Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 21 aug, 2019

Celtic vill ha råd från Johan Mjällby men: ”Han har delad lojalitet”

Celtic och AIK möts i playoff till Europa League, och i förberedelserna till matchen berättar Celtics tränare Neil Lennon att han kommer att be klubbikonen Johan Mjällby om råd. Problemet är att Mjällby har ett lika starkt band till AIK som till Celtic.

På torsdag kväll spelas det första playoffmötet mellan Celtic och AIK, då lagen gör upp om en plats i Europa League. Båda klubbarna kvalade i första hand till Champions League, men efter uttåg mot Cluj respektive Maribor i det kvalet får nu ett av lagen nöja sig med Europa League-spel, medan det andra blir helt utan spel i ett europeiskt slutspel för denna gång.

För er som är ute efter en möjlighet att streama Celtic FC – AIK live kan ni följa denna länk.

Genom åren har två svenskar lyckats etablera sig som legendarer och ikoner i klubben – Henrik Larsson och Johan Mjällby. Den sistnämnda har utöver den sex år långa spelarkarriären i klubben även varit assisterande tränare för Celtic, från år 2010 till 2014. Då jobbade han ihop med Neil Lennon, som lämnade klubben samtidigt som Mjällby men som sedan februari i år återigen är tränare för klubben.

När Lennon nu ställs emot AIK ska han prata med sin gamle partner inför mötet, och förhoppningsvis få lite råd och en bättre inblick hos sina motståndare.

– Ja, det kommer jag att göra, säger Lennon på presskonferensen inför matchen.

Frågan är dock hur villig Mjällby är att hjälpa Lennon. Den hårdföre mittbacken spenderade halva sin karriär i ”Gnaget”, och hyser ungefär lika stora känslor för båda klubbarna.

– Celtic och AIK är mina två lag. De är klubbarna som finns djupast i mitt hjärta, sade Mjällby till Scottish Daily Record.

– På ett sätt är det ledsamt att se dem spela mot varandra. Jag har blandade känslor, naturligtvis är det lite delat.

Neil Lennon är medveten om att Mjällby har ett starkt förhållande även med AIK.

– Han är både en AIK-legendar och en Celtic-legendar, så han har delad lojalitet. Vi är väldigt goda vänner och han var här i fyra år under min första tid. Jag tror att han kommer över till Rangers till matchen, och i så fall blir det kul att träffa honom.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2485 Artiklar