Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 24 jul, 2019

Per Karlsson inför matchen: ”Vi måste vara effektiva”

AIK möter ikväll NK Maribor, i kvalet till Champions League. Kvällens match spelas i Slovenien, och AIK får således fördelen av att avsluta på hemmaplan. Per Karlsson är hoppfull inför matchen, och tror på ett bra resultat.

För sjätte året i rad kvalar AIK till Europa, men för första gången av dessa sex år är det Champions League de kvalar till.

Efter att ha slagit ut Ararat-Armenia väntar NK Maribor, och går AIK vidare får man spela mot Rosenborg eller BATE Borisov i den tredje kvalrundan. Därefter väntar ett playoff och sedan är man framme i Champions League.

AIK:s lagkapten Per Karlsson intervjuas av AIK inför matchen, och han tror att klubbens stora erfarenhet av Europakval kommer att vara en fördel ikväll.

– Vi har kanske varit lite för dumdristiga något år, fallit på skicklighet något år, erfarenhetsmässigt något år. Men vi har ändå många kval att ta med oss. Vi ska ha respekt för motståndarna men vet att vi är bra också, säger Per Karlsson.

Ja, nog ska AIK respektera motståndarna. Maribor tog sig till Champions League-slutspel både 2014-15 och 2017-18, och nådde dessutom sextondelsfinal i Europa League 2013-14. Är det något de har så är det erfarenhet.

Vi kan vänta oss att många sitter klistrade framför skärmen för att se denna viktiga kvalmatch. Här hittar ni er Maribor – AIK live stream.

”Ser fram emot att ta med ett bättre resultat än mot Ararat”

Per Karlsson tror ändå att AIK kommer att göra bättre ifrån sig nu, än vad man gjorde i den inledande matchen borta mot svagare Ararat-Armenia.

– Jag ser verkligen fram emot att ta med ett bättre resultat än vi gjorde sist, från Armenien, nu när vi återigen får börja borta. Vi släppte trots allt in tre mål (sammanlagt) mot ett lag som vi ska gå vidare mot, det kan vi inte göra den här rundan. Nu gäller det att vara lite tajtare.

Sedan tar Karlsson upp förra årets tunga uttåg mot Nordsjälland, då man föll med totalt 0-2 trots flera goda målchanser.

– Som vi fick erfara mot Nordsjälland gäller det att ha en effektivitet också. Vi hade ett par riktigt bra chanser borta att få med oss ett resultat där, men när vi inte får inte bollen så blir det helt plötsligt mycket tuffare.

På frågan om han föredrar att börja hemma eller borta är Karlsson kluven, men landar ändå i att AIK ska vara glada som får avsluta på hemmaplan.

– Många har åsikten av att börja borta är ganska bra, att kunna ta med sig ett bra resultat efter halva dubbelmötet. Men det finns nog fördelar och nackdelar med både och. Nu gäller det för oss att få med oss ett bra resultat; noll mål bakåt och mål framåt.

Rosenborg eller BATE Borisov i nästa runda – Karlsson nöjd med lottningen

Om AIK går vidare väntar som sagt vinnaren mellan Rosenborg och BATE Borisov. Inga enkla motståndare, men då till exempel Ajax och Celtic kunde väntat är ändå Karlsson nöjd med utfallet av lottningen.

– På pappret är det en ganska bra lottning, men man har alltid respekt för motståndarna och vill inte säga för mycket. Men tar vi oss vidare härifrån har vi en bra väg fram, det måste man ändå säga.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar