Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 25 nov, 2019

Lottning EM 2020: Guide med alla grupper & seedning

Hur var Sverige och resten av nationerna seedade i lottningen till EM 2020? Vilka gruppmotståndare har Sverige i EM 2020? Vilka lag kan kvala in från Nations League? Allt detta och mycket mer svarar vi på inför lottningen av EM 2020 den 30 november.

Redan innan lottningen visste vi vilka grupper nästan hälften av lagen i EM 2020 skulle spela i. På grund av upplägget med spel på 12 olika arenor i 12 olika länder ordnas det så att lag får ett visst antal hemmamatcher, och därför måste de placeras in i särskilda grupper.

Bland annat ska Tyskland garanteras att få spela matcher i München, Italien i Rom, England i London och så vidare. Eftersom matcherna i Grupp B spelas i Köpenhamn och i Sankt Petersburg så har automatiskt både Danmark och Ryssland placerats in i samma grupp, just B.

Lördag 30 november kl. 19:00 lottades resterande av de EM-klara nationerna in i olika grupper, och så även de icke klara nationerna från Nations League. Vilka länder från Nations League som kan ta sig till EM avgörs i mars 2020.

Då kan bland annat Erik Hamréns Island, Lars Lagerbäcks Norge eller stjärntäta Serbien säkra en plats i slutspelet. Klart är åtminstone att vi kommer att få med en ny EM-debutant, då Nordmakedonien, Kosovo, Georgien och Vitryssland slåss om en plats. Den nation av dessa fyra som lyckas kommer att göra Finland sällskap som debutanter i mästerskapet.

Fotbolls-EM 2020: Alla grupper

Väl i EM delas de 24 lagen in i 6 grupper. De två bästa lagen från varje grupp tar sig vidare till åttondelsfinal, och så även de fyra bästa grupptreorna.

Grupperna i EM 2020 ser just nu ut som följande:

Grupp A
Italien
Schweiz
Turkiet
Wales
Grupp B
Belgien
Ryssland
Danmark
Finland
Grupp C
Ukraina
Holland
Österrike
Georgien/Nordmakedonien/Kosovo/Vitryssland
Grupp D
England
Kroatien
Tjeckien
Skottland/Norge/Serbien/Israel
Grupp E
Spanien
Polen
Sverige
Irland/Nordirland/Slovakien/Bosnien
Grupp F
Tyskland
Frankrike
Portugal
Island/Bulgarien/Ungern/Rumänien

Seedning & lottning

Uppdatering 2 december: Detta var seedningen inför lottning 30 november, och nu är det redan klart vilka lag som kommer att spela i vilka grupper.

Seedningen till lottningen av EM 2020 är endast baserade på resultatet i just detta kvalspel. Det spelar alltså ingen roll att Sverige var i VM-kvartsfinal för ett år sedan eller att man har en högre världsranking än till exempel Ryssland. Eftersom Sverige var en av de svagare grupptvåorna hamnade vi så långt ned som i seedningspott 3.

Pott 1

Pott Nation A B C D E F
1 Belgien B
1 Italien (värd) A
1 England (värd) D
1 Tyskland (värd) F
1 Spanien (värd) E
1 Ukraina C

Pott 2

Pott Nation A B C D E F
2 Frankrike A D E F
2 Polen A D E F
2 Schweiz A D E F
2 Kroatien A D E F
2 Holland (värd) C
2 Ryssland (värd) B

Pott 3

Pott Nation A B C D E F
3 Portugal A C D E F
3 Turkiet A C D E F
3 Danmark (värd) B
3 Österrike A C D E F
3 Sverige A C D E F
3 Tjeckien A C D E F

Pott 4

Pott Nation A B C D E F
4 Wales A B
4 Finland A B
4 A: Isl./Bulg./Ung./Rum. C F
4 B: Bosn./Nordir./Slovak./Irl. E
4 C: Skottl./Norge/Serb./Isr. D
4 D: Georg./Nordm./Vitr./Kos. C F

De bokstäver som är inskrivna på respektive nation är de grupper var och en av nationerna kan hamna i. Lottningen genomförs som sagt 30 november klockan 19:00.

En potentiell drömgrupp för Sverige hade kunnat vara att hamna i grupp med Ukraina, Holland och något av D-lagen (Georgien, Nordmakedonien, Vitryssland eller Kosovo) från Nations League. En mardrömsgrupp hade varit att få spela med Italien, Frankrike och Wales (eller Serbien om de lyckas kvalificera sig). Här kan ni läsa om hur ni gör för att streama svenska landslaget online.

EM 2020: Värdar, arenor & spelorter

EM 2020 är utspritt över tolv olika arenor i tolv olika länder. Ett av värdländerna (Azerbajdzjan) har misslyckats att kvalificera sig till EM, och fyra ytterligare (Ungern, Rumänien, Irland, Skottland) riskerar att göra detsamma.

Här kan du se vart matcherna i var och en av alla grupperna kommer att spelas! Ta reda på hur du gör för att titta på fotboll på nätet via denna länk.

Grupp A

 • Stadio Olimpico, Rom
 • Olympic Stadium, Baku

Grupp B

 • Parken, Köpenhamn
 • Krestovsky Stadium, Sankt Petersburg

Grupp C

 • Johan Cruyff Arena, Amsterdam
 • Arena Națională, Bukarest

Grupp D

 • Wembley Stadium, London
 • Hampden Park, Glasgow

Grupp E

 • Estadio San Mamés, Bilbao
 • Aviva Stadium, Dublin

Grupp F

 • Puskàs Arena, Budapest
 • Allianz Arena, München

Fortsätt håll koll på Sportal.se framöver för att läsa fler artiklar om fotbolls-EM, annan fotboll och annan sport!

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar