Janne Andersson är trygg med valet av EM domaren i åttondelsfinalen

referee Daniele ORSATO (ITA), single image, trimmed single motif, half figure, half figure. Soccer Laenderspiel, UEFA Nations League Division A, 2020/2021, Group 4. Germany (GER) - Spain (ESP) 1-1 on 03.09.2020 in Stuttgart / Germany, Mercedes Benz Arena.

 

Italienaren Daniele Orsato (i bild) är något av en turdomare för det svenska landslaget. I alla fall sedan Janne Andersson tillträdde som förbundskapten.

Redan i Janne Anderssons första landskamp mot Holland, som spelades år 2016, dömde Orsato bort felaktigt ett segermål, i ett möte som slutade 1-1.

Ett ytterligare gott minne är när Orsato skötte sig utmärkt i samband med att han dömde Blågults tuffa bortamatch mot Rumänien, i slutet av 2019, som Sverige vann med 2-0. Där och då säkrade Sverige också en EM biljett.

 

Världens bästa domare år 2020

Daniele Orsato blev förra året utnämnde till den bästa domaren av alla, vilket är ett prestigefyllt pris och inger stor respekt även bland fotbollsstjärnorna.

Under detta EM har han inlett med att döma England mot Kroatien, som slutade 1-0, samt Spanien och Polen sedan, som slutade 1-1.

Nästa uppdraget blir att döma åttondelsfinalen mellan Sverige och Ukraina, som spelas den 29 juni 2021, på Hampden Park i Glasgow, Skottland.

Trots att Orsato har delat ut hela 10 gula kort i detta mästerskap och i tillägg blåst för en straffspark är Sveriges förbundskapten trygg med honom. En av anledningar är att Sverige har hållt sin innanför ramarna. Blågult har inte dragit på sig någon straff och snittar bara en ostskiva per landskamp.

Mot Spanien var det Mikael Lustig, mot Slovakien var det Kristoffer Olsson och mot Polen var det Marcus Danielson som blev varnade.

 

Tryggt beslut

Innan matchen i Rumänien uttalade sig Janne Andersson med att han kände sig väldigt trygg med att det är Orsato som skulle döma. Detsamma har förbundskaptenen kännt och sagt inför åttondelsfinalen mot Ukraina.

Kommentaren från Janne Andersson inför Rumänien mötet var då:

”Han är lugn och sansad. Erfaren. Stressar inte upp sig. Bra språkligt. Sånt är ganska intressant att veta faktiskt.”

 

En snäll åttondelsfinal mot Ukraina

Motståndarna Ukraina har faktiskt dragit på sig ett kort färre än Sverige.

I Ukraina blev Serhiy Sydorchuk varnad mot Holland, Mykola Shaparenko mot Nordmakedonien och ingen i den sista förlustkampen mot Österrike.

Därför väntas bli det en jämn och snäll åttondelsfinal, med världens bästa domare som håller i visselpipan.

 

Andra nyheter

Streama Hammarby – AIK (15/5): Live stream & TV
Streama Hammarby - AIK (15/5): Live stream & TV
Läs allt om hur ni gör för att live streama Hammarby - AIK! Se derbyt direktsänt på nätet.
14 maj, 2022 | Emil Sandberg
Streama Chelsea – Liverpool: Se live stream & TV (14/5)
Streama Chelsea - Liverpool: Se live stream & TV (14/5)
Giganterna Chelsea och Liverpool drabbas samman i FA-cupen. Se här hur du streamar finalen online eller ser det på en TV, med bästa sändningskvalité.
12 maj, 2022 | Katten Jansson
Streama Atletico Madrid – Real Madrid: Se live stream & TV (8/5)
Streama Atletico Madrid - Real Madrid: Se live stream & TV (8/5)
El Derbi Madrileno väntas bjuda på underhållning när Atletico Madrid och Real Madrid möts. Vi går igenom hur du streamar derbyt online eller på mötet på en TV.
7 maj, 2022 | Katten Jansson