Det är något som givetvis inte bara kostar mycket för André Onana, utan även för klubben. Nu tvingas deras reservmålvakt rycka in resten av säsongen.

Mycket talar för att boven i dramat är en medicin som tillhör hans fru. Han tog medicinen då han kände sig sjuk. Det visade sig att medicinen innehöll forusemid. Ett ämne som är dopingsklassat och används vanligtvis emot hjärtsvikt.

Tråkigt – för alla inblandade

Målvakten André Onana är välkänd i den holländska ligan – Eredivisie. Han är älskad bland sina egna fans och motståndarens fans ogillar honom. Det är ett bra betyg för en målvakt.

Nu förväntas alltså fansen vänta 12 månader tills André Onana är tillbaka mellan stolparna. Det är en stor förlust för han själv, klubben och fansen. Det är ännu oklart om detta kommer påverka Ajax sportsliga framgångar i årets liga. Det är dock inte mycket som talar för att förutsättningarna blivit bättre för laget från Amsterdam.

Klubbchefen – och den tidigare världsmålvakten – Edvin Van der Saar är bedrövad efter uppgifterna. Han kommenterar det hela med att det är en stor förlust för klubben – men att de tar avstånd från alla presentationshöjande substanser inom idrotten.

Ajax kommer att överklaga domen

Med det sagt, så är Edvin Van der Sar även kritiskt till avstängningen.

”Andre är en världsmålvakt som har visat sitt värde för Ajax i flera år. Han är mycket populär bland fansen. Vi hoppades på att domen skulle vara villkorlig eller en kortare avstängning. Allt pekar på att det förmodligen inte var tänkt att han skulle stärka sin kropp och därmed förbättra sin prestation.”

En överklagan kommer att ske av domen. Det är Ajax som är intiativtagare för överklagan. Man hoppas kunna korta ner avstäningen – alterntivt ta bort den helt.

Klubbledningen och fansen verkar köpa förklarningen från André Onana. Det har heller inte bevisats något annat i domen. Det ökar chansen att han får behålla sitt kontrakt med Ajax och kunna vara tillbaka till spel när avständningen är över.

Kända avstängningar för doping

Nu förväntas André Onana kunna läggas till i listan av spelare som blivit avstängda pga doping. Här finns några uppmärksammade fall inom fotbollen.

 

  • Edgar Davids – Avstängd 2001
  • Jaap Stam – Avstängd 2001
  • Diego Maradona – Avstängd 1994
  • Magnus Hedman – Avstängd 2009
  • Roman Eremenko – Avstängd 2016
  • Samir Nasri – Avstängd 2018
Stryktipset – 28 januari (28/1): Tips, förslag & analys
Stryktipset - 28 januari (28/1): Tips, förslag & analys
Inget Premier League i helgen, men väl FA-cupen och en riktigt fullspäckad Stryktipsomgång! Ta del av vår analys om de 13 matcherna! …
26 januari, 2023 | Emil Sandberg
Streama Sverige – Frankrike: Live stream & TV (Handbolls VM)
Streama Sverige – Frankrike: Live stream & TV (Handbolls VM)
Titta på Sverige - Frankrike stream från handbolls VM 2023. Vi tipsar om vart du sänder matchen via live streaming online eller direkt på TV! …
26 januari, 2023 | Jimmie Nyman
Kvartsfinaler i handbolls VM 2023 – Matcher, tider & odds
Kvartsfinaler i handbolls VM 2023 – Matcher, tider & odds
Hitta all info om kvartsfinalerna i handbolls VM. Vi har ett schema med alla tider, datum och arenor som gäller för alla fyra kvartsfinaler.
24 januari, 2023 | Jimmie Nyman