Gustaf Rauer photo
Gustaf Rauer

- 12 mar, 2020

CL-straffet: Detta är förutsättningarna

Vi granskar Manchester Citys tvåårsavstängning från Champions League här.

Många turer kring denna klubb har dragits, där mycket negativt har spekulerats. Vi granskar de regerande Premier League-mästarna Manchester Citys straff, en avstängning som kan bli så mycket mer i slutändan för resten av fotbollseuropa. Det har även talats om ett möjligt poängavdrag i Premier League.

Ett statement från UEFA

Klubben har brutit mot reglerna över en längre tid och har nu fått sitt straff. Manchester City har brutit mot de finansiella reglerna som Uefas Financial Fair Play har instiftat och står för. Klubben döms att betala drygt 300 miljoner kronor och till två års avstängning från Champions League. Detta regelbrott har gjort klubben till ett hett villebråd för media att se ner på dem som projekt som helhet. Det har även talats om en potentiell poängavdrag från Premier League och att ta tillbaka titlar som de har vunnit de senaste åren.

Detta är ett starkt statement från UEFA som tidigare inte har gjort så mycket för att hindra denna utveckling av finansiellt fusk av de största klubbarna i Europa. Manchester City blir därmed ett exempel på att de från och med nu ska vara hårda och inte godtar att klubbar gör som de vill ute i fotbollsvärlden.

Manchesterlaget kan drabbas något oerhört om detta kvarstår på flera sätt, en situation som kan innebära en spelarflykt från engelska Manchester City.

En potentiell spelarflykt?

De senaste åren har Manchester City varit en dominant i Premier League och en toppklubb ute i Europa. Med sina ekonomiska muskler har de kunnat plocka de spelare som de har pekat på och därav fått resultat, men detta kan få ett slut. Utan Champions League i två år kan göra de spelare som nu tillhör truppen missnöjda och potentiella nyförvärv tvekande till klubben. De kommer att ställa sig frågan om klubben verkligen är rätt för dem när de inte spelar på den allra högsta scenen i Europa just nu.

CL-straffet kan få större konsekvenser för tongivande spelare i truppen som tränare Pep Guardiola basar över. Spelare såsom belgaren Kevin De Bruyne och portugisen Bernardo Silva är spelare som kan vara villiga att röra på sig om detta straff kvarstår, eller blir ännu värre än vad som redan uppdagats.

Har överklagat

Enligt rapporter har klubben överklagat beslutet till CAS, idrottens skiljedomstol. Den engelska klubben har flera av de bästa advokaterna i världen inom deras fotbollsorganisation på sin sida och arbetar för att lösa detta på bästa sätt. Advokaterna har som uppgift att lösa denna tragiska situation som uppkommit för Manchester City.

Gustaf Rauer

Gustaf Rauer is an old Sportal veteran, who wrote on the site already between 2013 and 2015. After a few years of absence, he was back in the autumn of 2018, and became a welcome new addition. Gustaf has a broad area of ​​knowledge and follows more or less all football. He has previously written for Norra Skåne and Fotbolliblekinge.In addition to writing for Sportal, Gustaf Rauer studies journalism at Lund University. He is also a big Football Manager enthusiast.

127 Artiklar